Hava Durumu

Gemlik'te konuşan Çavuşoğlu: "Şehrin topyekûn taşınması gibi bir durum söz konusu değil"

Bursa'nın Gemlik ilçesinde Toplu Konut Dairesi Başkanlığı tarafından ilk temel Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun katıldığı törenle atıldı

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2018 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2018 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gemlik'te konuşan Çavuşoğlu:  "Şehrin topyekûn taşınması gibi bir durum söz konusu değil"

Yeni yapılan Devlet Hastanesi yanında 224 daire ve 12 dükkandan oluşan ilk etap TOKİ inşaatı Gemlik'i tepeden gören yeni bir cazibe merkezi olacak. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Yaklaşık 224 dairenin temelini burada atıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Gemlik Belediyesi'nin iş birliği ile bu hamleyi burada gerçekleştiriyoruz. Her konutta 5 kişinin yaşayacağını düşünürsek bin vatandaşımızı buradaki güvenli konutlara yerleştirmiş olacağız. Gemlik'in depremselliğini önemseyen hükümetimiz ve siyasi büyüklerimiz yaklaşık 20 gün önce KHK çıkartarak dönüşüm için start vermişlerdi. Bizde geçtiğimiz sene bin 400 konutun temelini atmıştık. Bin 400 konutumuz 2 ay sonra yavaş yavaş misafirlerini ağırlamaya başlayacak. Bugünde buradaki kayalık bölgede aylarca dinamit patlatarak makinalarla kırma işlemi gerçekleştirilerek temel açıldı" dedi.

"ŞEHRİN TOPYEKÜN TAŞINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Gemlik'in dönüşümünü, ihtiyaç duyduğu 10 bin konutu bu şekilde dev hamlelerle bir bir gerçekleştirmiş olacağız" diyen Yılmaz şunları söyledi:
"Gemlik'te depremi vatandaşımızın gündeminden çıkartacağız. Gemlik halkı bundan sonra çok daha güzel noktalarda, denize nazır hakim tepelerde, zemini sağlam kayalıklarda ve güzel manzarada yerleşmiş olacak. Yeni yerleşim alanı mevcutta ihtiyaç duyulan konutun ancak 3'te 1'ini karşılayabiliyor. Biz burada konutlarda yaparken, müteahhitlerimizde eski yerleşim bölgelerinde daha az katlı konutlar yaparak bu dönüşüme katkı sağlayacaklar. Şehrin topyekûn taşınması gibi bir durum söz konusu değil. Zaten bu realitelere aykırıdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan bize geçecek yerde yaklaşık 100 hektarlık bir alan kullanabiliyoruz. Burası eğimli bir bölge olduğu için buralarda çarşı, pazar, kamu kuruluşları kurmak mümkün değil. Ancak konuta yönelik çalışmalar gerçekleştirebilecek. Bu dönüşüm hem yeni yerleşim bölgelerinde, hem de eski yerleşim bölgelerinde daha az katlı binaları sağlamış olacak."

"TAŞINMA KAVRAMINI KULLANMIYORUZ"

Dönüşüm gerçekleştirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Taşınma kavramını kullanmıyoruz. Kararnamede yazılan nakil kelimesini de riskli binaların nakli olarak değerlendiriyoruz bu şekilde de uygulayacağız. Merkezde ticari hayat, çarşı pazar devam edecek. Kimse tedirgin olmasın. Müsterih olunuz. Mevcut imar olanlarında bir kısıtlama getirilmiyor. Seçim gezilerinde Gemlik'i sokak sokak gezdiğimde, ilçemiz çok küçük bir alana sıkışmış durumda olduğunu gördüm. Bir çok mahallede spor alanı, oyun parkı gibi sosyal donatı alanları hiç yok. Allah korusun deprem olsa kurtarma ekibinin, yangın olsa itfaiye aracının girmesi mümkün değil. Acil durumlar da ambulansın bile zorlandığı olmakta" açıklamasında bulundu.

"KİMSENİN EVİ ZORLA ELİNDEN ALINMAYACAK"

Şehirdeki riskli binaların bir an önce dönüştürülmesinin gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Ancak 1999 depreminden sonra imar planları 5 kattan 3'e düşürüldü. Riskli ve çok katlı binalar yenilenmek istendiğinde en fazla 3 kat yapılabilecek. Zemin çok yüksek binaları taşıyacak nitelikte değil. Dolayısıyla bir kısım muhaliflerin iddia ettiği gibi her bina yerinde dönüşemeyecektir. O halde yeni yerleşim yeri olan makilik alanlara sağlam ve deniz manzaralı konut yapılarak isteyen vatandaşımızla maliyetine takas edilecektir. Kimsenin evi zorla elinden alınmayacaktır. AK Parti hiçbir zaman millete rağmen millet için bir şey yapmamıştır yapmayacaktır. Milletimiz başımızın tacıdır, aksini nasıl tahayyül edebiliriz. Devletimiz ve belediyemiz burada taşın altına elini koymaktadır."
Konuşmaların ardından toplu konutların temeli atıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.