Hava Durumu

Gemlik Yalı Konağı özgün kimliğine dönüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından orijinal kimliğiyle yenilenerek Gemlik İlçesi’ne sosyal tesis olarak kazandırılacak Gemlik Yalı Konağı’nda restorasyon, ilk harcın koyulmasıyla başladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2014 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2014 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gemlik Yalı Konağı özgün kimliğine dönüyor
Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yı tüm değerleriyle geleceğe taşırken ilçelerdeki tarihi yapıları da yeniden özgün kimliklerine kavuşturuyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenerek sosyal tesis olarak Gemlik’e kazandırılacak olan Gemlik Yalı Konağı restorasyon çalışmaları ilk harcın koyulmasıyla başladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentin tüm ilçelerindeki köklü tarihi ve kültürel mirasının yenilenerek özgün kimliklerine kavuşturulduğunu söyledi. Bursa’yı her alanda geleceğe taşımayı amaçladıklarını belirten Başkan Altepe, mekanın tarihi ile ilgili bilgiler vererek "Gemlik Yalı Konağı, ilçenin Balıkpazarı Mahallesi’nde yer alan 41 envanter numarası ile tescilli sivil mimarlık örneği bir yapıdır. Panagis Zaphirouplos adındaki Rum bir tüccar tarafından 1910 yıllarında yapılmış. Bölgenin en varlıklı ailelerinden biri olan Zaphirouplos ailesi, evlerini hem yaşamak hem de elde ettikleri malları istif ve evin ön tarafında bulunan sahil şeridinden gemilere yükleyip ticaretini yapmak için kullanıyorlardı" dedi.

Başkan Altepe, 163 metrekarelik bir zeminde bulunan yapının bir bodrum, bir zemin, iki normal kat ve bir çatı katından oluştuğunu, zemin kat doğu ve güney cephelerinden iki girişi bulunan yapıda ayrıca 17 basamakla ulaşılan giriş kat kotundan bir girişe ulaşıldığını anlattı. Yakın tarihe kadar zeytincilikle uğraşan aile tarafından yapının iki odasının zeytin deposu, diğer iki oda ve mutfağın da ardiye olarak kullanıldığını kaydeden Başkan Altepe, binada Helen ve Yunan sanatının izlerini taşıyan neo klasik mimarisinin üçgen formlarının öne çıktığını vurguladı. Konağın mimari açıdan da değer taşıdığını ifade eden Başkan Altepe, "Binanın rüzgarlık zemini, zemin ve bodrum katlarında giriş kısımlarında kullanılan yer karoları da oldukça niteliklidir. Rum ve Ermeni ustaların maharetli ellerinde işlenen desenler; sadece Boğaziçi’nin yalılarında değil dar sokaklı mahallelerde yer alan evlerde de sıkça kullanılır olmuştu" şeklinde konuştu.

"GEMLİK'E DEĞER KATACAK SOSYAL TESİS"

Yapının kapı ve pencere, tavan ve taban kaplamalarında ahşap kullanıldığını ve iç kapıyla pencerelerinde sadeliğini koruduğunu anlatan Başkan Altepe, "Binanın tavan göbeğinde ve yer yer ahşap çıtalarla oluşturulmuş geometrik desenler arasında bitkisel desenli, alçıdan yapılmış bezemeler uygulanmış. Yapının cephelerinde görülen sanatsal akımın etkisi ise yapının iç süslemelerinde de devam etmiş. Bazı odalarda bu kaplamalar, genellikle ahşap altıgen formların kullanıldığı ve bu formların içinde bitkisel bezemelerin yer verildiği kompozisyonlar olarak görülüyor. Kamulaştırılan binanın tüm restorasyonu Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak ve çalışmaların ardından konak, sosyal tesis olarak Gemliklilerin kullanımına açılacak. Gemlik’in yeni buluşma noktası olacak mekan, ilçede sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelerin de yapılmasına imkan tanıyacak. Eser ilk günkü ihtişamıyla özgün kimliğiyle ilçeye değer katacak" diye konuştu.

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da Başkan Altepe’nin Gemlik’e kazandırdığı hizmetlerin önemine dikkati çektiği konuşmasında, ilçeye değer katan yatırımlarından dolayı Altepe’ye teşekkür etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.