Hava Durumu

Genç mühendis adayları Bursagaz'ın yeşil binasını gezdi

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, genç inşaat mühendisi adaylarının mesleki gelişimine katkı sağlamak için teknik geziler düzenlemeyi sürdürüyor. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2'nci ve 3'ncü sınıf öğrencilerinin Bursagaz'ın yeni yönetim binası hakkında teknik bilgi aldığı geziye, İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Mustafa Er ve Gençlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Ali Aslan da katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2017 21:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2017 21:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Genç mühendis adayları Bursagaz'ın yeşil binasını gezdi

Yeşil bina hakkında bilgi veren İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursagaz Araştırma ve Malzeme Müdürü Fatih Er, kaynakların tükenmeye başlaması ile birlikte çevreye en az zararı veren, enerji ve su sorununu çözen, kendi enerjisini üreten, enerjide dışa bağımlılığı azaltan, suyu verimli kullanan binaların tasarlanmaya başlandığını söyledi.

Geleceğimizin içinde kaynaklarımızı israf etmeden kullanmamız gerektiğini vurgulayan Er, yeşil binaların amaçlarından bazılarının bina işletme giderlerini düşürmek, ofis çalışanlarının meslek hastalıklarını en aza düşürerek daha fazla verim almak, küresel ısınmaya neden olan karbon salınımını azaltmak olduğunu kaydetti.

Dünyadaki karbon salınımının yüzde 40'ına ofis binalarıncaneden olunduğunu ifade eden Er, kaynak tüketimi ve verimliği ile ilgili şunlara dikkat çekti:

"Binalar, primer enerji kaynaklarının yüzde 40'ını, elektriğin yüzde 72'sini, suyun ise yüzde 14'ünü tüketiyor. Bu nedenle sertifikalı yeşil binalar, kullanıcılar ve çevre üzerindeki negatif etkileri en aza indirgerken, çalışanların sağlığı ve mutluluğundaki olumlu gelişmeler yüzde 76 artış gösteriyor. Çalışma verimliliğindeki artışa yüzde 46 pozitif etkisi olduğu, kişi başı yılda çalışılan saat sayısı 39 saat artıyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltıyor, suyun verimli kullanılmasını sağlıyor, yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu ve su tasarrufunu destekliyor."

TÜRKİYE'NİN İLK TRANSPARAN GÜNEŞ PİLLERİ

Fatih Er, LEED sertifika süreci ve Bursagaz yönetim binasının ayrıcalıklarını şöyle anlattı:

"LEED sertifikalı binalarda, kullanıcılar ve çevre üzerindeki negatif etkiyi en aza indiren inşaat ve tasarım uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Bu binada gördüğünüz dokunduğunuz her şeyin bir felsefesi, amacı var. İnanılmaz bir mühendislik çalışması var. Uluslararası 11 standart, 110 kriter ve 110 puan üzerinden değerlendirme yapılarak sertifikamızı alacağız. Biz LEED Gold adayıyız ama şu an bir üstü olan LEED Platinum'u hedefliyoruz. Sürdürülebilir arazi, alternatif ulaşım araçlarının sağlanması, çalışanların kendi araçlarından ziyade metro ve şehir içi ulaşım araçlarını kullanabilmeleri önemli biz bunu sağlıyoruz. İnşaat aşamasında dahi çevresel kirliliği önleyecek çalışmalar yaptık, bina teraslarındaki yağmur sularını ve binanın çevresindeki drenaj sularını biriktirip filtrelerden geçirerek 20 metreküp yağmur suyu biriktiriyoruz. Bunu bahçe sulama vetuvalet rezervuarlarında kullanıyoruz. Bina elektrik ihtiyacının 142kilowatınıdoğalgaz ile çalışan trikojenerasyondan üretiyoruz. Binamızın güney cephesinde Türkiye'de ilk defa kullanılan transparan güneş pilleri var. Binanın teras ve güney cephesinde kullanılan fotovoltaik panellerimiz yaklaşık 50 kilowatt elektrik üretiyor. Yenilenebilir enerjiden ürettiğimiz elektriği bir UPS' de toplayıp aydınlatma armatürlerinde ve prizlerde kullanıyoruz. Yenilenebilir kaynaklardan ürettiğimiz elektriğin tamamını bu sayede tüketiyoruz. Türkiye'de ilk defa göreceğiniz bir diğer uygulama ise parans aydınlatma, güneşe göre konumunu ayarlayan 2 kollektör aracılığıyla gün ışığı almayan alanlara fiberoptik kablolar aracılığıyla gün ışığı bir armatür aracılığıyla taşınıyor. Bir diğer yenilebilir enerji üretimi uygulaması olan rüzgar tribünümüz ise 600 watt elektrik üretme kapasitesine sahip. Manzara ve güneş ışığını efektif olarak kullanmak için binanın tamamını cam yaptık. İçeriden dışarıya, dışardan içeriye ısı ve ses alışverişinin engelleyen tripleglazedcamlar kullanarak doğal enerji kaynaklarından mümkün olduğu kadar çok yararlandık."

Yerli malzemelerin kullanımına da önem verdiklerini kaydeden Bursagaz Araştırma ve Malzeme Müdürü Fatih Er, malzeme transferinden, montajına ve son olarak da binanın kullanım aşamasına kadar tüm sürecin özenle ve belgelenerek tamamlandığını aktardı.

ER: İLK GÜN YAPILAN HATALARA DİKKAT EDİN

İnşaat mühendisi adaylarını bu tür çalışmaların en başında ve planlı şekilde yer almaları konusunda uyaran Er şu tavsiyelerde bulundu:

"Projelere doğru başlamak, doğru bitirmenin ilk şart ve adımıdır.Bu nedenle ilk günde yapılacak hatalara en düşük seviyeye indirmeye dikkat edin. En az bir yabancı dil öğrenin. Çok okuyun, araştırın,ülkemize ve insanına faydalı olmak için dışa bağımlılığımızazaltma yönünde her türlü gayret ve çaba üzerine çalışın."

Sunumun ardından, Bursagaz tarafından ağırlanan inşaat mühendisi adayları proje ekibi ile birlikte binayı gezdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.