Hava Durumu

Gerdek gecesi korkusu neden olur?

Cinsel deneyimi olmayan kadın ve erkekler, ilk gece yani gerdek gecesi korkusu yaşayabiliyorlar. Bunun en büyük nedeni ise kulaktan dolma, abartılmış ve yanlış bilgiler. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney gerdek gecesi korkusunun nedenleri ve ilk gece korkusunu yenmenin yollarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2020 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2020 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gerdek gecesi korkusu neden olur?

İlk gece yani gerdek gecesi korkusu toplumda yaygın olarak bilinen, çözümüyle ilgili birçok kişinin fikir yürüttüğü bir durum. Esasen durum çoğunlukla evlilikle birlikte, ilk cinselliğin yaşanacağı andan korkmakla ilgilidir. Cinsel deneyimi olmayan kadın ilk gece neler olacağı konusunda fikir sahibi değildir ya da etraftan duyduğu olumsuzlukları düşünmekten, o geceyi korkuyla beklemektedir.

İlk gece korkusu neden yaşanır?

Bu durum en çok dört nedenden ileri gelebilir:

Cinsellikle ilgili etrafta konuşulurken duyulan, gerçek olup olmadığı belli olmayan konuşmalar.

Vajinusmus: Bu durumda kadın ilk ilişkide neler olacağı konusunda zihninde çeşitli hikâyeler oluşturur. Çoğunlukla kadın cinsellik hakkında bilgisizdir ve öğrenmekten korkuyordur. Cinsel birleşme yaşayamaz.

Taciz gibi kişiyi derinden sarsan travmatik olaylar.

Aşırı takıntılı olanlar.

Bu saydıklarım arasında kişileri ilk gece korkusu açısından en çok etkileyen durum, etraftaki konuşmalardır. Bu konuşmalar oldukça etkili olurlar, ancak kimse doğru olup olmadığını bilmez ve tamamı abartılı, işe yaramaz, korkutucu hikâyelerdir. Bunların bazıları şunlar:

1-İlk gece aşırı bir acı olur, birkaç gün oturamazsın

Tamamen yanlıştır, ilk birleşmedeki acı bir toplu iğnenin ele dokunması kadardır. Cinselliğin devamını da etkilemez, kişinin ertesi gününü de. Sürekli bir ağrı ve acı varsa bu daha çok bir enfeksiyon yani iltihaplanma kökenli olabilir.

2-İlk gece aşırı kanama olur

Cinsel birleşmede kızlık zarı denen soğan kalınlığındaki zarda bir yırtık oluşur. Bu da kanamaya neden olur. Bu da ancak birkaç damlalık kanamadır ve hemen ortadan kaybolur. Adet kanması gibi günlerce sürmez.

3-Kenetlenme

Cinsel birleşme esnasında kasılma olup çiftin kenetleneceği söylenir. Bu, fiziksel olarak mümkün değil. Birleşme esnasında kişiler dururlarsa, peniste sertlik kaybolur, isteseler de kenetlenme ve kasılmayı devam ettiremezler.

4-İlk cinsel birleşmede kan gelmezse bakire değildir

Birçok kişi için bu stres nedeni. Birçok kişi ilk gece gelecek kana odaklı. Oysa bir kısım birleşmelerde, zar esnekliğinden dolayı kan gelmeyebilir.

5-Cinsel organda yırtık oluşabilir

Kadın cinsel organı erkek cinsel organına uygun yaratılmıştır. Normal cinsellikte bu durumun oluşması neredeyse imkansız.

Gerdek gecesi korkusundan korunmanın yolları

Bunlar gibi birçok gerçekliği olmayan konuşma, kadınları ilk gece korkusuna itiyor. Zevk alınabilecek bir alan kâbusa dönüşebiliyor. İlk gece korkusundan korunmanın yolları şöyle:

Cinsellikle ilgili mutlaka okuyun. Ancak daha çok bu konu ile ilgili derneklerin (CETAD: Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği gibi) ya da uzmanların internette veya kitaplarındaki yazılarından okuyun.

İlk gece, performans zamanı değildir. Acele etmeyin. Kendinize ve eşinize biraz zaman verin.

Başkalarının konuşmalarını dikkate almayın. Bunlar çoğunlukla abartılıdır. Bilin ki cinsellik, abartma ve yalan konuşma alanlarından biri.

Bu konularda sorun yaşarsanız, uzmanlardan yardım almaktan çekinmeyin. Bazen bilgilendirme bile çok işe yarayabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.