Hava Durumu

Gözyaşı kuruyan hastaya tükrük bezi nakli

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği’nde şiddetli göz kuruluğu sebebiyle gözleri görmeyen bir hastanın ağzından alınan tükrük bezi, gözkapaklarına başarıyla nakledildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2012 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2012 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gözyaşı kuruyan hastaya tükrük bezi nakli

Dünyada şimdiye kadar sadece dört merkezde ve sınırlı sayıda hastaya uygulanan tükrük bezi nakli, Türkiye'de ilk kez Bursa’da 40 yaşındaki F.O. adlı hastaya yapıldı. Tükrük bezi gözkapağına çok iyi uyum sağlayan hasta, Prof. Dr. Bülent Yazıcı ve ekibi tarafından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği’nde gerçekleştirilen başarılı operasyonla tekrar gözyaşına kavuştu.


2004 yılında bir ilaca karşı alerjik reaksiyon sonucunda Stevens Johnson Sendromu hastalığına yakalanarak her iki gözünde şiddetli göz kuruluğu ve kornea bulanıklaşması oluşunca 8 kez göz ameliyatı geçiren F.O. adlı hastanın daha önce geçirdiği ameliyatlar başarısız olunca gözkapaklarında kısalma, kirpiklerinde de içe dönme olduğu ve bir gözünde görme hissini tümüyle kaybettiği öğrenildi. Hastanın görme yetisini az da olsa koruyan diğer gözüne tükrük bezi nakli ameliyatı yapıldı. Ameliyatta hastanın ağzından alınan tükrük bezi, hastanın gözkapağına nakledildi. Aynı ameliyatta hastanın gözkapaklarındaki şekil bozuklukları da düzeltildi. Ameliyattan sonra tükrük bezi gözkapağına çok iyi uyum sağlayan hasta, tekrar gözyaşına kavuşarak, yıllar sonra göz batması ve göz kuruluğundan kurtuldu. Teknik olarak sorunsuz biçimde gerçekleştirilen ameliyat sonrası hastanın ağzında da herhangi bir sorun gelişmedi. Yapay gözyaşı damlalarını kullanmayı tümüyle bırakan hasta, sonuçtan çok memnun olduğunu ifade etti.


Ameliyatı yapan ekibin başkanı Prof. Dr. Bülent Yazıcı ise, bu tedavinin sonuçlarının şaşırtıcı ölçüde başarılı olduğunu, ağır göz kuruluğu ve görme kaybı olan tüm hastalar için yeni bir umut ışığı doğduğunu söyledi. “Hastaya bu ameliyat başlangıçta yapılabilseydi, bugün ağır bir görme problemi de olmazdı” diyen Prof. Dr. Yazıcı, "Göz yüzeyi ve ağız içi, salgı bezlerinin ürettiği sıvılarla sürekli ıslak tutulan yapılar. Tükrük ve gözyaşı sıvıları benzer bir içeriğe sahip. Bu ameliyatta, gözkapağında gözyaşı bezlerinin bulunduğu bölgeye tükrük bezi nakli yapılıyor. Kireç yanığı, Stevens Johnson Sendromu ve benzeri nedenlerle şiddetli göz kuruluğu gelişen ve bu yüzden görme yetilerini yitiren hastalar, öncelikle kuru göz sorunu için tedavi edilirse, sonraki kornea ameliyatlarının başarı şansı daha da artacaktır" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.