Hava Durumu

Grev belasını başımızdan defettiği için Allah’a şükrediyorum

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Tek Gıda-İş Sendikası’nın yaş çay kampanyası öncesi aldığı kararı hatırlatarak, "Grev belasını başımızdan defettiği için Allah’a şükrediyorum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2013 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2013 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Grev belasını başımızdan defettiği için Allah’a şükrediyorum

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2013 yılı yaş çay fiyatını önceki yıla oranla yüzde 12 artışla 1.23 TL olarak açıkladı. Üreticiye, 12 kuruş destekleme primi ile kilo başına 1.35 TL ödeme yapılacak. Yaş çaya geçen yıl 1.10 TL fiyat verilmiş, 12 kuruş destekleme primi ile 1.22 TL ödeme yapılmıştı.

BAKANLARA UZUN KARŞILAMA KUYRUĞU

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (ÇAYKUR) düzenlenen 2013 yılı yaş çay kampanyası açılış törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Genel Müdürlük binasına gelişleri sırasında çiçekle karşılandı. İki bakan kendilerini karşılayan uzun bürokrat kuyruğundakilerin tek tek ellerini sıktı. Bakanların Çaykur binasına girişi sırasında, Tek Gıda-İş Sendikası’nın fiilen biten ancak süreci devam eden grev kararı ile ilgili “Bu iş yerinde grev vardırö pankartı dikkati çekti.

GREV BELASINI BAŞIMIZDAN DEFETTİĞİ İÇİN ALLAH’A ŞÜKREDİYORUM

Törende konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Tek Gıda-İş Sendikası’nın yaş çay kampanyası öncesi grev kararı aldığını hatırlatarak, “Sorumsuzca alınan grev kararı ile bölge bir kaosun eşiğine gelmişti. Bu karar çay üreticisini mağdur edeceğini, Çaykur’un çay almamasının düşünülemeyeceğini belirttik. İşçilerimiz akli selim ile hareket etti ve iş başı yaptılar. Bölge önemli bir sıkıntının eşiğinden döndü. Grev belasını başımızdan defettiği için Allah’a şükrediyorum" dedi.

BAKAN YAZICI’DAN ÇAY ÜRETİCİLERİNE UYARI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, çayın bölgenin en temel ürünü olduğunu belirterek, orman sahalarının eşelenerek çay tarlasına dönüştürüldüğü yönünde duyumlar aldığını hatırlattı, “Sakın ha çay ekim sahası oluşturmak için ormanı eşelemek suretiyle genişletmeyin. Şu sıralarda bile bazı ormanlık sahaların izinsiz çay bahçesine dönüştürüldüğü yönünde eylemler olduğunu duyuyoruz. Bunu yapmamalarını istiyor ve onları uyarıyoruz. Bu sahaları çayla ilgili yapacağımız çalışmalarda dikkate alınmayacağını belirtiyoruz. Mağduriyet yaşanmaması için hatırlatıyorumö uyarısında bulundu.

ÇAYLIK ALANLAR GELİŞTİRİLEN 6 ÇEŞİT ÇAY BİTKİSİ İLE YENİLENECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, çay tarım alanlarının genişliği bakımından Türkiye’nin dünyada 8’inci, kuru çay üretimi bakımında 5’inci, yıllık kişi başına tüketim bakımında da 4’üncü sırada yer aldığını söyledi. Avrupa’da çay üreticisi ülkenin sadece Türkiye olduğunu ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu: “Yıllık 1 milyon 200 milyon ton yaş çay için üreticilere prim ve budama masrafı olarak 240 milyon lira ek gelir ödeniyor. Çayın verimi ve ihracatının artırılması ile çaylık alanların yenilenmesi konusunda çalışma yapacağız. İlk defa bu bölgede yetiştirilen 6 çeşit çay geliştirildi ve bunların tescili yapıldı. Doku kültürü laboratuarı oluşturuyoruz. Bu tescil edilen 6 çeşit çay çeşidi fidanları laboratuvarda çoğaltılarak çaylıklar yenilenecek. Kalitesiz, verimsiz, lezzetsiz, tatsız çay istemiyorsak bu dönüşümü yapmalıyız. Çayda iddialı olacaksak, dünya pazarlarına sunabileceğimiz bir ürünümüz olacaksa çaylık alanların dönüşümü ve yenilenmesi yapılmalı"

YAŞ ÇAYA 1.35 TL

Geçen yıl yaş çaya destekleme primi dahil 1.22 TL verildiğini hatırlatan Eker, “2013 yılında yaş çay fiyatını belirlerken bir kaç kritere baktık. TÜFE ortalamasında yüzde 6.2 artış var. 1 kilo çayın üretim maliyetindeki artış yüzde 7. Çay bitkisine verdiğimiz önem sebebi ile enflasyonun 6 puan üzerinde artış öngördük. Çay fiyatını yüzde 12’lik artışla 1.23 TL, 12 kuruş da destekleme primi ile 1.35 TL olarak belirledik. Fiyatın hayırlı uğurlu ve çay sezonunun bereketli olmasını diliyorumö dedi.

FİYAT DÜŞÜK AMA YİNEDE OLUMLU

Çay Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi ise fiyatın beklentilerinin altında kaldığını ancak yinede olumlu bulduklarını söyledi, “Burada önemli olan Çaykur’un olduğu gibi özel sektör kuruluşlarının da bu fiyattan alım yapmasıdırö ifadesini kullandı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.