Hava Durumu

Güney Kore, Japonya'nın tazminat fonunu feshediyor

Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda seks kölesi yaptığı Koreli kadınlarla ilgili iki ülke arasındaki ihtilaf yeniden tırmandı. Güney Kore, Japonya'nın kadın kurbanlara tazminat ödemek için kurduğu Uzlaşma ve Sağaltma Fonu'nu feshetme kararı aldı. Tokyo, "Anlaşmadan dönülmez, ilişkiler bozulur" tepkisini gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2018 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2018 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Güney Kore, Japonya'nın tazminat fonunu feshediyor

Güney Kore Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı, Japonya'nın kadın kurbanlara tazminat ödemeleri için kurduğu Uzlaşma ve Sağaltma Fonu'nu feshetme kararı aldığını açıkladı. Fonun feshedilmesi, iki ülke arasında seks köleliği sorununu çözmeye yönelik Aralık 2015 tarihli anlaşmanın iptali ve tarihi anlaşmazlığın dirilmesi anlamına gelecek.

Güney Kore kamuoyunda, geçmiş hükümetin seks kölelerine olması gerekenden çok daha az bir tazminatı kabul ettiği görüşü hakim. Japonya'nın 1910-1945 arası Kore Yarımadası'nı işgal edip sömürgecilikle yönetmesinin yasal sorumluluğunu üstlenmemesi de kızgınlığı biliyor.

Güney Kore Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı, seks kölesi yapılmış kadınların itirazlarını değerlendirip kurban merkezli ilkelere dayanarak fesih kararını aldıklarını ve kurbanların onurunu tesis etmeye yönelik politikalara devam edeceklerini duyurdu.

Bakanlık, Japonya'nın fona aktardığı 8.8 milyon dolarla ne yapılacağı konusunda Tokyo'ya danışılacağını söyledi. Bu fondan hayattaki 34 kurban ile ölmüş 58 kurbanın ailelerine 3.9 milyon dolar ödeme yapılmıştı.

Seul'de her hafta Japon ordusunun geçmişte seks kölesi kullanma politikasının protesto edildiği gösteride, karar, memnuniyetle karşılandı. Yüzlerce kadının katıldığı gösteride hastaneye kaldırılan 92 yaşındaki Kim Bok-dong'un ses kaydı da dinletildi. Japon ordusunun eski kurbanı fonun feshedilmesi kararından memnuniyet ifade ederken Tokyo'dan tam özür ve tazminat talep edilmesini istedi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bu kararın ikili ilişkilere zarar verme riskine dikkey çekti. Abe "Uluslararası taahhütler tutulmazsa ülkeler arasında ilişkileri geliştirmek imkansızlaşır. Uluslararası toplumun bir parçası olan Güney Kore'yi sorumlu davranmaya çağırıyoruz" dedi.

Güney Kore hükümetinin açıklamasının sorunlu ve kabul edilemez olduğunu, anlaşmadan dönerek uluslararası toplumda yaşamanın en temel kuralını ihlal edeceğini söyleyen Japon Dışişleri Bakanı Taro Kono, anlaşmaya bağlı kalınmasını talep etti.

Bakanlığa çağrılan Güney Kore'nin Tokyo Büyükelçisi Lee Su-hoon'dan açıklama talep edildi ve kendisine protesto notası verildi. Kono, Büyükelçi Lee'nin, kendilerine, Seul'ün anlaşmayı çöpe atma ya da yeniden müzakere etme gibi bir planının olmadığını söylediğini iddia etti.

Geçen ay Güney Kore Yüksek Mahkemesi'nin Japonya'nın büyük bir çelik üreticisini köle işçilik yaptırdığı 4 Güney Koreliye tazminat ödemesi kararı da Tokyo'yu kızdırmıştı. Abe bunun Tokyo'nun Seul'e 800 milyon dolarlık ekonomik yardım ve borç kanalize ettiği 1965 tarihli anlaşmanın ihlali olduğunu savunup 'kararlılıkla yanıt vereceklerini' söylemişti.

Sağcı, muhafazakar selefinin vardığı anlaşmaya sert eleştirileriyle tanınan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 'düşman kardeş' Kuzey Kore ile barıi sürecine odaklanırken Japonya'yı bu sürece engel görüyor. Diğer yandan iki müttefiği arasındaki gerilim, ABD'nin Çin'e karşı bölgesel ittifak kurmasını zorlaştırıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.