Hava Durumu

Güney Kore'ye Osmanlı çesmesi

Bursa ile Güney Kore'nin Gyeongsangbuk-do şehri arasında tarım işbirliği anlaşması imzalandı. Vali Şahabettin Harput, Gyeongsangbuk-do şehrine Osmanlı çeşmesi ve şadırvanı yapılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2012 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2012 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Güney Kore'ye Osmanlı çesmesi
Heykel'deki tarihi valilik binasında gerçekleştirilen imza törenine, Bursa Valisi Şahabettin Harput ile Gyeongsangbuk-do Valisi Kim Kwan Yong ve beraberindeki heyet katıldı. Vali Harput, Yong'un davetlisi olarak geçen yıl Güney Kore'ye gittiğini hatırlatarak, Güney Kore ile Türkiye arasında ekonomik, kültürel, ticari açıdan çok güçlü bağların olduğunu ifade etti. Gyeongsangbuk-do'dan gelen heyetin, başka ülkelerden alacakları hammaddeleri Türkiye'den temin etmeyi düşündüğünü belirten Harput, "Bu durum bizim için çok önemlidir. Güney Kore ile bizim asırlar öncesine giden bir ilişkimiz var. Güney Kore'nin çelikte, otomotivde, elektronikte çok önemli bir yerde olduğunu biliyoruz" diye konuştu.


GÜNEY KORE'YE OSMANLI ÇEŞMESİ

Harput, Gyeongsangbuk-do ile Bursa arasında çok sayıda benzerlikler bulunduğuna dikkati çekerek, “Gyeongsangbuk-do Valisi ile iki konu hakkında mutabık kaldık. Bunlardan bir tanesi şimdi imzalayacağımız protokolle tarımsal işbirliği konusu. Güney Kore'de ve Gyeongsangbuk-do'daki tarım araştırmalarının ve bu yönde yapılan çalışmaların çok iyi olduğunu biliyoruz. Bursa'da da bu konuda çok iyi gelişmeler var. Gerek üniversitemizin gerekse Tarım İl Müdürlüğümüzün karşılıklı gidiş gelişleriyle tarımsal alanda işbirliği yapmasını istiyoruz. İkinci olarak, Gyeongsangbuk-do ili başka bir yere taşınıyor. Vali Yong, bize yeni taşınacak ilin önemli bir meydanında Osmanlı çeşme ve şadırvanı yapmak üzere bize yer tahsis ettiler. Böylece kardeşlik ve dostluk ilişkilerini özel bir yapıyla süslemiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Konuk Vali Kim Kwan Yong da Türkiye'nin 60 sene önce, Kore Savaşları'nda asker gönderdiği hatırlatarak, "O yüzden biz kanla bağlanmış bir ilişki içerisindeyiz. Buraya gelerek Bursa'nın görkemli tarihe sahip olduğunu anladım. Tarım ve fen alanında görüşmeler çerçevesinde, birbirimize yarayan işbirliklerinin yapılmasını diliyorum" dedi.
Yong, Gyeongsangbuk-do Valiliği olarak 10 Kore gazisinin torunlarını Kore'ye davet ettiklerini, onlara Kore'yi yakından tanıma fırsatı sunacaklarını belirtti. Konuşmaların ardından protokol anlaşmaları imzalandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.