Hava Durumu

Güzellik için zehirlenmişler

Fransa Kraliçesi Marie Antoinette gibi yüzlerini beyaza boyayan kadınların malzemede kullanılan kurşun nedeniyle zehirlenerek öldüğü ortaya çıktı

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2021 08:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2021 08:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Güzellik için zehirlenmişler

İngiliz BBC2 kanalında yayımlanan "Makyaj: Büyüleyici Bir Tarih" adlı belgesel dizinin ilk bölümü, 18'nci yüzyıl İngiltere'sinde kadınlar için "statü sembolü" haline gelen saç ve makyaj modasıyla ilgili detayları ortaya çıkardı. Belgeselde, halka "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" diyerek tarihe geçen gösteriş meraklısı Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'ın saç ve makyajının George dönemi İngilteresinde kadınlara örnek olduğu belirtildi. Belgesele göre, Marie Antoinette makyajının uygulanışını izlemeleri için kadınları davet ediyordu. İngiltere'de Marie Antoinette'ın gösterişli saçına özenen zengin kadınlar, yılda 100 bin sterline özel kuaför kiralıyordu.

'Beyaz zengindir' yargısı

Tarihçi Hannah Wallace zengin kadınlar arasındaki bu rekabeti, "O dönem en son trendleri kopyalamak ve her zaman bir adım önde olmak için yarış vardı" diye açıkladı. Dönemin moda makyajı, yüzün beyaza boyanmasıydı. Beyaza boyanmış yüz, o kadının dışarıda çalışmadığını, dolayısıyla zengin olduğunu gösteriyordu. Beyaz boya yaşlanma ve hastalık belirtilerini gizlemek için de kullanılıyordu. Ancak 1700'lü yıllarda yüzü beyaza boyamak için kullanılan malzemede zehirli kurşun maddesi vardı. Bu da ölüme neden oluyordu. Yüzlerini beyazlatma bağımlısı bazı kadınlar kurşundan zehirlenerek ölüyordu. Marie Antoinette'ın 1793'de idam edilmesiyle ise İngiltere'de gösterişli moda anlayışı değişti ve yerini daha sade bir akıma bıraktı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.