Hava Durumu

Hamsi sevenlere kötü haber!

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, özellikle hamsi başta olmak üzere Karadeniz'deki balık çeşitlerinin korunması için en az bir yıllık süreyle av yasağı getirilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hamsi sevenlere kötü haber!
Arslan, yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2015'te başlayan  denizlerdeki av sezonunun, 15 Nisan itibarıyla sona erdiğini anımsattı. Sona eren av sezonunu ikiye ayırarak değerlendirdiklerini dile getiren  Arslan, "Birinci dönem eylül, aralık arası. Geçtiğimiz yıllara oranla eylül  aralık arası çok verimli geçti. Özellikle hamsi avı yüz güldürdü ama palamut için  aynı şeyi söylemek mümkün değil. Büyük beklentimiz vardı ancak istediğimiz gibi  bir palamut avı sezonu geçirmedik." dedi.

Arslan, aralık nisan arasını da ikinci devre olarak  değerlendirdiklerini belirterek, "Bu dönem istediğimiz gibi gitmedi.Hamsi,  Gürcistan ve Rusya karasularına erken göç etti. Diğer balıklardan da istediğimiz  verimi alamadık. Balıkçılarımızın çoğu 15 Nisan'ı beklemeden, sezonu 1-1,5 ay  önceden kapattı."  ifadelerini kullandı.
 
Gelecek balık avı sezonundan pek umutlu olmadıklarını kaydeden Arslan,  şöyle devam etti:

"Bunu söylemek için henüz erken ama denizdeki işaretlere bakacak  olursak durum pek parlak değil. Umutlu olmak için bu dönemlerde denizlerde bir  şeylerin olması gerekiyor. Şu anda da bizi umutlandıracak emareleri maalesef  göremiyoruz ama Allah'tan umut kesilmez. Gelecek sezon bol ve bereketli balık av  dönemi geçirmek için dua edeceğiz."

Arslan, 4 aylık balık avı yasağının Karadeniz için yeterli olmadığını  savunarak, "Mayıs ve haziran ayları Karadeniz'deki balıkların yumurtalarını  bırakma dönemleri. Yumurtalardan çıkan balıklar tam gelişim göstermeye  başladıkları anda, 1 Eylül itibarıyla av dönemi başlıyor. Yani balık yavruları  tam gelişemeden aynı yıl içerisinde avlanmakta. Av dönemlerinde görüyoruz, çok  küçük balıklar avlanıyor. Gelişim gösteremeyen balık, nasıl denizdeki varlığını  gelecek dönemlere taşıyabilir?" diye konuştu.

Özellikle hamsi başta olmak üzere Karadeniz'deki balık çeşitlerinin  korunması gerektiğini anlatan Arslan, şöyle konuştu:
"Karadeniz'de balık avı bir yıl süreyle yasaklanmalı. Özellikle  hamsi başta olmak üzere Karadeniz'deki balık çeşitleri varlıklarının artırılması,  gelecek nesillere aktarılması için en az bir yıllık av yasağı getirilmelidir.  Hamsi avcılığı normalde ekim ayının ortalarında başlayıp mart ayı sonlarına kadar  devam etmekte ancak son yıllarda balık çeşitlerinin azalmasıyla hamside sezon  erken açılıyor. Geçtiğimiz dönem palamudun olmaması sebebiyle eylül ayının ilk  günlerinde hamsi avı başlamıştı. Erken açılan hamsi avı sezonu da erken  kapanıyor. Kasım ya da aralık ayında hamside av dönemi bitmiş oluyor."

Balıkçıların Karadeniz'de avladığı balığın yüzde 80'lik kısmını  hamsinin oluşturduğunu belirten Arslan, "Hamsi, Karadeniz'in olmazsa olmazı.  Diğer balıkların da gıdası. Karadeniz'de yasağın uygulanması, en fazla hamsi  varlığının artmasına katkı sunacaktır. Av yasağının bir yıla çıkmasıyla hamsi  popülasyonunun yüzde 30-40 artması sağlanabilir. Bu süreyi balıkçılıkla ilgili  kamu kurumları belirlemeli ancak bize göre bu süre en az bir yıl olmalı." dedi.

Arslan, yasak süresinin uzatılması halinde bu işten ekmek yiyen  balıkçıların da korunması gerektiğini ifade ederek, "Balıkçıların mağdur olmaması  için devlet tarafından karşılıksız destekler verilmeli. bugün fındık başta olmak  üzere devlet çiftçilere karşılıksız destekler sağlıyor. Neden balıkçımız da  desteklerden faydalanmasın? Desteklemeler yapılırsa ben inanıyorum ki balıkçımız  alınacak yasak kararının uzatılmasına kesinlikle 'evet' diyecektir."  değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.