Hava Durumu

Haşdi Şabi cephede ilk kez görüntülendi

Telafer'e ilerlediklerini duyuran İran destekli Şii milisler, uluslararası ajanslar tarafından Musul'un güneyindeki Hammam Alil kasabasında fotoğraflandı. Söz konusu kasaba Musul'a 15 kilometre mesafede bulunuyor, Telafer'e ise daha uzak konumda.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 19:14
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 19:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Haşdi Şabi cephede ilk kez görüntülendi
IŞİD’in elindeki Türkmen kenti Telâfer’i ele geçirmek için iki gün önce operasyon başlatan Şii Haşdi Şabi milisleri, güneydeki Hammam Alil kasabasında görüntülendi.

Dicle Nehri üzerindeki kasabanın batısında bazı köyleri ele geçirdiğini duyuran İran destekli örgüt, halihazırda Musul'un 15 kilometre güneyinde bulunuyor. Reuters haber ajansının fotoğrafladığı milisler, Irak bayrakları taşıyor ve cephede tankla ilerliyor.

Haşdi Şabi'nin operasyon açıklaması sonrasında, Ankara'daki askeri kaynaklar silahlı unsurların Telafer'e 75 kilometre mesafede bulunduğunu belirterek Türkmen kentinde bir tehlikenin olmadığını belirtmişti.

TÜRKİYE: SEYİRCİ KALMAYIZ

Ankara, Haşdi Şabi’nin Telâfer’de ihlaller işlemesi konusunda endişelerini sık sık dile getirdi. Son olarak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bugün yaptığı açıklamada Türkiye'nin Telafer'de herhangi bir etnik veya mezhepsel saldırıya karşı seyirci kalamayacağını söyledi.

Kurtulmuş, şu açıklamayı yaptı:
"Musul operasyonunda Musul halkının bu işin esası olması uluslararası koalisyonun ana hedefi olması gerekir. Haşdi Şabi operasyon içinde değildir ve Musul'a girmesi önlenecektir.  Ninova Muhafızları, Peşmergeler operasyonunun içindedir. Haşdi Şabi operasyon içinde değildir. Telafer, Musul'un emniyetini sağlayan şehirlerdendir. Telafer'in temizlenmesi sağlanması Türkiye'nin esas üzerinde durduğu noktadır. Telafer'e yapılacak saldırıya Türkiye'nin seyirci kalmayacağını ifade etmek isterim."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konu hakkında en son şöyle konuşmuştu:
"Telâfer meselesi, bizim için hassas bir konu. Telâfer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telâfer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şâbi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur."

FELLUCE VE TİKRİT'TE KATLİAM YAPTILAR

Haşdi Şabi, Tikrit ve Felluce'nin IŞİD'den alınmasının ardından Sünni sivillere işkence edip öldürdü. Birleşmiş Milletler, Haziran ayında silahlı örgütün Felluce'de 640 erkek ve çocuğu alıkoyduğunu, bunlardan 50'sini infaz ettiğini duyurmuştu.

IŞİD 2014'TE GİRDİ

IŞİD Haziran 2014'te Telâfer'e girdi. Öncesinde ilçenin nüfusu 250 bindi. Bu nüfusun yarısını Sünni, yarısını da Şii Türkmenler oluşturuyordu. IŞİD sonrası Şii Türkmenlerin neredeyse tamamı güneydeki Necef ve Kerbela’ya kaçmıştı. İlçede kalan Sünni Türkmenlerin de IŞİD’le işbirliğini yaptığını iddia etmişlerdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.