Hava Durumu

Hastanelerde yeni dönem! Cihaz takip sistemi geliyor

Sağlık Bakanı Demircan, "Hastanelerdeki cihazları takip etmek için, cihaz takip sistemine geçeceğiz. Bir cihaz randevudan dolduysa vatandaş, o bölgedeki en yakın cihaza yönlendirilecek" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2017 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2017 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hastanelerde yeni dönem! Cihaz takip sistemi geliyor

Sağlık Bakanlığı ilaç takip sisteminin ardından cihaz takip sistemini de hayata geçiriyor. Elektronik hastaneye doğru gittiklerini söyleyen Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Buradan düğmeye bastığımda Samsun Eğitim Araştırma Hastanesindeki tomografi, MR cihazları bugün kaç film çekmiş. Diğer cihaz kaç tane çekmiş görebileceğiz. Tomografi cihazı ne zaman bozuldu ne zaman istemini yaptılar onların hepsini göreceğiz" dedi.

CİHAZ VERİMLİ KULLANILACAK

Sağlıkta yeni atılımlar hakkında Yeni Şafak'a bilgi veren Demircan özetle şunları söyledi: "Bir cihaz randevudan dolduysa o bölgedeki en yakın cihaza vatandaş yönlendirilecek. Amacımız hem hizmeti görmek hem de cihazı en verimli şekilde kullanmak. Artık interaktif bilgi iletişim çağında vatandaşımızın makul olmayan gerekçelerle uzun tarihli randevular almayacak. Hasta MR çekilirken bilgileri otomatik olarak kayıt sistemine düşecek. Bozulduğu zaman anında servise bildirilecek" dedi.

TAKİP SİSTEMİNE GEÇİLİYOR

"Bizim ditijal hastane diyeceğim elektronik bilgiler üzerinde oturan hastane modelimiz bitmek üzere. Kağıtsız hastane terimi kullanmak istiyoruz. Artık kağıt kullanmayalım. Kimliğinizde girdiğinizde sistem başladı, doktorda görülüyorsunuz, ondan sonra muayene yapıldıktan sonra laboratuvar istedi elinize kağıt vermeye gerek yok. Bu noktaya doğru Türkiye'ye gidiyor."

KANSER İLACINDA AÇIĞI KAPATTIK

"Bizim iki tedarikçimiz vardır İngiltere ve ABD. İngiltere'deki artık üretmiyor. ABD'deki ile biz aradaki ihtiyaç açığını kapattık. Aynı ilacın Türkiye'de lisansını alan bir firmamız var. Önümüzdeki günlerde üretime geçecek. Türkiye'de ilaç sanayinde ciddi yerlileşme var. Bizim üzerinde dikkatlice durduğumuz önemsediğimiz bir alan daha var. Biyoteknoloji geleceğin ilaç ve diğer alanlarında Türkiye'de yüz güldürücü adımlar var. Ben Türkiye'nin insan gücünün bu merhalede devreye sokulabileceğine inanıyorum. Uyuşturucu ile top yekûn seferberlik yapıyoruz. Bu gerçekten Türkiye için bir tehdit . Dünya uyuşturucu baronları Türk gençliği bir şekilde hedef seçilmiş gibi görünüyor."

HASTA GELİNCE BAKARIZ OLMAZ

"Birinci sağlık kademesinin etkin kullanılması lazım. Zorunluluktan önce cazip hale getirmek lazım. Benim insanım aile hekimliği müessesini ciddiye almalı. Bizim mahallemizde yaşayan aile hekimimle tanışabilmeliyim. Ben bir derdim olduğunda ilk müracaat edeceğim yer burası alışkanlığını kazanmalıyım. Hekimim de bunu bana sağlamalı. 'Hasta geldiğinde bakarım' havasından çıkmamız lazım. Vatandaş kullanıyor, alışmaya başladı. Neden şikayet ediyoruz, doktora gidiyoruz iki dakika baktı. Hakikaten doktor size asgari 10-15 dakika ayırmalı. Dinlemesi lazım, muayeneyi yapması lazım. Randevu bunu sağlar. Yığılma olmuyor. Hekim zamanını net ayırabiliyor."

ÜNİVERSİTELER DAHA AKTİF OLDU

"Üniversite hastanelerini bu haline terk etmek yanlış olur, bu konuda bir çalışmamız olacak. Onların da görüşlerini almamız lazım. Onlar ne teklif getirecek. Biz bakanlık olarak ne çözümler bulabiliriz. Onlar bu ülkenin kaynakları. Üniversitelerimizin artısı var. Bizim insan gücümüzü artıran, bilgi üreten yerler. Nasıl bir sistem kurabiliriz çalışacağız."

SİGARAYA DÜZENLEME MECLİS'TE

"Meclis açılınca bu çalışmalarımızı paylaşırız muhalefet partilerini de bilgilendiririz. Çünkü, hepimizin meselesidir. Muhalefetin de desteğini ve katkılarını alarak ben bunu daha iyi bir yere taşıyacağımıza inanıyorum. Sigaradan toplumu korumak bizim görevimiz."

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ

"Yerel yönetimleri işin içine çekmemiz lazım özellikle şehir merkezlerinde. Şehir merkezlerinde yerel yönetimler işin içine girerse bu iş daha verimli hale dönüşür. Bununla ilgili çalışmalarımıza şuanda tam start verilmiş değil ama fikri kısmı tamamlamak üzereyiz. Sağlık sadece hastaneden ibaret değil. Hastane en son iş. Oysa sağlık sağlıklı bir çevre ister."

ŞEHİR HASTANELERİ TECRÜBE SAĞLIYOR

"Şehir hastanelerinde bizim müttehitlerimiz bir tecrübe sahibi oluyor. Finansçılarımız tecrübe sahibi oluyor. Biz bu hastaneleri yöneteceğiz. Bu hastaneler modern bir mantıkla yöneltilecek. Bu modeli kullanmak isteyen bizden transfer elde etmek isteyecek. Ülkeler gelecekler siz bu işi yaptınız, şimdiden soruyorlar. Arabistan, akıllı ilacı sık sık soruyorlar. İran soruyor, Pakistan soruyor. Avrupa'da gelecek. Sistemi en iyi şekilde başardığınız zaman bir tecrübe ile gelişecek sizden bunu isteyecek insanlar. 180 günlük projemiz içerisinde vardır."

300 CİVARINDA SMA HASTASI VAR

Bakan Demircan, SMA hastalıkları ile ilgili de şunları dile getirdi: "Bize 300 civarında bir hasta müracaatı var. Bunların 56 tanesi. 29 tanesinin belirtilen hastanelere ilaçları iletilmiş. Diğerleri de geliyor. Burada sıkıntı yok. Bu ilaçlar tedavi amaçlı kayda girmiş değil. Bunlar yeni dünyada onay alıyor. Biz bu ilaçlarla ilgili vatandaşlarımızın taleplerini endüksiyona giren kısmını ödüyoruz. Burada bilimsel bir sınırlama var. Bizim dışımızda. Yurtdışında tedavi görenlere de aynı standartlar uygulanıyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.