Hava Durumu

Havai fişek fabrikasındaki patlamadan acı haber!

Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Patlama tüm ilçelerde hissedilirken, Sakarya Valisi ve Hendek Belediye Başkanı, patlama sırasında fabrikada 150-200 işçinin çalıştığını söyledi. Patlamada şu ana kadar 1 ağır 97 yaralı, 4 can kaybının yaşandığı duyuruldu. Öte yandan fabrikanın deposunda 110 ton patlayıcı olduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2020 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2020 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Havai fişek fabrikasındaki patlamadan acı haber!

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından neredeyse bütün il sokağa döküldü. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kapasite raporuna göre fabrikanın 195 çalışanı olduğu öğrenilirken, son dakika açıklamaları peş peşe geldi. Patlamada şu ana kadar 97 yaralı olduğunu ve 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

BAKAN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sakarya'daki havai fişek fabrikasındaki patlamada 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 ağır 97 yaralı olduğunu açıkladı.

Bakan Koca, yaptığı açıklamada "4 kişi hayatını kaybetti, 97 kişi yaralandı, 16 kişi ise taburcu oldu. Şunu söyleyebiliriz havai fişekte bulunan gazlar nedeniyle tansiyon gibi hastalıkları bulunanların özellikle yakın bölgede oturanların ilk 12 saat içinde dışarı çıkmamasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

RADYASYON İDDİASINA YALANLAMA

Sosyal medyadaki radyasyon sızıntısı iddiaları da AFAD açıklamasıyla yalanlandı. Açıklamada, kazanın endüstriyel olduğu herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmadığı bildirildi.

İşte olay yerinden fotoğraflar...

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, "3 Temmuz 2020 tarihinde saat 11.15 sularında Sakarya ili Hendek ilçesinde faaliyet gösteren bir havai fişek fabrikasında patlama meydana gelmiştir. Bölgeye, Sakarya AFAD'dan 29 personel ve 7 araç, Sağlık Bakanlığı'ndan 64 ambulans, 9 UMKE, 2 helikopter ambulans ile İtfaiye ve Jandarma ekipleri sevk edilmiştir. Olası ihtiyaç durumunda görev almak üzere Bursa, Kocaeli, Düzce, İstanbul ve Bolu AFAD ekipleri teyakkuz haline geçirilmiştir.Yaklaşık 200 çalışanı bulunan fabrikada patlama sonrasında meydana gelen yangına itfaiye tarafından müdahale edilmektedir. Gelişmeler yakından takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

SAKARYA VALİSİ: İÇERİDE 150-200 İNSANIMIZ VAR

Sakarya Valisi Kaldırım yaptığı ilk açıklamada "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var. Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz" dedi. Vali Kaldırım, şu ana kadar 50 kişinin yaralandığını duyurdu.

BELEDİYE BAŞKANI: PATLAMALAR SÜRÜYOR

Hendek Belediye Başkanı, patlama sırasında fabrikada 150 işçinin çalıştığını söyledi. Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "150 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hala sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis" dedi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, "Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir." denildi.

AFAD'ın bir diğer açıklamasında ise, "Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir" ifadesi kullanıldı.

DEPREM CİHAZLARINDA 3 PATLAMA KAYDEDİLDİ

AFAD'ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05'te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18'de 3 güçlü patlama kaydedildi.

3 BAKAN BÖLGEDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gidiyor.

'TÜM İLÇELERDE HİSSEDİLDİ'

AA muhabiri Yücel Velioğlu da CNN TÜRK yayında şu bilgileri aktardı:

"Ekipler olay yerine ulaşmak üzere. Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında bir patlama meydana geldi. Sakarya kent merkezinden tutun, diğer tüm ilçelerde hissedildi. Vatandaşlar bir anda sokağa fırladı."

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: DUALARIMIZ CANLARIMIZLA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada "Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek'te patlama olan Havai Fişek Fabrikası'nda canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için." ifadelerini kullandı.

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Çevre illerimizden yardım istedik. Patlamalar, yangın devam ediyor. Net bilgi vermemiz zor şu anda ama yaralılarımız var şu anda. Sayılar, çalışmalardan sonra daha net bir şekilde ortaya çıkacak" dedi

1 UÇAK, 2 HELİKOPTER, 15 ARAZÖZ BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Havai fişek fabrikasında patlamayla ilgili olarak, "Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz araç takviyesinde bulunarak, bölgeye gönderdik. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." açıklamasında bulundu.

ÖNCEKİ YILLARDA 2 PATLAMA DAHA OLMUŞ

Aynı fabrikada 2009 ve 2014 yıllarında meydana gelen patlamalarda toplam 2 işçinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

METEOROLOJİ RÜZGARA GÖRE UYARI YAPMALI

İşte Dr. Sirman'dan çarpıcı uyarılar:

Bu fabrikanın ilk patlaması değil. Patlama çok güçlü olmuş ve basınç her yerden hissedilmiş. Havada yüksek oranda zehirli kanserojen gaz olabilir. Rüzgar güneybatıdan esiyor. Kuzeydoğudaki yerleşim yerleri uyarılmalı. Meteoroloji rüzgara göre uyarı yapmalı. Rüzgar yerleşim bölgesine doğru gelirse boşaltmak mantıklı olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.