Hava Durumu

Hayali İhracat şebekesi adliyeye sevk edildi

"Hayali İhracat" şebekesine yönelik İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 48 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2012 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2012 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hayali İhracat şebekesi adliyeye sevk edildi
Aralarında şebeke lideri olduğu öne sürülen Barış Kösen'in de yer aldığı şüphelilerin, yasadışı işlemlerini yaptırmak istedikleri devlet memurlarına hayat kadınlarını sundukları da iddia edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle; "Emniyet Müdürlüğümüz Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı müfettişlerince hazırlanan raporlar doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde; Hayali ihracat ve kaçakçılık suçlarına karıştıkları tespit edilen suç örgütü üyelerinin yakalanmalarına yönelik 30 Nisan 2012 günü İstanbul,Ankara, İzmir, Bursa ve Tekirdağ illerinde eşzamanlı olarak yapılan operasyonlar neticesinde aralarında örgüt liderlerinin de bulunduğu toplam 64 şüpheli şahıs yakalanarak göz atına alınmıştır. Operasyon kapsamında şüphelilere ait ikamet ve işyerlerinde yapılan aramalarda suça konu delil niteliğinde çok sayıda doküman ele geçirilerek el konulmuştur. Gözaltına alınan şahıslardan 16 şahıs ifadelerinin alınmasından sonra Emniyet Müdürlüğümüzden salıverilmiştir.Haklarında "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak,Hayali İhracat (5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet), Vergi Kaçakçılığı (213 Sayılı Vergi Usul Kanuna Muhalefet), Kamu Kurumu Zararına Dolandırıcılık, Rüşvet Almak Vermek, Resmi Belgede Sahtecilik" Suçlarından soruşturma yapılan 48 şahıs 04.05.2012 tarihinde adli mercilere sevk edilmiştir." denildi.

SAHTE BELGELERLE KURULAN ŞİRKETLER ÜZERİNDEN DEV VURGUN
Yetkililer, takibe alınan şebekenin 70 ayrı firma kurduklarını ve bunlardan 27'sinin paravan olarak kullanıldığına dikkat çekti. Vergi Dairesi müfettişlerinin yaptığı incelemelerde, şebekenin aynı adreste kurduğu birden fazla paravan şirket üzerinden işe aldıkları personelin SGK primlerini ödüyormuş gibi göstererek sahte raporlar düzenlediklerini ortaya çıkardı.

37 MİLYON TL SON ANDA KURTARILDI
Hayali 13 ayrı firmanın teminat mektubunu bankaya gönderen şebekenin 26 milyon TL'lik sahte teminat belgesi gösterdiği ve yöntemle devletten yurt dışına ihraç izni aldığı tespit edildi. Şebekenin geçtiğimiz yıl aynı yöntemi kullanarak 88 milyon TL ihracat yapmış gibi gösterdiğini ve bunun da 51 milyonunu tahsil ettikleri tespit edildi. Polis, düzenlenen operasyon sayesinde şebekenin geri kalan 37 milyonu tahsil etmeden çökertildiğine dikkat çekti.

HAYAT KADINLARINI RÜŞVET İÇİN DEVLET MEMURUNA SUNMUŞLAR

Şüpheliler arasında şebeke lideri olduğu öne sürülen Barış Kösen ile Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş'in yanı sıra isimleri açıklanmayan Dış Ticaret Müsteşarlığı Tekstil Şube Müdürü ile bir gümrük memurunun da gözaltına alınan kişiler arasında yer aldığı bildirildi. Şüphelilerin yasadışı işlemlerini yaptırmak istedikleri devlet memurlarına hayat kadınlarını sundukları da iddia edildi.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.