Hava Durumu

Hayaller gerçek oluyor

Kadın girişimciler, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve BUİKAD'ın işbirliğinde yürütülen projeyle iş dünyasına adım attı. Kendi işlerini kuran kadınlar, hemcinslerine olumsuz eleştirilere kulak asmama tavsiyesinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2018 08:11
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2018 08:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hayaller gerçek oluyor

HABER I Onur FİDANSOY I

400 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
Erkek egemen bir iş dünyasına sahip olan Türkiye'de kadının iş hayatına girmesi için çeşitli projeler yürütülüyor. ILO, İŞKUR ve BUİKAD'ın ortaklaşa yürüttüğü projeyle 400 kadına girişimcilik eğitimi verilirken, söz konusu eğitimlere Bursa'dan da 150 kadın katıldı. Bu tür projelerde katılımcıların genelde yüzde 5'i iş kurarken, Bursa'da bu oran yüzde 13'ü buldu. Başka bir deyişle, Bursa'da 150 kadın girişimciden 19'u kendi işlerini kurdu.
ILO Türkiye Ofisi Ulusal Proje Koordinatörü Ebru Özberk Anlı, sorularımızı yanıtlarken, Türkiye'deki ve dünyadaki kadın girişimciliğine dair rakamları da paylaştı.

ILO'nun da dahil olduğu bu programın dünyadaki örnekleri neler ve oralardaki sonuçlarla karşılaştırdığımızda Türkiye'nin karnesi nasıl?

Dünya genelinde kadınların işgücüne katılımı yüzde 50, erkeklerin ki ise yüzde 76 düzeyinde, yani 26 puan düzeyinde bir fark bulunuyor. Bu fark Türkiye'de ise yaklaşık 40 puan seviyesinde. Ayrıca, Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi 2016 yılı verilerine göre, Türkiye 144 ülke arasında 130'uncu sırada yer alırken, işgücüne katılım alt endeksinde ise 130. sırada bulunuyor. Ve maalesef kadınlar daha çok düşük nitelikli, düşük ücretli, kayıt dışı işlerde çalışıyor. Kadın istihdamının yoğunlaştığı alanlar daha çok tekstil, tarım ve hizmet sektörü gibi sektörler.

'HER YERDE EŞİTİZ'
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile işbirliği ve İsveç Kalkınma İşbirliği Kuruluşu'nun (SIDA) finansal desteği ile 'İşte, evde ve her yerde eşitiz' ve 'Eşitiz-Beraberiz' sloganı ile yürütmekte olduğumuz 'Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye'de Kadınların İnsana Yakışır İşlerle Güçlendirilmesi' projemiz kapsamında Türkiye'de ilk defa kadın istihdamı özelinde bir "Kadın İstihdamı Eylem Planı" hazırlandı. Ülkemizde kadına dair çok sayıda politika belgesi ve eylem planı mevcut. Ancak kadın istihdamı konusuna odaklanan ilk eylem planı olması anlamında Türkiye'de bir ilk.

Projemizi farklı kılan bir diğer önemli etken ise söz konusu girişimcilik eğitimi alan kadınlarımız için mentörlük ve koçluk hizmeti veriyor olmamız. Eğitimi verip bir kenara çekilmek yerine eğitim sonrası iş kurma aşamalarında destek olmak amacıyla kendilerine mentörlük ve koçluk desteği veriyoruz. Ayrıca mikro hibe yarışması düzenledik ve 28 kadın girişimci adayına işlerini kurma sürecinde kullanmaları için 2000 dolarlık bir hibe verdik. Bursa'da BUİKAD halen gönüllü olarak mentörlük desteğini sürdürüyor. Bu vesileyle kendilerine de bir kere daha teşekkür ediyoruz.

Öğrendiğime göre 400 kadın girişimciden 40'ı kendi işlerini başlatmış. Oran bana biraz az geldi. Bunun sebebi nedir?
Sizin de bahsettiğiniz girişimcilik eğitimleri projemizin önemli bir ayağı. Projemiz kapsamında proje illeri olan Konya'da 50, Bursa'da 150, İstanbul'da 100 ve Ankara'da 100 olmak üzere toplam 400 kadına 5 gün boyunca toplam 40 saatlik bir girişimcilik eğitimi sağladık. Bu anlamda Bursa en fazla sayıda kadına girişimcilik eğitimi sağladığımız il oldu. Bursa'da mikro hibe alan kadınların sayısı ise 8. Yine aynı şekilde Bursa'da şimdiye kadar girişimcilik eğitimi alan kadınlardan 19'u kendi işyerini açmış durumda.

AZIMSANACAK BİR RAKAM DEĞİL
4 ilde 400 kadının girişimcilik eğitimi almış olması az bir sayı değil. Şu an itibarıyla 400 kadından 40'ı tanesi kendi işyerini açmış durumda. Yani yüzde 10'u. Bu azımsanacak bir rakam değil zira, Sanayi Bakanlığı'nın şu andaki güncel verilerine göre ülke çapında yaklaşık 1 milyon kişi girişimcilik eğitimi almış ve bunların yalnızca yüzde 4'ü geçtiğimiz son 7 yıl içinde daha çok kendi işyerlerini açmak isteyen adayların başvuruda bulundukları KOSGEB'in desteğinden yararlanabilmiş.

İÇİ DOLU BİR PROJE
Bursa İŞKUR İl Müdürü F. Eren Türkmen de projede yer alan devlet kurumu olarak projeye ciddi destek sağlıyor. Devletin son yıllarda kadın istihdamını artırmak amacıyla çeşitli projeler yürüttüğüne dikkat çeken Türkmen şunları söylüyor: "Devletin kadın istihdamı konusunda yürüttüğü çeşitli teşvik programları var. İŞKUR'un işbaşı eğitim programları devam ediyor ve buraya katılanların büyük bir kısmını da kadınlar oluşturuyor. Bu projede sonuçları gözlemliyoruz. Buradan çıkan sonuçlar ileride belkide ulusal mevzuata yansıyabilecek. Kendi işini kuranların maalesef ilk bir yılda işini kapatma olasılığı da çok yüksek dolayısıyla biz onların yanında olmaya devam ediyoruz. Bu durum erkekler için de geçerli. İlk 1 sene önemli bir süre. Sözün özü bu proje içi dolu bir proje."

Yapamazsın diyenlere kulak asmadım
4 Proje kapsamında girişimcilik eğitimleri alarak kendi işini kuran Seçil Aktaş, çevresinde insanların "yapamazsın, beceremezsin" sözlerine rağmen iş hayatına atılmayı başardığını söyledi ve ekledi: "ILO'nun İŞKUR'un ve BUİKAD'ın destekleriyle, kendi işyerimi açtım. Bugün ahşap sektöründe iş güvenliğini sağlayan bir cihazın satışını gerçekleştiriyorum. Kadınlar bir işe girerken asla korkup, yılmasınlar. İnanırsak her şeyi yapabileceğimize inanıyorum."

En büyük destek eşimden geldi
4 11 sene devlet hastanesinde çalışan Handan Durukan da kendi işini kuran kadın girişimcilerden. Durukan, kendi işini kurmasında eşinin büyük desteği olduğunu belirterek şunları söyled: "Hep kendi işimi kurma hayalim vardı. Eşimin büyük desteği oldu. Aldığımız eğitimler, mentörlerimizin desteği ve devletimizin katkılarıyla, çocuk, bebek giyimi üzerine bir butik açtım. Kadın isterse yapamayacağı bir şey yok."

İŞKUR danışmanının sayesinde dahil oldum
4 Azeri asıllı Mensure Laçin, hukuk mezunu ve dış ticaret üzerine şirketler çalışmış. Laçin şu ifadeleri kullandı: "İŞKUR danışmanının sayesinde böyle bir eğitim olduğundan haberim oldu ve başvurdum. Verilen girişimcilik eğitimlerinin bize çok büyük katkısı oldu. 2017 Haziran ayında dış ticaret firmamı kurdum. BUİKAD üyesi mentörlerimizin de katkısıyla işimi kurdum."

Dünyayı hedefliyorum
4 Üniversitede grafik tasarım mezunu olan Özge Özil, girişimcilik eğitimleri sayesinde işini kuran bir diğer kadın... "Bu iş annemle benim ortak hayalimizdi ve en büyük yardımcım annem ve babam" diyen Özil, şu anda bir organizasyon şirketinin sahibi. Özil, "Henüz yolun başında olduğum için bugün itibarıyla nispeten daha küçük çaplı işler yapıyorum. Ancak, zamanla daha büyük ve kapsamlı işler yapacağıma inanıyorum. Aynı zamanda uluslararası çalışmalara imza atabilmek adına sürekli kendimi geliştiriyorum. Ben dünyayı hedefliyorum" diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.