Hava Durumu

Hayri Kozakçıoğlu intihar etti

Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun Sarıyer'deki evinde ölü bulunduğu iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2013 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2013 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hayri Kozakçıoğlu intihar etti

75 yaşındaki eski Olağanüstü Hal (OHAL) Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Sarıyer ilçesindeki evinde ölü bulundu. Edinilen bilgiye göre; Hayri Kozakçıoğlu, kendini rahatsız hissettiğini belirterek üst kattaki odasına çıktı.

Bir süre sonra Hayri Kozakçıoğlu’nun odasından tek silah sesi duyuldu. Odaya giren eşi, Kozakçıoğlu’nun cansız bedeniyle karşılaştı.

Hayri Kozakçıoğlu’nun kalbine ateş ederek yaşamını son verdiği belirlendi. İlçe Emniyet Müdürlüğü yanında bulunan eve gelen polis ekipleri, olayla ilgili inceleme başlattı.

HAYRİ KOZAKÇIOĞLU KİMDİR?

Hayri Kozakçıoğlu, 1938 yılında Manisa İli Alaşehir İlçesi'nde doğdu. İlk ve ortaokulu Alaşehir’de, lise öğrenimini ise İzmir’de yaparak 1955 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.

Yüksek öğrenimini 1955-1959 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlayarak aynı yıl İçişleri Bakanlığı'nda Kaymakam adayı olarak göreve başladı.

Çamlıhemşin, Ardeşen, Delice, Çüngüş, Çınar, Kepsut ve Gökçeada (İmroz) ilçelerinde kaymakamlık yaptıktan sonra 1970 yılında Mülkiye Müfettişliği'ne ve daha sonra Başmüfettişliğe atandı.

Güvenlik hizmetleri ile ilgili olarak bir süre yurt dışında inceleme ve araştırma yaptıktan sonra, 1978 yılında Erzurum Valiliği'ne atandı.

Daha sonra Vali kadrosu ile 1,5 yıl süre ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini ifa ederek, 12 Eylül 1980'den sonra Adana Valiliği'ne atandı. Üç yıl süre ile Adana Valiliği ve 3,5 yıl Sakarya Valiliği görevlerinden sonra 12 Ocak 1987 tarihinde Diyarbakır Valiliği görevine başladı. Bu görevi yürütürken 19 Temmuz 1987'de Olağanüstü Hal Bölge Valiliği'ne atandı.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN HESABINA PARA GEÇİRDİĞİ İDDİA EDİLDİ

İpekçi Suikastı'nın soruşturmasında polis müdürü olarak görev yaptı.

İstanbul Valisi görevindeyken Hayri Kozakçıoğlu’nun Olağanüstü Hal Bölge Valiliği hesaplarından 2 milyar lirayı (o günün değeriyle yaklaşık 250.000 dolar) kendi adına açılan hesaplara geçirdiğini iddia edildi.

Hayri Kozakçıoğlu bu iddia karşısında söz konusu parayı dönemin İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli’nin onayı ile 12 Ağustos 1991’de kendi hesabına aktardığını ve 18 Ocak 1993’de Bölge Valiliği’nin talebi üzerine geri gönderdiğini öne sürdü.

Ancak Kalemli bu olaydan haberi olmadığını öne sürdü.  O dönemde Kozakçıoğlu'nun Vakıfbank'taki kişisel hesabında 7 milyar lira olduğu ortaya çıktı, İçişleri Bakanı Gazioğlu bu paranın dondurulduğunu açıkladı.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Kozakçıoğlu’nu istifaya davet ederken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel “Paralar örtülü ödenekten teröre karşı mücadele için verilmiştir. Ancak ne için harcandığı açıklanırsa devlet sıkıntıya düşer” dedi.

19 Ağustos 1991 tarihinde İstanbul Valiliği'ne atandı ve 1 Kasım 1995 tarihine kadar bu görevde kaldı.

20' nci Dönem'de DYP'den İstanbul Milletvekili seçildi. Evli ve 3 çocuk babası olan Kozakçıoğlu; 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra 21.dönem İstanbul milletvekilli olarak Meclis'e yeniden girdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.