Hava Durumu

Hayvan üreticileri memnun değil

Bursa'nın İnegöl ilçesinde besiciler bu sene canlı baskül fiyatlarının 1,5 lira aşağı çekilmesinden şikayetçi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2012 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2012 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hayvan üreticileri memnun değil

Maliyetlerin geçen seneye nazaran attığını ifade eden İnegöl'e bağlı Alibey köyündeki Sevimler Çiftliği'nin sahibi Ali Osman Sevim, hayvan ithalatının devam etmesi halinde besiciliğin biteceğini ileri sürdü. Kurban bayramı için 200 yerli hayvanı satışa sunduklarını ifade eden Sevim, bu sene büyükbaş hayvanların 3 ila 5 bin lira arasında değiştiğini ve ekstra kesim ücreti almadıklarını belirtti.

Bu sene maliyetlerin çok yüksek olduğunu ifade eden Ali Osman Sevim, "Saman geçen seneye göre 5 misli arttı. Yem 2'ye katladı. Maliyetler çok arttı. Geçen sene canlı baskül 12,5 liraydı. Bu sene kesimi dahil 11 lira. Dışarıdan ithal mal gelmezse elimizdeki malı bu sene bitiririz. Ama ithalat devam edecek olursa sıkıntı çekeriz. Zaten şu an zarar ediliyor. Maliyetler zaten yüksek. Vatandaşın da alım gücü düşük. Onun için bu sene sayıyı az tuttuk. Geçen sene de hayvanı az aldık. Bu sene de aynı durum devam ediyor" dedi.

Geçen sene 500 baş angus getirdiklerini belirten Sevim, "400 tanesi besi, 100 tanesi de damızlık. Besilerin hepsini sattık. Damızlık olanlardan 8 tane kaldı. 10 tane de buzağı var. Anguslar bizi zarar ettirdi. Devlet ilk önce ithal hayvanı serbest yaptı. Hayvanları getirdik. Ondan sonra da ithal et getirince anguslar elimizde kaldı. Fiyatları oldukça düştü. Elimizden çıkarmaya uğraşıyoruz. Angustan zarar edince biz de yerli hayvana döndük" diye konuştu.

Çoban bulmakta da zorluk çektiklerini ifade eden Sevim, "Bin 200 lira maaş ve sigorta veriyoruz. Bunun yanında barınma imkanı da sağlıyoruz. Ama yine de çoban bulamıyoruz. Çobanlık yapacak vatandaş arıyoruz" diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.