Hava Durumu

HDP'li vekil AYM'ye başvurdu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Meclis Genel Kurulu'nda kullandığı "soykırım" ifadesinden dolayı kendisine verilen 3 oturumdan men cezasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 19:42
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 19:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
HDP'li vekil AYM'ye başvurdu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan,'soykırım' cezası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Paylan'ın açıklaması şöyle: "13 Ocak'ta Anayasa Değişikliği Teklifi'nin 11. maddesi üzerine yaptığım konuşmada kullandığım 'soykırım' ifadesi üzerine konuşmam engellenmiştir. Daha önce kürsüden bu ifadeyi defalarca kullanmış olmama rağmen, Genel Kurul'da bulunan milletvekilleri sataşmaya başlamış, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın'ın açıkça ortaya koyduğu taraflı tutum ile söz hakkım gasp edilmiştir. Sataşmalar nedeniyle kullanamadığım süreyi doldurmak için 5 dakikalık ek süre talep ettiğimde ise 'Kusura bakmayın, yok öyle bir yağma' sözleriyle Meclis Başkanlığına asla yakışmayacak bir üslupla konuşmam engellenmiş ve oturuma ara verilmiştir. Bu, hem vahim bir Anayasa ihlali hem de Meclis'in işleyişinin olmazsa olmazı kürsü dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasıdır.

TBMM tutanağından da anlaşılacağı üzere Meclis Başkan Vekili diğer yasama üyelerinin teklifiyle, TBMM'de hem farklı bağlamlarda hem de 1915'i anlatmak için onlarca defa kullanılmış olan 'soykırım' ifadesinin tutanaktan çıkarılmasını karar altına almıştır. Kürsüden 'Halkımın başına gelen felakete ben Soykırım diyorum' dediğim için TBMM İçtüzüğünün 161'inci maddesine dayanarak hakkımda üç birleşim yasama faaliyetinden uzaklaştırma cezası verilmiştir."

Paylan, cezanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve Meclis Başkanlığına dilekçe yazdı.

NE OLMUŞTU?

Paylan'ın "O dönemde dört halkı kaybettik. Büyük katliamlarla, soykırımlarla bu topraklardan sürüldüler" demesi üzerine, AKP, MHP ve CHP sıralarından şiddetli tepkiler almıştı. Paylan, gelen tepkiler üzerine sözlerini şöyle sürdürmüştü: "Bir zamanlar yüzde 40'tık, bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki... Ben adına soykırım diyorum, siz ne derseniz deyin. Adını hep beraber koyalım ve yolumuza devam edelim. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Gelin, adını siz koyun, hep beraber yüzleşelim. Artık biz yok hükmündeyiz, binde bire düşmüş durumdayız."

Gerginliğin yükselmesi üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, oturuma ara vermişti. Aradan sonra kürsüde konuşan AK Parti ve MHP'li vekiller, Paylan'ın sözlerini kınamıştı. Paylan'a "soykırım" ifadesi nedeniyle TBMM'den üç birleşim boyunca çıkarılma cezası verildiği ve sözlerinin TBMM tutanaklarından çıkarılacağı belirtilmişti. Kararın açıklanmasının ardından HDP'li vekiller Garo Paylan'la birlikte Genel Kurul salonunu terk etmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.