Hava Durumu

Her gün 2 bardak süt...

Türkiye, Avrupa'da süt üretici ülkeler arasında geçen yıl 20 milyon, 700 bin ton süt üretimi ile üçüncü oldu. Ancak süt tüketiminde bu sıralamnın gerisinde kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Her gün 2 bardak süt...

Avrupa'da yıllık kişi başı süt tüketimi ortalama 59.4 iken Türkiye ise sadece 34 kg süt tüketimi ile ortalamanın altında kaldı. Ulusal Süt Konseyi, süt tüketimi için çağrı yaptı.

Türkiye, süt üretiminde dünyada sekizinci, Avrupa'da ise üçüncü sırada yer alıyor. Süt üretimi son on yılda yüzde 70 artarak 20.7 milyon tona ulaştı. Ancak üretim miktarı arttıkça tüketim azalıyor.

Türkiye'de sağlıklı süt tüketiminin yıllık kişi başı 34 kg. olduğuna dikkat çeken Ulusal Süt Konseyi, tüketimin azaldığına dikkat çekerek, sağlıklı bir gelecek için her gün 2 bardak süt tüketilmesi çağrısı yaptı.

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, ülke olarak süt üretiminde dünyada sekizinci sırada yer almamıza rağmen tüketimde dünya sıralamasında gerilerde olduğumuzu belirtti. Özellikle çocuklara her gün sağlıklı süt verilmesini söyleyen Prof. Dr. Artık, şöyle dedi: "Türkiye'de süt tüketimi yaklaşık olarak kişi başı yıllık 34 kilogram.

Avrupa'da ise bu ortalama kişi başı 60, Amerika kıtasında 58 kilogram. Ulusal Süt Konseyi olarak bu rakamların artırılmasını hedefliyoruz. Süt üretiminde dünyada sekizinci, Avrupa'da ise üçüncüyüz.

Bu geleceğimiz için bir kayıp. Sağlıklı nesiller yetiştirmek milli bir mesele. Bu nedenle çocuklarımıza süt içirmeliyiz. Herkese günde iki bardak sağlıklı süt tüketin diyoruz".

Uzmanlar genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozu genetik faktörlerin, yaşam tarzı ve düzensiz beslenmenin tetiklediğini vurguluyor. 20 Ekim dünya osteoporoz günü olması nedeniyle uzmanlar osteoporoz riski için uyarıyor: "Hareketsiz kalmayın ve düzenli beslenmeyle birlikte günde iki bardak süt için" diyorlar.

Uzmanlar, 50 yaşın üzerindeki herkesin günde iki bardak süt içerek hastalık riskini azaltabileceklerini kaydediyor. Dünya Osteoporoz Günü'nde uzmanlar, osteoporozdan korunmak için düzenli beslenme ve hareketle birlikte günde iki bardak süt içilmesini tavsiye ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.