Hava Durumu

Hodri meydan! 'Gelin birlikte gidelim'

DOSAB’da yapılması planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’ne yönelik eleştirilere DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, AS TV ekranlarından cevap verdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2014 08:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2014 08:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hodri meydan! 'Gelin birlikte gidelim'
AS TV’de yayınlanan Alican Tarakçıoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Kent ve Vizyon programına konuk olan DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, yapılması planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi hakkındaki eleştirilere yanıt verdi. Şengül, sürece devam edildiğini belirterek ÇED süreci ve teknik şartname ile alakalı tamamlanması gereken işlerin sürdürüldüğünü ve çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 

41 SORU 41 CEVAP

Eleştirileri anlamakta zorluk çektiklerini belirten Şengül, ilk günden beri kaçmadıklarını, yanlış bir şey yapmadıklarını ifade etti.  Basın açıklaması, tanıtım ve kent konseyinde projelerini sürekli anlattıklarını ifade eden Şengül, son olarak 41 soru 41 cevap broşürü hazırladıklarını söyledi. Halkı ve kamuoyunu bilgilendirmelerinden rahatsız olan bazı çevrelerin olduğunu savunan Şengül, doğruları halka anlatmaya devam edeceklerini belirtti.



TEKNİĞİNİ MERAK ETSİNLER

Eleştirilerin daha çok tekniğe yönelik olmasına beklerken ‘Termik Santral’ söylemi ile bazı çevrelerin projeyi farklı şekilde lanse ettiğini ifade eden DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül çalışmalarını üniversite destekli ve bilimsel olarak yürüttüklerini söyledi. Projenin uluslararası boyutta olduğunu vurgulayan Şengül, çevreci olması nedeni ile projeye birçok uluslararası firma tarafından ilgi gösterildiğini söyledi.

ODALARA DAVET 

DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, 41 soru 41 cevap broşüründe yurt dışında faaliyet gösteren benzer projeleri örneklediklerini ifade ederek, dünya üzerinde çok daha büyük projelerin olduğunu ve masa başında yapılan eleştirilerin yanlış olduğunu söyledi. Akademik odaları ve akademik insanları çok önemsediklerini ifade eden Şengül akademik oda temsilcilerini yurtdışındaki benzer santralları inceleme davetinde bulundu. Şengül: “Masa başından söylemek kolay. Akademik odaların belirlediği bir heyetle Avrupa’daki santralları görmeye gidelim. Bakalım şehir içinde olur mu olmaz mı? Sonra kamuoyunda doğruları paylaşalım.” dedi.

‘UZMANIMIZ YOK’

Bilimsel çalışmaların Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Gülen Güllü hoca tarafından yapılması eleştirilerini de yanıtlayan Şengül “Biz ilk önce Uludağ Üniversitesi’ne gittik. Bu konuda kendilerine resmi yazı gönderdik. Ama sanıyorum ki bir yanlış anlama sonucu Uludağ Üniversitesi bize ‘Konuyla ilgilenecek uzmanımız yok’ cevabı verdi. Biz de rotayı başka üniversiteye çevirmek zorunda kaldık” diye konuştu. 

YAPTIKLARIMIZI ANLATMAK İSTEMİYORUZ

“Bizim bu şehre bir sürü katkımız var” diyen Şengül şöyle devam etti, “Biz bu katkılarımızı anlatmak istemiyoruz. Sanayicimiz de bu anlamda yaptıkları katkıları çok da anlatmak istemiyor. Ama başta eğitim anlamında olmak üzere çok önemli hizmetlerimiz var. Karşılıksız yatırımlarımız var.  Bu yatırımları sadece bir noktaya değil kentin çeşitli bölgelerine gerçekleştirmekteyiz. Birçok öğrencimize karşılıksız burs veriyoruz. Emniyete katkılarımız, belediye çalışmalarına katkılarımız düzenli yaptığımız çalışmalarımız, sağlık alanında yaptığımız çalışmalar var. Ama bu zamana kadar biz halk için yaptıklarımızı, Bursa için yaptıklarımızı çıkıp anlatmadık. Sanayicimiz kazandığını zaten Bursa’ya seve seve veriyor.”

NE KADAR ŞEFFAF OLDUĞUMUZU GÖRSÜNLER

DOSAB’da yaşayanların birçoğunun bölgede oturduğuna dikkat çeken Şengül, ‘ Biz her konuda şeffafız. Bizim ne kadar şeffaf olduğumuz herkes görsün.” dedi.  Şengül, 2023 vizyon hedeflere ulaşmak için teknolojik yatırımlara gerek olduğunu belirtti.
Nilüfer Çayı ile ilgili tespitlerin doğru yapılması gerektiğine vurgu yapan Şengül, çayın temizlenmesini en çok kendilerinin istediğini ifade etti. DOSAB arıtma tesisinin sürekli denetlendiğini ve sürekli çalıştırıldığını belirtti. DOSAB’da iki farklı hattın olduğunu ifade eden Şengül atık suların arıtma tesisine yağmur hattının ise derelere aktığını belirtti.

YERLİ KAYNAKLARIMIZI KULLANMAK ZORUNDAYIZ

Enerji konusunda dışa bağımlılığın doğru olmadığını ve sürdürülebilir bir durum olmadığına vurgu yapan DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül enerji verimliliği ve enerji üretiminde yerli kaynakları kullanmak zorunda olunduğunu söyledi. Enerji yatırımlarının kesinlikle çevreci yapılması gerektiğini ifade ederek kaynakları doğru kullanarak yerli kaynaklarla çevreci projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

KOMŞULARIMIZLA ARAMIZI BOZMASINLAR 

DOSAB’da her bir işletmenin kendi başına bir faaliyet gösterdiğini ifade eden DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül yapılacak olan elektrik ve buhar üretim tesisinin bu işletmeleri tek ele toplayacağını söyledi. Santralın devreye girmesi mevcut salınım değerlerinin daha da aşağı düşeceğini belirten Şengül: “Bizim mahallelerimizle kimse aramıza girmesin. Kimse gereksiz çığırtkanlık yapmasın. İsteyen istediği anda proje hakkında bilgi alabilir. Komşularımızla aramızı bozmasınlar” dedi. 



BAĞIMSIZ DENETiM OLSUN 

Kömürün yakılması ile ilgili olarak en doğru ve en modern yöntemi kullanacaklarını ifade eden Şengül ortaya çıkacak olan emisyon değerlerinin 24 saat izleneceğini ifade etti. Emisyon değerlerinin standartların daha da altında olacağını, faaliyetleri en çevreci şekilde sürdüreceklerini ifade eden Şengül tedbirlerin en iyi şekilde ve aralıksız uygulanacağını söyledi. Şengül uygulamaların denetlenmesi konusunda isteyen kurumlardan santraldan bağımsız bir heyet kurulmasını da istedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.