Hava Durumu

Hükümetten Papa'ya çok sert tepki

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Papa’nın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2016 20:24
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2016 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hükümetten Papa'ya çok sert tepki
Bazı programlara katılmak üzere Giresun'a, gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Giresun Valiliğini ziyaret etti.

Canikli bir gazetecinin "Papa'nın Ermenistanziyareti sırasında soykırım ifadesini kullanmasını nasıl değerlendirdiği" yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:
"Tabi bir defa Papa'nın öyle bir açıklama yapması çok büyük bir talihsizlik. Yani tıpkıİngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla ortaya çıkan sonuçta veya tabloda olduğu gibi Papa'nın da Papalığın faaliyetlerinde de haçlı zihniyetin bütün izlerini, bütün yansımalarını görmek mümkün maalesef. Papa'nın yaptığı açıklama için de geçerli bu. Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor."

Almanya parlamentosunun bir süre önce buna benzer bir karar aldığını anımsatan Canikli, o dönemde yaşananların en acı tanıklarından bir tanesinin de Almanya olduğuna işaret etti.

Canikli , "Bu olayların yaşandığı dönemde Alman ve Osmanlı'nın Genelkurmay Başkanı bir Alman subaydır" diyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Onların kayıtlarında da bu Hadiselerin hiç bir şekilde soykırım olmadığı, soykırım olarak nitelendirilmesi mümkün olmadığı... Sadece bir güvenlik tedbiridir, yapılanı en iyi onlar biliyor aslında. Almanlar da biliyor, aynı şey Papalık için geçerli, İtalyanlar için geçerli. Ama alınan bu karar veya bu açıklamalar siyasi açıklamalardır, tamamen siyasi açıklamalardır ve dinsel faktörlerin esas alınarak yapılan açıklamalardır. Gerçekle hiç bir alakası yoktur, siyasi açıklamalardır."

Amacın Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak olduğuna dikkati çeken Canikli, "Yani bugüne kadar Türkiye Avrupa Birliği'ne hangi gerekçeyle alınmamış ise Papa ve Papalık da bu tür açıklamaları aynı gerekçeyle yapıyor. Tabi ciddiye almıyoruz, kabul etmek zaten söz konusu bile olamaz. Bu milletin tarihinde öyle bir şey yok, olması da mümkün değil, çünkü inancımız, geleneklerimiz göreneklerimiz kesinlikle bu tür şeyleri baştan reddeder" dedi.

"SURİYELİLERE SADECE TÜRKİYE KUCAK AÇIYOR"

Canikli, Avrupa'nın geleneğinin de uygulamalarının da buna, her zaman bu tür olaylara imkan sağladığını, fırsat verdiğini ve sayısız örneklerinin olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"En son yaşadığımız hadise, 3 milyon Suriyeli ölümle karşı karşıya kalmış. Bunlara sadece Türkiye kucak açıyor. Tıpkı Osmanlı'nın yaptığı gibi. Osmanlı'nın sadece Müslüman topluluklara değil, Müslüman olmayan Yahudiler başta olmak üzere topluluklara karşı yaptığı gibi, darda kalan, zorda kalan yardıma ihtiyacı olan herkese, bu milletin ortaya koyduğu refleks bellidir. Kucak açmak. Böyle bir milletten böyle bir sonuç, soykırım gibi, insanlık suçu işlenmesi beklenebilir mi? böyle bir şey olabilir mi? Alınan karar tamamen siyasidir ve bir haçlı zihniyetinin tipik yansımalarından biridir."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.