Hava Durumu

İBB'deki veri kopyalama işlemi için flaş karar!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ndeki veri kopyalama işlemine 'yürütmeyi durdurma' kararı çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2019 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2019 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İBB'deki veri kopyalama işlemi için flaş karar!

Mahkeme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanması işlemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir genelge yayımlayarak belediye ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanında inceleme yapmak üzere 2 müfettiş ve 3 uzman görevlendirmişti.

İBB'nin AK Partili meclis üyeleri Yüksek Akyol ile Ömer Faruk Kalaycı, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne başvuru yaparak yürütmenin durdurulmasını istedi. Talebi inceleyen mahkeme, yürütmenin durdurulması istemini kabul etti.

MAHKEME KARARINDAN

Mahkemenin kararında, "uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesinin, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabileceği" hatırlatılarak, "Olayda iptali talep edilen işlem konıu itibariyle uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğundan; davalının birinci savunması ile aşağıdaki ara kararına yanıt alındıktan veya savunma ve ara kararına cevap süresi dolduktan sonra yeniden karar verilmek üzere idarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne" ifadeleri yer aldı.

Ara karar bölümünde ise şu ifadeler yer aldı:

-Dava konusu işlemle yapılmak istenen, "Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının elektronik veri tabanı ve altyapısında her türlü inceleme ve araştırmayı yapma ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalama" işinin hangi sebepten kaynaklandığının açıklanmasının,
-Elektronik veri tabanında inceleme şüphe duyuluyorsa silinen kayıtların bilgisayar ortamına geri getirilmesi işlemi dışında ayrıca "elektronik veri tabanının ve alt yapısının kopyalanmasına" niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanmasının,
-Dava konusu işleme sebep teşkil edebilecek; Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir iş veya işlemleri hakkında idari bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı veya adli bakımdan suç duyurusunda bulunulup bulunulmadığı açıklanarak varsa buna ilişkin bilgi ve belgelerin,
-Dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi ve belgelerin davalı idareden istenilmesine

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yayınladığı genelgede iki müfettişi ve uzman sıfatıyla dışarıdan üç kişiyi, inceleme ve araştırma yaptırmak için Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının tüm elektronik veri tabanı ve altyapısını kopyalamakla yetkilendirdi. İBB'den kopyalanan veri tabanında MİT tesislerinin tüm detayları, askeri tesislerin tüm detayları ve - Cumhurbaşkanlığı dahil tüm devlet kurumlarının İstanbul yerleşkelerinin detayları da bulunduğu öğrenildi.

İMAMOĞLU: BASINA SIZIYOR, ŞEFFAFLIK PRENSİBİMİZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu veri tabanıyla verdiği direktifle ilgili bugün yaptığı açıklamada,''Basına sızıyor, görüyorum. Çok da önemli değil. Belki sızmaması gerekir ama bizim için şeffaflık ana prensip olduğu için orada bir şey yok'' dedi

İBB: KURUM DIŞINA ÇIKMAYACAK

İBB tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, "İlgili yazıyla amaçlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının yedeklerinin ve log kayıtlarının, bilgi güvenliği standartlarına uygun olarak, 31 Aralık 2018, 31 Mart 2019 ve 18 Nisan 2019 tarihli olmak üzere Büyükşehir Belediyesi'nin dijital arşivinde tutanak ile kayıt altına alınması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi veri merkezinde muhafaza edilmesi olup, kurum dışına herhangi bir bilginin çıkarılması söz konusu değildir ''denilmesi dikkat çekti.

'DEVLET GÜVENLİĞİ AÇISINDAN RİSK'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, veri tabanının kopyalanması için belediye dışından belirlenecek üç uzman ile veri tabanının kopyalanması konusunda yazılı talimatını değerlendiren bağımsız kaynaklar İstanbul'da MİT ve Emniyete ait birçok yapının olduğunu ifade ederek , "Sayıştay denetiminden geçen bütün iş ve işlemlerin kayıtlı olduğu veri tabanını kurum dışından kim olduğu belli olmayan, güvenlik soruşturmasından geçmemiş kişilere kopyalatma talimatı verilmesi durumu devlet güvenliğini açısından riskler oluşturabilir" şeklinde konuştular.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.