Hava Durumu

İçkili eğlence vergisine yeni ayar

Alkol satışı ve reklamının zorlaştırılmasının ardından hükümetten, içkili eğlence yerlerine vergi darbesi geliyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2013 09:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2013 09:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İçkili eğlence vergisine yeni ayar

AK Parti milletvekillerinin önceki gün Meclis’e sunduğu ve alkollü içkilerin reklam ve satışını kısıtlayan Torba Teklif’ten tartışma yaratacak bir düzenleme daha çıktı. Buna göre bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna ve diskotek gibi içkili eğlence yerlerinden, çalışılan her gün için alınan ‘eğlence vergisi’ oran ve tutarlarını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu vergi, halen belediye meclislerince belirleniyor. Söz konusu işletmeleri zorlamamak amacıyla belediyelerin çok da sıkı takip etmediği vergi tutarı halen, mekanın açıldığı her gün için 100 lira üst sınırında belirlenmiş durumda. Buna göre içkili mekan 30 gün açık tutulduğunda, o mekan için 3 bin liralık bir vergi tutarı söz konusu oluyor.

Vergisi artabilir

Ancak Bakanlar Kurulu’nun yetkisini kullanarak, bu tutarı daha da artırması mümkün olacak. Bu durumda söz konusu işletmelere büyük bir vergi yükü getirilmesi mümkün olacak.

Meclis’e gönderilen Torba Teklifte Belediye Gelirleri Kanunu’nda yapılan bir dizi değişiklikle, halen belediye meclislerinde belirlenen vergilerle ilgili yetki Bakanlar Kurulu’na veriliyor. Bu yetki devrenin başında, kanunda da ‘eğlence vergisi’ olarak belirlenen vergi geliyor. Mevcut yasaya göre, eğlence vergisi ‘biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclislerince takdir edilecek miktar’ olarak tanımlanıyor. Bunun oranı/tutarı ise 100 lirayla sınırlanmış. Belediye meclisleri, bu vergiyi günlük 100 lirayı geçmeyecek şekilde daha az tutarlarda belirlemeye yetkili.

Otoya ÖTV ayarı geliyor

Torba Kanun Teklifi’nden otomobil satışlarına da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ayarı çıktı. Teklifin bu haliyle yasalaşması halinde, motorlu taşıtlardan

alınacak ÖTV, ithalatta hesaplanan Katma Değer Vergisi (KDV) matrahı üzerinden hesaplanan vergi tutarından az olamayacak. Böylece bugüne kadar otomobil satışlarında daha düşük ÖTV matrahıyla tüketicinin daha az vergi ödemesinin yolu da kapatılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.