Hava Durumu

İhracat 9 ayın dibinde

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı yüzde 5 artarken, Bursa'da düşüş devam ediyor. Kentin haziran ayı ihracatı geçen yıla göre yüzde 14,7 azaldı. 1 milyar 65 milyon dolarlık ihracat ayrıca son 9 ayın en düşük rakamı oldu.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2018 07:34
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2018 07:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İhracat 9 ayın dibinde

Haber I Onur FİDANSOY I

14 AYIN EN YAVAŞ ARTIŞI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayı ihracat rakamlarını bir basın bülteni ile kamuoyuna duyurdu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, görevi devretmeden önceki son rakam açıklamasında "Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 12,6 milyar dolara yükseldi. Böylelikle, yılın ilk yarısında ihracat yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıkarken, son 12 aylık ihracat yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştı. Miktar bazında ihracat ise yüzde 4,2 artarak 10 milyon ton oldu" dedi. Öte yandan ise Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ihracatta 14 ayın en yavaş yıllık artışı yaşandı.

UNVANI KOCAELİ'NE KAPTIRDIK

Türkiye'deki artışa karşın Bursa'da ise düşüş yaşanıyor. Haziran ayında 1 milyar 65 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren kent, Eylül 2017'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Son 9 ayın en düşük ihracatını gerçekleştiren Bursa'da, geçen yılın aynı ayına göre olan düşüş oranı ise yüzde 14,7 olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk 6 ayında 7 milyar 184 milyon dolarlık dış satım gerçekleştiren kentin, bu performansı ise geçen yıldan sadece yüzde 1,3 oranında daha yüksek oldu. Bursa söz konusu ihracat ile son iki aydır 'Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştiren 2. kenti' unvanını da Kocaeli'ne kaptırmış durumda.

LOKOMOTİF SEKTÖR FRENLEDİ

1 milyar 65 milyon dolarlık ihracatın yüzde 55'ini tek başına karşılayan 'otomotiv' sektörü, haziran ayında büyük düşüş yaşadı. 588 milyon dolar değerinde dış satışa imza atan 'lokomotif' sektör, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 oranında düşüş gösterdi. Düşüş yaşanan bir diğer sektör ise, ABD'nin ek vergi getirerek tartışmalar başlattığı 'çelik' sektörü oldu. Söz konusu alanda gerçekleştirilen ihracat yüzde 27 oranında gerilemiş durumda.

Savunma ve havacılıktan rekor

n Buna karşılık olarak, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri ise sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 15 oranında artış kaydetti. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın son zamanlarda ürettiği projelerle üzerinde durduğu savunma ve havacılık sanayii ise haziran ayında gerçekleştirdiği 683 bin dolarlık ihracat ile yüzde 904 oranında artış oranını yakaladı. Kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları ve mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri ise artış gösteren diğer alanlar oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.