Hava Durumu

İki otomotiv devi hakkında flaş iddia

Cenevre fuarında, Fransız PSA Grubu'nun Opel'i almasından sonra ikinci büyük evliliğin Volkswagen ve Fiat Chrysler Grubu arasında olabileceği iddia edildi. İddianın sahibi ise 2 yıl önce GM'e evlilik teklif eden ama reddedilen Fiat Chrysler Automobiles'in (FCA) CEO'su Sergio Marchionne.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2017 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2017 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İki otomotiv devi hakkında flaş iddia

Fransız Peugeot Citroen Grubu'nun (PSA) General Motors'un (GM) Opel birimini satın alarak Avrupa'nın ikinci büyük otomobil üreticisi haline gelmesinden sonra, konsolidasyonlarda bir sonraki adımın Alman Volkswagen ve Fiat Chrysler arasında olabileceği iddia edildi. Bu iddiayı ise bizzat Fiat Chrysler Automobiles'in (FCA) CEO'su Sergio Marchionne ortaya attı.

2019 yılında Fiat Chrysler'deki görevinden emekli olacağını açıklayan ve bu süre zarfında yeni bir şirket evliliği yapmak istediğini her ortamda dile getiren Marchionne, Cenevre fuarında yaptığı değerlendirmede, "Volkswagen'in çok kısa bir süre sonra birleşme görüşmeleri yapmak için sohbete geleceğinden eminim" dedi. Marchionne'nin bu kadar iddialı konuşmasının altında ise PSA-Opel birleşmesinin en çok VW'nin Avrupa'daki liderliğini tehdit etmesi yatıyor.

ÇALACAK KAPILAR VAR

Marchionne, aslında en başından beri otomotiv şirketlerinin aynı teknolojiyi geliştirmek için ayrı ayrı büyük paralar harcadığını, bunun yerine bu teknolojilerin ortak olarak geliştirilmesi gerektiğini savunuyor. Marchionne, 2 yıl önce yaptığı birleşme teklifini GM'in reddetmesinden bu yana Fiat'ın borçlarını azaltıp, daha cazip bir ortak haline getirmeye çalışıyordu.

"GM'in kapısı benim için hiç açık değildi. Çaldım ama kimse cevap vermedi" sitemini tekrarlayan Marchionne, "PSA-Opel birleşmesinden sonra ortaklık için tekrar GM'in kapısını çalar mıyım? Neden olmasın. Ama çalacak başka kapılarda var" açıklamasını yaptı.

REKABET İÇİN ŞART

Kuşkusuz Cenevre fuarında birleşmeler ve evlilikler sadece VW-Fiat iddiasından ibaret değil. Otomotiv sektöründe önümüzdeki günlerde özellikle elektrikli ve otonom (sürücüsüz) otomobil geliştirme konusunda yeni satın almaların ve birleşmelerin artacağı da konuşuluyor. Geçtiğimiz yıl Japon Mitsubishi'yi de alıp bünyelerine katan Renault-Nissan ittifakının Başkanı Carlos Ghosn da Cenevre'de yaptığı açıklamada, "Otomotiv endüstrisi konsolidasyona doğru ilerliyor. Ölçek açısından kazanmaya çalışan oyuncu sayısı giderek daha fazla olacak. Bu mantıklı, çünkü rekabet için büyük yatırım yapmanız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak yeni nesil şirketlerin ortaya çıkması, önümüzdeki süreçlerde mevcut markaların güçlerini birleştirmesini zorunlu kılacak. Çünkü yapılacak yatırımlar için maliyetlerin artmasına bağlı olarak, tasarruflar ön plana çıkacak. PSA'nın Opel'i almasının altında yatan gerçekte işte bu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.