Hava Durumu

İMO Bursa'dan deprem gerçeği

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, 7 Haziran 2016 tarihinde Bursa’nın Gürsu İlçesi’nde yaşanan 4.4 (Mw) şiddetindeki sarsıntının ardından kent gündemine yeniden giren deprem gerçeğine dikkat çekti. Başkan Albayrak tarafından yapılan açıklamada, yaşanan acıların tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması, Türkiye ve Bursa’nın deprem gerçeğinin unutulmaması istendi.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İMO Bursa'dan deprem gerçeği
İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
 
Türkiye, bir deprem ülkesi olduğunu ne yazık ki sadece 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve yakın zamanda yaşadığımız 23 Ekim 2011 Van Depremi’nin yıl dönümlerinde hatırlamaktadır.

Binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği, yaralandığı, yapıların yerle bir olduğu, ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğü Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümüne yaklaştığımız bu aylarda merkez üssü Bursa’nın Gürsu İlçesi olan ve 11.5 kilometre derinlikte 7 Haziran 2016 sabahı meydana gelen 4.4(Mw) büyüklüğündeki sarsıntı bu yıl bize deprem gerçeğini biraz daha erken hatırlattı.

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu olarak görüyoruz ki, ülkemizde hala depremin ardından yaşanacak felaketlere karşı yeterli önlemler alınmamış, halkın deprem konusunda yeterli bilinci oluşturulmamıştır. Kaçınılmaz depremin ardından gelecek yıkımla yaşanacak can kayıplarının ne yazık ki hiçbir geri dönüşü olmayacaktır.Ülkemizin yüzde 66’sı 1’nci ve 2’nci derecede deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu yüzden depremden kaçış olmadığını belirtiyor, ‘Sarsılalım ama yıkılmayalım’ diyoruz.

Kentimizde bugün yaşanan, İstanbul ve çevre illerde de hissedilen deprem hafızalarımızı tazeledi. Yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almalıyız. Bursa’nın yüzde 60’ının kaçak ve hiçbir mühendislik hizmeti almadığını pek çok kez dile getirdik. Depremin sonuçlarına karşı Akademik Odalar, kamu kurumları, belediyeler ve halkımız birlikte hareket etmelidir. Kentimizdeki binaların depreme dayanıklılıkları test edilmelidir. Riskli bina envanter çalışmalarımız hızlandırılmalı ve olası bir deprem anında can kaybının yüksek olacağı bölgelerimiz tespit edilmelidir. 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu’nun uygulanmasında yaşanan sıkıntılar giderilerek kentsel dönüşüm çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. 

Gürsu’da yaşanan 4.4 (Mw) şiddetindeki deprem ve devam eden çok sayıda artçı sarsıntı ile Bursa’nın gündemine yeniden giren deprem gerçeği, medyada ve sokakta kısa süreli tartışılan bir konu olmaktan çıkmalı, kentimizin ana gündemi olmalıdır. İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu olarak Bursa halkına geçmiş olsun diyor ve ‘Deprem değil bina öldürür’ sözünü hatırlatıyoruz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.