Hava Durumu

İnegöl'de fetih coşkusu

Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile İnegöl Manav, Yörük, Muhacir Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen İnegöl'ün Osmanlı Devleti tarafından fethinin 718. yıldönümü yağışlı havaya rağmen coşkuyla kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2017 19:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İnegöl'de fetih coşkusu

Törenler, 718 yıl önce Osmanlı tarafından fethin başlatıldığı İnegöl'e bağlı Kulaca Kalesi mevkiinde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından başlayan programda konuşan Kulaca Mahallesi Muhtarı Sedat Seçim, İnegöl'ün fethinin Kulaca kalesinden başladığını hatırlatarak, bu şanlı bölgede yaşamaktan dolayı büyük gurur duyduklarını ifade etti.

İnegöl Manav, Yörük, Muhacir Türkleri Kültür ve Dayanışma Başkanı Erdoğan Kızmaz ise, "Adaleti, başarısı ve hoşgörüsüyle 700 yıl dünyaya hükmeden imparatorluk bu topraklarda doğmuştu. Bu millet üzerine düşeni her zaman yapmıştır. İstiyoruz ki, millet kurtuluşunu ve fethini çok iyi anlasın. 15 Temmuz akşamı üzerine bombalar yağdırılırken, tanklar yollara sürülürken ve yukarıdan makineli tüfeklerden mermiler yağdırılırken, bu millet kendini tankın altına attı. Bayrağı, vatanı ve ezanı için bu millet 249 şehit verdi. İşte biz böyle bir necip milletiz" dedi.
İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ise, "Gerçekten çok önemli topraklarda yaşadığımızın bu gün biraz daha farkına vardık. İnegöl'ün 718. fetih yıldönümünü kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Güzel ve tarihi topraklarda yaşıyoruz. Bu topraklarda rahatlıkla yaşamamızı sağlayan tüm geçmişimizden Allah razı olsun" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ ise, "Süleyman Şah'ın İznik'i almasıyla İnegöl Selçukluların hâkimiyetine girmiştir. İnegöl'ün Osmanlı fethine kadar Bizans hakimiyeti yaşanmıştır. Osmanbey 300 kişilik bir kuvvetle Kulaca kalesini fethediyor. Bu olay Osmanlı tarihindeki ilk kale fethidir. İlk kale fethinden 14 yıl sonra Turgut Alp tarafından İnegöl fethediliyor. 1299 yılında gerçekleştirilen bu fetih Bursa'nın kapılarının da açılacağına işaret olmuştur. Bildiğiniz 1326 yılında da Bursa'nın fethi gerçekleşmiştir. Osmanlı fethettiği Bursa'da bir medeniyetin temellerini de kurmuştur" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İnegöl Mehter Bölüğü´nün marşları, Ertuğrulgazi Derneği´nin folklor oyunları ve kılıç- kalkan takımının gösterileriyse nefes kesti. Kulaca kalesi atlı süvariler tarafından yeniden fethedilirken, kaleye Kayı bayrağı ve Türk bayrakları dikildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.