Hava Durumu

İnegöl'de kentsel dönüşümde anlaşma sağlanamadı

İnegöl Belediyesi'nin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) marifeti ile Mahmudiye Mahallesi'nde yapmayı planladığı kentsel dönüşüm projesi hak sahiplerine anlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2012 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2012 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İnegöl'de kentsel dönüşümde anlaşma sağlanamadı
Sani Konukoğlu salonunda yapılan toplantıda kentsel dönüşüm yapılması planlanan alanda yeri olan vatandaşların fikri alınırken, toplantıdan herhangi bir karar çıkmadı. İnegöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal Malgaralı, ilçe merkezinde konut alanları içerisinde kalan eski hayvan pazarı denilen bölge için kentsel dönüşüm kararı alındığını belirterek, "Toplu Konut İdaresi ve belediyemiz arasında ön protokol imzalanmıştır. Bu bölgenin seçilmesininin üç sebebi var. Bu bölge kentin aslında çöküntü bölgeleri diye tabir ettiğimiz bölgelerinden birisidir. Yaklaşık 100 dönüm büyüklüğünde bir alanı kapsayan bu bölge, imar planında Küçük Sanayi Sitesi olarak planlanmış, küçük parsellerden oluşmaktadır. Bu bölgemizin konut alanları arasında kalmış olması ve mobilyacılığın artık daha büyük parseller gerektirdiğinden dolayı bu bölgenin tercih edilmemesi sebebi ile burada bulunan işyerlerinin kira gelirleri düşmüştür. Civardaki konut alanları ile bütünleşecek olması sayesinde kentsel dönüşüm yapılabilecek en uygun alandır. Yapılan dönüşüm projesinde görüleceği gibi projemiz kullanışlı yeşil alanlar, ortasında bir meydan ve ticaret alanı olarak planlanmıştır. Bu parselde Belediyemize bit alan 23 bin metre karedir. Özel şahıslara ait en büyük parsel ise 504 metrekaredir. 225 parsel tek hisseli, 64 parsel de çok hisselidir. Hissedar sayılarının az olması dönüşüm nezdinde kolaylaştırıcı bir amildir. Projemizde 4 tip konut vardır. 1. tip konut 120'şer metrekareden oluşan 469 adet, 2.tip konut 108'er metrekareden oluşan 479 adet, 3. tip konut 100'er metrekareden oluşan 90 adet, 4. tip konut 84'er metrekareden oluşan 96 adet olmak üzere toplam bin 134 konut üretilmiştir. Projemiz 6 katlı olup, zemin katı komple otopark olarak planlanmıştır. Hak sahiplerine verilecek konut sayısı da 120 metrekarelik konutlardan 65 adet, 108 metrekarelik konutlardan 117 adet, 100 metrekarelik konutlardan 90 adet ve 81 metrekarelik konutlardan 96 adet olmak üzere toplam 428 adettir. Yaptığımız bu toplantıya 289 hak sahibinden 100'ünü çağırdık, ama hepsi katılmadı. Bundan sonra artık tek tek görüş alınarak kesin protokol yapılıp yapılmayacağına karar verilecektir" dedi.

Yapılacak kentsel dönüşümle ilgili bir karara varmak istediklerini ifade eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Bu konu ile alakalı bir karar verip bu iş ile alakalı yolumuzu çizmek istiyoruz. Projemizin adı Mahmudiye Mahallesi kentsel dönüşüm projesidir. Burada bir kentsel dönüşüm çalışması başlatırsak, sanayide artık atölyeden fabrikalara dönen bir yapı var. Sanayide yer yer boş dükkânlar var, hatta benim arzum belediyeye ait, vakti zamanında yol olan yerlere yapılmış blok dükkânları da ortadan kaldıralım, kentsel dönüşüm buradan Orhaniye Mahallesi'ne doğru hızlı bir şekilde devam etsin. Kentsel dönüşüm, Türkiye'de genelde TOKİ tarafından yapılıyor. TOKİ bu işleri tamamen müteahhitler marifeti ile yapıyor. Biz proje ile 2,5 yıldır yoğun bir şekilde uğraşıyoruz. Ama maalesef türlü türlü fedakârlıklara rağmen beklediklerimizi çok fazla göremedik. Bu dükkânlar fonksiyonlarını yetirmişlerdir ve bu dükkânların kentsel dönüşüme ihtiyacı var. 289 tane arsa sahibi var. İnegöl Belediyesi fedakârlık yaparak bu işi yapıyor. Burada Pazartesi Pazarı var. Bu kentsel dönüşüm gerçekleşmezse ya da son anda bir aksilik olmazsa, bu pazar buradan kalkacak. Pazar farklı bir bölgeye taşınacak. Burada kentsel dönüşüm çalışması yapılacak alan 100 dönüm civarında, İnegöl Belediyesi'ne ait alan ise 23 bin metrekaredir. Bunu bir sonuca kavuşturmamız gerekiyor" diye konuştu.

Hak sahiplerinin konutlarına verilen değeri az bulması üzerine Başkan Aktaş, verilen fiyatların TOKİ tarafından belirlendiğini ifade etti. Hak sahiplerinin, esnafların ve işçilerin durumunun ne olacağı, evlerin teslim süreleri ve konuttan çok kendilerine dükkan lazım olacağını söylemesi üzerine Başkan Aktaş, belediyeye ait olan 23 bin metrekarelik alana karşılık TOKİ'den 90 adet daire istediklerini, fakat TOKİ'nin 30 daire verdiğini ifade ederek, "Yapılacak kentsel dönüşümde önceliğimiz esnafın ne olacağını yönündedir. Bu kentsel dönüşüme başlanabilmesi için hak sahiplerinin yüzde 70-80'inin kabul etmesi gerekiyor. Bizim beklentimiz kentsel dönüşümün daha sağlıklı devam etmesidir. Evlerin bitim süresiyle ilgili TOKİ bir taahhütte bulunamıyor. Ancak mümkün olan en kısa sürede bitirilmeye çalışılacak" dedi.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.