Hava Durumu

İnternet kullanıcılarına önemli uyarı!

Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, internet kullanıcılarını müzik indirirken veya film izlerken hacker saldırısına uğrayabilecekleri konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2012 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İnternet kullanıcılarına önemli uyarı!

İnternetten indirilen müzik, film, program veya herhangi bir dosya ile bilgisayarların hacker saldırısına daha açık hale geldiğini söyleyen Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürü Tarık Ziyade, mağdurların internette sörf yaparken bazı kuralları göz ardı ettiklerini hatırlattı. Bilgisayar kullanıcılarının şifrelerini kimseyle paylaşmaması ve bu şifrelerin sık sık değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Ziyade, "Vatandaşlarımız oyun oynarken, bazı sosyal paylaşım sitelerinde sohbet ederken ya da internetten müzik, film ve program indirirken hackerların saldırısına maruz kalabiliyor. Çünkü hackerlar, müzik indirirken dosyanın içine virüs koyuyor ve böylelikle sizin bilgisayarınızı ele geçiriyor. Art niyetli insanların bu saldırılarına maruz kalmamak için internet kullanıcılarının güvenli olmayan, sertifikasız, altında kilit işareti bulunmayan sitelerden program indirmemelerini tavsiye ediyoruz. Kullanıcılar, HTTP ile başlayan siteleri kullansın" dedi.
Bazı kişilerin internette kullandığı şifreyi banka işlemlerinde de kullandıklarını belirten Ziyade, bu yöntemin hackerlerin işlerini kolaylaştırdığını vurguladı. Ziyade, "Hacker, şifre kırma programını kullanarak sizin para transferlerinde kullandığınız şifrelere kolayca erişebiliyor. Bunu engellemek için banka işlemlerinde virgül, ünlem işareti, iki nokta, rakam ve harflerden oluşan bir şifre kullanmanız gerekir" diye konuştu.

"ORİJİNAL PROGRAMLAR KULLANIN"
Bilgisayarların her zaman saldırıya maruz kalabileceğini hatırlatan Ziyade, bütün programların orijinal ve güncellenebilir olması gerektiğini belirtti. Ücretsiz sitelerden indirilen programların çoğunda virüs bulunduğuna dikkat çeken Ziyade, kablosuz modem kullanıcılarına da bir uyarıda bulundu. Kablosuz ağlarda kullanılan şifrelerin genellikle basit şifreler olduğunu hatırlatan Ziyade, "Bazı firmalar kendi isimlerini şifre olarak kullanıyor. Hackerlar bunu fırsat bilerek iş yeri çalışanı gibi firmanın bütün bilgilerini görebiliyor. Bazı modemlerde şifre bile yok. Hacker, girdiği bilgisayarla şifre koyuyor ve şirket kendi kullandığı bilgisayara hiçbir şekilde müdahale edemiyor. Bu sayede firmalar önemli ölçüde maddi zarar görüyor. Bunu önlemek için de bilgisayara bazı duvarlar konulması gerekir. Koruma programları, virüs programları gibi. Bu önlemler alınarak yüzde yüz bir güvenlik sağlanabilir" dedi.

"ÇOCUĞUNUZ AYNI ODADA BİLGİSAYARA GİRSİN"
Ailelerin özellikle çocuklarına çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Ziyade, yakalanan hackerların gün boyu bilgisayar başından kalkmayan insanlar olduğuna dikkat çekti. Çocuğun oyun oynarken bile ayrı bir odada değil, velisinin yanında oynaması gerektiğini vurgulayan Ziyade, "Bir çocuk uzun süre bilgisayar başından kalkmıyorsa bir sıkıntı var demektir. Aynı şeyleri yapmaktan sıkılan çocuk meraktan ya da arkadaşlarının verdiği bilgilerden yola çıkarak farklı sitelere girebiliyor. Böylelikle ailenin kullandığı bilgisayara hacker ulaşmış oluyor. Kişilerin özel resimleri de hackerin eline geçmiş oluyor" dedi.

"EN ÜSTTEKİ ARAMA ÇUBUĞUNU KULLANIN"

Vatandaşların internette işlem yaparken açılan sitenin en üstünde bulunan arama çubuğunu kullanmalarını isteyen Ziyade, "Örneğin arama motoruna bir bankanın ismini yazıyorsunuz ve ilk çıkan sitenin bankanın kendi sitesi olduğunu sanıyorsunuz. Ancak hackerlar vatandaşın dikkat dağınıklığından yararlanarak bankanın orijinal adının sonuna bir nokta koyuyor. Kullanıcı bunu fark etmiyor ve işlem yapıyor. İşlem sonunda ise para başka kişilerin eline geçiyor. Mağdur olmamanız için sitenin orijinal ismiyle işlem yapın" dedi.

Bursa'da kısa süre önce kurulan Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, vatandaşların bilişim konusunda mağduriyetini çözüp zanlıları adalete teslim ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.