Hava Durumu

İşaret diliyle konuşan goril Koko yaşamını yitirdi

İşaret dilinde uzmanlaşan goril Koko dün 46 yaşında hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2018 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2018 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşaret diliyle konuşan goril Koko yaşamını yitirdi

Dişi goril Koko, 1971'de San Francisco Hayvanat Bahçesi'nde doğdu. Hayatının 46 yılını dolu dolu orada geçirdi. Koko, yetenekliydi ve bilgiliydi. Koko, kaldığı hayvanat bahçesinde küçüklüğünden beri eğitim alarak konuşmayı ve konuşulanı anlamayı öğrendi.

O, bu yetenek ve bilgisini insanlığa bir mesaj iletmek için kullandı. Ölümünün ardından, mesajının olduğu video ile anı videosu bakıcısı tarafından internete yüklendi.

Doğanın sesi adlı videosuna göre mesajı, "Doğa sizi izliyor"du. Video boyunca, "Ben gorilim. Ben çiçeğim, hayvanım. Ben doğayım. Koko insanı seviyor. Koko dünyayı seviyor. Ama insan aptal. Koko üzgün, koko ağlıyor. Zaman akıyor. Dünyayı düzelt. Dünyaya yardım et. Acele et! Dünyayı, doğayı koru. Doğa sizi görüyor! Teşekkürler." mesajlarını iletti. Bu mesajı öğrendiği işaret dili ile aktardı.

Koko, bakıcısı ve Goril Vakfı'nın kurucu, Dr. Francine 'Penny' Patterson'ın sayesinde işaret dilini öğrendi. O, 2000 İngilizce kelimeyi anlayabiliyordu; işaret dilini 1000 kelime ile kullanarak konuşuyordu.

Aynı zamanda, işaret dili ile duygularını ne kadar karışık olursa olsun anlatabiliyordu. Espriler ve şakalar yapabiliyordu. Dr. Patterson onun hakkında bir inceleme yazısı yazarak, bu bilgileri aktardı. Koko'nun ölümünü bakıcı Dr. Patterson bildirdi. Ardından, 2 yıl önce BBC belgeseline söylediği cümleleri de kullanarak, onun hakkında bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, Dr. Patterson onu bebekliğinden beri eğittiğini söyledi. "Herkes King Kong'un aptal ve saldırgan olduğunu düşünüyor. O, tatlı ve akıllı bir bebekti. Bir çocuğu büyütmek gibiydi. Büyüyünce 10 erkeğin gücüne sahip olan bir dişiydi." dedi. Onun 4 yaşına gelince türü tehlikede olan canlılar arasına girdiği ve bir eş olarak Michael'i alarak, beraber eğitim aldıklarını da konuşmasına ekledi. Michael'in da en az onun yarısı kadar bilgili olduğunu da belirtti. Ayrıca, Koko 7 yaşında iken National Geographic dergisinin kapağına çıktı. Aynada fotoğraf makinesini gösterirken, kendi fotoğrafını çekmişti. Bu fotoğraf ile kapağa çıkmıştı.

Koko'nun çok çeşitli arkadaşları da vardı. 2001 yılında, Robin Williams ile arkadaş oldu. Onun ölümünü duyunca arkasından ağlamıştı. Koko, aynı zamanda Red Hot Chilli Peppers basçısı Flea ile de arkadaştı. Flea ona basgitar çalmayı öğretmişti. Bu yeteneğini gösterirken çekilmiş bir videosu da var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.