Hava Durumu

IŞİD'den kurtulup giysilerini yere fırlattı!

Suriye Deyr ez Zor'da kıskaca alınan terör örgütünün elinden kurtulan siviller, akın akın güvenli bölgelere kaçıyor. Kentin doğusundaki bir kontrol noktasına gelen kadın, ilk iş olarak teröristlerin zorla giydirdiği siyah kıyafeti üstünden çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2017 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2017 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
IŞİD'den kurtulup giysilerini yere fırlattı!

Suriye'de elinde tuttuğu toprakların yüzde 85'ini yitiren terör örgütü IŞİD için artık günler sayılı. Fiili başkent ilan ettiği Rakka'nın büyük çoğunluğunu yitiren terör örgütü, doğudaki Deyr ez Zor'da da çekiliyor.

Rusya'nın desteğiyle ilerleyen Suriye ordu birlikleri, üç yıl süren IŞİD kuşatmasını kırdıktan sonra kent içinde ilerliyor. Aynı zamanda kuzey cephesinde de ABD'nin desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri (SDF) Fırat Nehri'ne kadar yaklaştı. SDF'nin çoğunluğunu terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'liler oluşturuyor.

Yerel kaynaklar, Rus uçaklarının sürekli bombardıman gerçekleştirdiği kentte Rus askerlerinin Fırat Nehri üstünde köprü kurduğunu aktarıyor. Suriye ordu birliklerinin Fırat Nehri'ni geçmesi artık an meselesi.Şiddetli çatışmaların yaşandığı Deyr ez Zor'dan çok sayıda sivil kaçıyor. Reuters haber ajansı, kentin doğusundaki bir kontrol noktasına gelen kent sakini bir kadının fotoğraflarını servis etti. Üstünde geleneksel kıyafetler bulunan kadın, IŞİD'in zorla giydirdiği peçeyi çıkarıp ayakları altında eziyor.

Resmi haber ajansı SANA ise, IŞİD'den kurtarılan sokaklardan fotoğraflar geçiyor. Sokaklarda günlük hayatın devam ettiği göze çarpıyor. Rusya, dün IŞİD'in kontrolünde yalnızca 27 bin kilometrekarelik bir alan kaldığını duyurmuştu. Büyük çaplı toprak kaybeden IŞİD, birkaç ay içinde El Bab'dan Irak sınırına kadar olan bölgeyi yitirdi.

Halifelik çöküyor!

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde halifelik ilan eden kanlı terör örgütü IŞİD, son üç yıl içinde Irak ve Suriye'de yaklaşık 100 bin kilometrekareyi bulan bölgeyi kaybetti. Yitirilen alan Irak'ta yüzde 90, Suriye'de yüzde 80'i buldu. Örgüt, işgal ettiği en büyük kent Musul'dan 9 Haziran'da tamamen temizlendi. Musul'un hemen batısındaki Telafer ise birkaç günde geri alındı. Kanlı örgüt, geçen yıl da Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirmişti. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, bu yıl içinde İspanya, İngiltere, Fransa, Filipinler, Mısır, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı. Amerikan CNN International'ın Şubat 2017'de yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.