Hava Durumu

İşte bölge bölge Osmangazi Kentsel Dönüşüm alanları

Osmangazi Belediyesi hazırladığı master plan ile ilçenin kentsel dönüşüm fotoğrafını çekti. Master Plan çerçevesinde Osmangazi 4 farklı müdahale bölgesine ayrılırken; çöküntü alanları, teknik alt yapı ve sosyal donatısı yetersiz olan bölgeler, afet riski taşıyan bölgeler, kaçak konut ve sanayi bölgeleri ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2013 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2013 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte bölge bölge Osmangazi Kentsel Dönüşüm alanları

İşte bölge bölge Osmangazi'deki dönüşüm alanları:

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası'yla birlikte yerel yöneticiler kentsel dönüşüm seferberliğine hazırlanırken, Osmangazi Belediyesi de hazırladığı Kentsel Dönüşüm Master Planı ile ilçenin fotoğrafını çekti.

Master Plan çalışması ile Osmangazi'deki çöküntü alanları, ulaşım,  teknik alt yapı ve sosyal donatısı yetersiz olan bölgeler, afet riski taşıyan bölgeler, kaçak konut ve sanayi bölgeleri ortaya çıktı. Master Plan çerçevesinde Osmangazi 4 farklı müdahale bölgesine ayrıldı.  A-B-C ve D Bölgesi olarak yürütülecek çalışma ile farklı müdahale şekilleri eşzamanlı olarak uygulamaya konulacak.

Bursa'nın vizyon çalışmasını hazırladıklarını kaydeden Dündar, "50 yılda kaçak - çarpık yapılaşma  ve yoğun göç ile kaybettiğimiz Bursa'yı bir yılda silip baştan yapmak elbette mümkün değil. Ancak bunu bir vizyonla yapabiliriz. Zihinlerde dönüşümü sağlarsak yapabiliriz. Halkımız da isterse, destek verirse yapabiliriz.  Yalova Yolu , Soğanlı , Alemdar, Küçükbalıklı, Zafer- Atıcılar, Gülbahçe, Santralgaraj, Esentepe, Altıparmak-Çarşamba ve Bağlarbaşı-Geçit ve Emek  alt bölgelerinde etaplar halinde yapılacak kentsel dönüşüm ve yenileme uygulamalarıyla nitelikli , afet riskleri en aza indirilmiş, planlı, sosyal ve teknik altyapı sorunları çözülmüş yeni yaşam alanları Osmangazi'ye kazandırılmış olacak. Merinos Kültür Merkezi'nden Botanik Park'a kadar Kanal boyunca yeşil aks oluşturacağız" dedi.

OSMANGAZİ 4 BÖLGEYE AYRILDI

Kentsel Dönüşüm Master Planı'nı görücüye çıkaran Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ilçeyi 4 bölgeye ayırdıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm ve şehir estetiği çalışmalarını ülke gündemine gelmeden önce başlattıklarını kaydeden Dündar; işlevsel, sosyal hayatı kolaylaştıracak, yeni bir mimari anlayış getirecek, planlı şehirleşmenin yolunu açacak bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. Osmangazi Belediyesi Şehircilik Akademisi'nin yaptığı çalışmalarla kentin fotoğrafını çektiklerini kaydeden Dündar, Osmangazi'yi bir bütün olarak ele alıp kentsel dönüşüme ilişkin teknik alt yapı oluşturduklarının altını çizdi. Dündar, "Master Planı ile 46 bin 822 yapı, 116 bin 250 bağımsız birim incelendi.  Mevcut bina stokları, mevcut bina stoklarından afet riskine dayanıksız binalar, afet riski taşıyan bölgelerdeki binalar, her iki riski taşıyan bölgelerde bulunan binalar için planlama ve çözüm önerileri ortaya çıkmış oldu. Bu veriler ışığında Osmangazi'de planlar ve konutlar dönüşecek, küçük ve orta ölçekli üretim tesisleri dönüşecek tarihi, doğal ve kültürel değerlerin korunması sağlanacak" dedi.

İŞTE BÖLGE BÖLGE OSMANGAZİ DÖNÜŞÜMÜ:

A BÖLGESİ:

Müdahale edilecek alan olarak belirlenen A Bölgesi Plansız yapılaşmanın yoğun olduğu demiryolu altı olarak bilinen bölge. Bu bölgede kentsel yenileme yapılacak. A Bölgesi incelemenin detaylandırılması amacıyla karakteristik özelliklerine göre 3 alt bölgeye ayrıldı.

A1 BÖLGESİ:

Kentin güneyinde yer alan A1 bölgesi ova içerisinde yerleşmiş olan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, Kuzey-güney hattında uzanan Yalova yolunun doğu ve batısında yer alan sanayi ve ticari yapıların yoğunlaştığı Fatih, Tuna,Yeşilova, Kemerçeşme, Küplüpınar ve Santral Garaj Mahallelerinin bir kısmını içine alan bölge,  Ankara yolunun kuzeyinde kalan konut ve ticari birimlerin yoğunlaştığı Atıcılar, Namık Kemal, Zafer, Selamet, Gülbahçe, Bahar ve Koğukçınar Mahalleleri, Botanik Park'ın güneyinde kalan Alemdar, Sırameşeler ve Soğanlı Mahallelerini içine alan  yakın çevre yolu ile sınırlandırılmış müdahale edilecek alan olarak belirlendi. A1 Bölgesinde toplam 28 bin 565 adet yapı bulunuyor.  Bu yapıların 203 adedi Sıcak Su Alanı'nda 11 bin 780 adedi Sıvılaşma alanında, 823 adedi 1. Derece Doğal Sit Alanında, 206 adedi 3. Derece Doğal Sit Alanında kalıyor.  2 adet de Tescilli yapı bulunuyor.

A2 BÖLGESİ :

Kentin kuzeybatısında yer alan A2 bölgesi ise; Bursa Çevre Yolu ile Yeni Mudanya Yolu arasında kalan konut bölgelerinin yoğunlaştığı; Fatih Sultan Mehmet, Zekai Gümüşdiş, Adnan Menderes ve Yenibağlar Mahalleleri, NOSAB (Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi)'ın cephe komşusu olan kooperatif usulü yapıların yoğun olduğu Akpınar Mahallesi ve Adalet Mahallesi, Havaalanı'nın kuzeyinde yer alan Güneştepe Mahallesi'nin bir kısmını içine alan çevresinde yeni yapılar ile sınırlandırılan alan müdahale edilecek alan olarak belirlendi.  A2 Bölgesinde toplam 9 bin 406 adet yapı bulunuyor.

A3 BÖLGESİ :

Kentin kuzeyinde yer alan A3 bölgesinde de, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve Otogar çevresinde konumlanmış, Yeni Yalova Yolu güzergahında Alaşar, Panayır ve Doğanevler Mahallelerini için alan bölge müdahale edilecek alan olarak planlandı. A3 Bölgesinde toplam 3 bin 114 adet yapı bulunuyor. Bu yapıların 2 bin 402 adedi Sıvılaşma alanında, 145 adedi Taşkın alanında kalıyor.

B BÖLGESİ:

Kent bütününde öncelikli müdahale alanları olan A,C ve D  bölgeleri dışında kalan bölge de B bölgesi olarak belirlendi. Burada imar planları yeniden düzenlenecek ve kentsel tasarım uygulanacak.
Mudanya Yolu güzergahının doğusunda uzanan Güneştepe, Yunuseli ve Bağlarbaşı Mahalleleri,
Mudanya Yolu ve Yalova Yolu arasında kalan Adalet, Hürriyet ve İstiklal Mahalleleri, Sıcaksu bölgesi çevresinde yerleşmiş turizm odaklı Çekirge, Dikkaldırım, Hüdavendigar, Kükürtlü, Çiftehavuzlar Mahalleleri, Tarihi bölgenin kuzeyinde yer alan Doğanbey ve çevresi ile sınırlandırılan, Buttim, Korupark, Merinos ve Kültürpark gibi önemli toplama bölgelerinin çevresini ve kent bütününde kalan kırsal yerleşmeleri de içine alan müdahale bölgesi oldu.

C BÖLGESİ:

Kentin güneyinde tarihsel odaklı kent mekanlarını içine alan C bölgesi, arazi ve ofis çalışmaları neticesinde karakteristik özelliklerine göre sınıflandırılarak 2 alt bölgeye ayrıldı. Burada yeniden canlandırma ve sıhhileştirme yapılacak. C bölgesinde de diğer bölgelerde olduğu gibi özel mülkiyet oranı yüksek olup, C1 bölgesinde kentin en güneyinde bulunan Mollafenari ve Alacahırka Mahalleleri'nde 13 hektarlık Osmangazi Belediyesi arazileri dikkat çekiyor.

C1 BÖLGESİ:

Kentin güney yönündeki en uç noktasından geçen Uludağ Yolu ile Pınarbaşı Caddesi arasında kalan Demirkapı, Hamzabey, Kocanaip, Alacahırka, İvazpaşa, Molla Fenari Mahalleleri ve Pınarbaşı Mahallesi'nin bir kısmı ile sınırlandırıldı.  C1 Bölgesinde toplam 4 bin 459 adet yapı bulunuyor. Yapıların 106 adedi 3. Derece Doğal Sit Alanında, 4 bin 161 adedi Kentsel Sit Alanı'nda kalıyor. 109 adet de tescilli yapı var.  

C2 BÖLGESİ:

Kentin güney kesiminde yer alan C2 bölgesi; Pınarbaşı ve Demirkapı Caddeleri boyunca uzanan hat ile Altıparmak ve Haşim İşcan Caddeleri boyunca uzanan hat arasında kalan Muradiye, Yahşibey, Ebu İshak, Maksem, Molla Gürani ve Osmangazi Mahalleleri ile sınırlandırılan, Tarihi Hanlar Bölgesi ve Çelik Palas Oteli içine alan müdahale edilecek alan olarak belirlendi. C2 Bölgesinde toplam Bin 278 adet yapı bulunuyor, 17 adedi 1. Derece Arkeolojik  Sit Alanı'nda, bin 208 adedi Kentsel Sit Alanında kalıyor, 152 adet de tescilli yapı var.  

D BÖLGESİ:

Kent merkezi çevresinden geçen Yakın Çevre Yolunun güneyinde kalan Küçük Balıklı ve Veysel Karani mahalleleri ile sınırlandırılan sıvılaşma riskli alan içinde sanayi ve konut kullanımının yoğunlaştığı alanı kapsıyor. D Bölgesinde ise 'Kentsel Yeniden Oluşum' planlanıyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kent merkezindeki meydanları açarak kente nefes aldıracaklarını da söyledi. Dündar, bu kapsamda Belediye binasının yanında bulunan binalardan dönüşüme başladıklarını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.