Hava Durumu

İşte CHP'nin tartıştığı 4 seçenek

CHP, referandumun iptali isteminin YSK tarafından reddedilmesinin ardından izleyeceği yol için dört seçenek üzerinde duruyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2017 06:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2017 06:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte CHP'nin tartıştığı 4 seçenek

CHP, önceki gün toplanan MYK'da YSK'nın referandumun iptal edilmesi talebini reddetmesi sonrasındaki yeni yol haritasını değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi (AYM) veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidilmesiyle ilgili kararın, partinin yetkili kurullarında tartışılarak alınması gerektiği kaydedildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın Meclis Grubu'nun, 25 Nisan Salı günü de Parti Meclisi'nin (PM) görüşünü alacak. CHP'nin izleyeceği yol, son olarak 26 Nisan'da toplanacak MYK'da karara bağlanacak. Toplantılarda, "Önce AYM'ye, reddedilirse iç hukuk yolları tüketildiği için sonra sıralı olarak AİHM'ye gitmek", "Doğrudan iç hukuk yolları tükenmiştir diyerek AİHM'ye gitmek", "AYM'ye gidip sonuç ne olursa olsun AİHM'ye gitmemek" ve "YSK kararını yeterli bularak AYM'ye de AİHM'ye gitmemek" seçenekleri siyasi olarak değerlendirilecek.

TEKNİK İNCELEME YAPILIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, parti yönetiminin önüne gelmeden önce 4 seçeneğin teknik altyapısını oluşturmak için dün hukukçularla ile bir araya geldi. Toplantıya AİHM uzmanları ile anayasa hukukçuları da davet edildi. Yapılması planlanan başvuruların teknik detaylarının incelendiği toplantıda, başvuruların teknik yanının ne olacağı, başvurunun AYM ve AİHM yargı yetkisi içinde olup olmadığı tüm boyutlarıyla ele alındı. Tezcan, "Benim hukuki görüşüme göre gidilebilir. Ama bu konuda farklı görüşler de olabilir. Siyasi kararı alacak olan partimizin ilgili kurullarıdır. Ancak biz bu karar alınmadan tüm detayları incelemeli ve hazır etmeliyiz. AİHM, seçimin iptaline karar veremez ama mahkûm ederse uluslararası mahkemede seçimin meşru olmadığı yargı kararına bağlanır" dedi.

TULUM OYLAR MERCEK ALTINDA

CHP, referandumda kullanılan ve şüpheli olarak değerlendirilen tulum oyların verildiği sandıkları da mercek altına aldı. Buna göre 960 sandıkta blok olarak 'evet', 173 sandıkta ise blok olarak 'hayır' oyu çıktı. Blok 'evet' oyu çıkan sandıklarda 94 bin 585 seçmen bulunurken, 'hayır' oyunu tulum çıkaran 173 sandıkta 7 bin 583 kişinin oy kullandığı belirlendi. Yüzde 90'ı 'evet' çıkan sandık sayısı 9 bin 741 olarak tespit edilirken bu sandıklarda 1 milyon 862 bin 505 kişi oy kullandı. Yüzde 90'ı 'hayır' oyu çıkan 4 bin 331 sandıkta da 1 milyon 73 bin 669 kişi oy verdi. 27 bin 685 seçmen içeren 2 bin 612 sandıkta kayıtlı seçmen sayısı veya daha fazla oy kullanıldığı, bunlardan 302'sinde yüzde 100 evet oyu çıktığı da belirlendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.