Hava Durumu

İşte emekli maaşını arttırmanın yolları!

Asgari ücretle çalışıyorsunuz, gününüz doldu ve yaşı bekliyorsunuz... İşte emekli maaşını arttırmanın yolları...

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2016 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2016 09:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte emekli maaşını arttırmanın yolları!
SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. SSK'dan emekli olma imkanınız varsa isteğe bağlı sigorta, Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur, zorunlu A Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun. Emekliliğinizi son bir iki yılda değil en az 5-10 yıl önceden planlamaya çalışın, iki farklı yerde sigortası olanlar daha yüksek maaş alır. 

Son 3.5 yıl önemli 

Çalışırken SGK'ya bildirilen prim emeklilik maaşmı belirtiyor. ister SSK'lı olun ister Bağ-Kur'lu, son 3.5 yılda SGK'ya tavandan prim öderseniz, daha önce hep asgari ücret yatsa da l tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 40-50 lira Jartar. Son 3.5 yılda tavandan kazanç bildirmek bu yüzden 'avantajlı. Bu da emeklilikte maaşın 800-1000 lira arasında artması anlamına geliyor.

Süre uzarsa azalır

Sistem öyle kurgulanmış ki bazı durumlarda emekli maaşı çalıştıkça düşüyor. Bu yüzden emekliliği gelip de çalışmaya devam edenlerin en az 3000 lira kazanç bildirmesi gerekiyor. Brüt maaş 3 bin liranın üstünde ise çalışmaya devam ettikçe maaş artıyor. Hatta yılda 80 liraya yakın bir artış söz konusu. Bu nedenden dolayı özellikle çalıştığınız işyerinde priminizin asgari ücretten yatıp yatmadığını kontrol edin.

Brüt' kazanç önemli

SGK, emekli maaşmı hesaplarken aylık esas kazanca yani vergi ve diğer kesintiler olmadan bildirilen aylık brüt kazanca dikkat ediyor. Esas kazançlar belirlenirken sadece düzenli ödenen maaşa bakılmıyor, ikramiyeler, primler, verilen nakit kira, giyecek, yakacak yardımları, işveren tarafından ödenenbireysel emeklilik veya özel sağlık sigortasının primlerinin belirli oranları bile ileride emekli maaşma etki yapıyor. 

Form doldururken dikkat! 

Emekli aylığını artırmak için ayrıntılar çok önemli. Bunlarda biri de emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'. Bu formu doldururken bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu, maaşınız hesaplanırken 'Aylık Bağlama Oranını' artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır. Emekli maaşınızı artırmak için 'çok çalışmak yerine' nasıl çalıştığınıza özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.