Hava Durumu

İstilacı böcek Hatila Vadisi'ni esir aldı

Artvin'deki Hatila Vadisi Milli Parkı'ndaki 700 hektarlık alan, 1984 yılında ilk kez Türkiye'ye giren istilacı böcek tarafından kuşatıldı. Orman Bölge Müdürlüğü 2003-2010 yılları arasında bu türün 300 milyonunu etkisiz hale getirse de 6 yılda 70 kat artan böcek için yeniden çalışmalara başladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2021 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2021 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İstilacı böcek Hatila Vadisi'ni esir aldı

Artvin'de bulunan Hatila Vadisi Milli Parkı'nda 700 hektarlık alan "Ips typographus" isimli sekiz dişli kabuk böcek nedeniyle zor günler geçiriyor. 986 futbol sahası büyüklüğüne eş değer alan istilacı böcek 6 yılda 70 kat arttı ve ormanlık bölgeyi kuşattı.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü de bu istilacı türe karşı mücadele ediyor. "Ips typographus" adlı böcek ilk olarak 1984 yılında Gürcistan sınırından Türkiye'ye giriş yapmış ve Rize, Trabzon, Giresun, Ordu iline kadar Ladin ormanlarına zarar vermeye başlamıştı.

Bu sekiz dişli kabuk böceğine karşı 2003-2010 yılları arasında Hatila Vadisi'nde yapılmış olan mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele sonrasında yaklaşık 300 milyonu etkisiz hale getirildi.

Biyoteknik mücadele kapsamında Milli Park sahasında yer alan ve zarar gören ormanlık alanlarda sekiz dişli dev kabuk böceği ile ilgili mücadele kapsamında 'Feromon' adı verilen tuzaklar uygulanıyor.

Feromon emdirilmiş kapsüller, karşı cinsin salgıladığı kokuyu yayarak böcekleri tuzaklara çekerken, tuzaklar, kapsüle gelen böceklerin yakalanmasını sağlıyor.

Asılan tuzaklara düşen zararlı böcekler haftada bir toplanırken, bu yıl içerisinde sadece bu alanda şimdiye kadar yaklaşık 7 milyon yüz elli bin adet zararlı böcek yakalanarak imha edildi.

Orman Bölge müdürlüğü ekipleri tarafından bahar döneminden itibaren Biyoteknik mücadelenin devam edeceği öğrenildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.