Hava Durumu

"İthalat artış hızı yavaşlıyor"

UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, UİB'in gerçekleştirdiği nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2012 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2012 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"İthalat artış hızı yavaşlıyor"
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını, ihracatta ise özellikle AB'den kaynaklanan dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli yükselişin sürdüğünü söyledi.

Şankaya'nın verdiği bilgiye göre, UİB ihracatı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 değer kaybederek 1 milyar 743 milyon 828 bin dolar oldu. 2012 yılı ilk 4 aylık döneminde bir önceki yıla oranla ihracatta pek bir değişim yaşanmazken, 7 milyar 199 milyon 368 bin dolara ulaşıldı. UİB'e bağlı 5 ihracatçı birlik tarafından 1 Mayıs 2011 ile 30 Nisan 2012 dönemindeki bir yıllık ihracat ise bir önceki yıl verileri ile kıyaslandığında yüzde 10 artarak 21 milyar 393 milyon 519 bin dolara yükseldi.

Yılın 4 aylık döneminde UİB'in gerçekleştirdiği ihracatı açıklayan Şankaya, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. İş dünyasının yeni teşvik paketi ile birlikte 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu beklediğini kaydeden Şankaya, "Yeni kanunun Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu kurumsallaşmayı tetikleyeceğini düşünüyoruz. 1956 yılında yapılmış bir kanunla Türk ticaret ve iş hayatının dünyayla entegre halde ilerlemesi mümkün değildi. Türkiye'nin daha profesyonel bir iş yaşamına geçişinde yeni sistemin önemli bir etken olacağını inanıyoruz" ifadelerini kullandı.


"ENERJİ ZAMLARI ENFLASYONU TETİKLER"

Son dönemde açıklanan verilerde ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını, ihracatta ise özellikle AB'den kaynaklanan dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli yükselişin sürdüğünü aktaran Şankaya, cari açıkta kasım ayında başlayan iyileşmenin bu aylarda kendisini daha da belirgin olarak hissettirdiğini ifade etti. Şankaya, "Öte yandan doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar enflasyonu bir miktar yukarılara çekebilir ancak enflasyonist riskler yılın üçüncü çeyreğinden itibaren düzeltilecektir. Önümüzdeki dönemde yurt içi talebin de büyüme eğilimine gireceği beklentisi hakim" diye konuştu.


"AVRUPA'DAKİ BELİRSİZLİK RAYINA OTURACAK"


Geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3 büyüyen ABD ekonomisinin, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 2.2 büyüme kaydettiğini hatırlatan Şankaya, Avrupa'daki zayıf ekonomik görünüm ve finansman koşullarında devam eden belirsizliğin de kısa zaman içinde rayına oturacağına inandıklarını söyledi. Yine de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poors'un İspanya'nın kredi notunu iki kademe indirerek A'dan BBB+'ya düşürdüğünü ve görünümünü negatif olarak açıkladığını anımsatan Şankaya, firmalara olası risk faktörlerine karşı dikkatli olmaları önerisinde bulunarak bu süreçte finansal tablolarını çok dikkatli hazırlamaları gerektiğini hatırlattı.


"OTOMOTİVDE YÜZDE 11'LİK GERİLEME"


Koordinatör Başkan Şenol Şankaya'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin 59 ilinde toplam 6 bin 500 aktif üyesi bulunan UİB'e bağlı birliklerin nisan ayındaki ve yıllık bazdaki ihracatı ise şöyle gerçekleşti:

UİB bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 82'sini karşılayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 1 milyar 426 milyon 130 bin dolarla nisan ayını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik kayıpla karşıladı. OİB'in 2012 ilk 4 ayındaki toplam ihracatı da yüzde 3.77'lik düşüşle 5 milyar 976 milyon 237 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan 1 Mayıs 2011'den bu yana OİB'in yıllık bazdaki toplam ihracatı ise bir önceki döneme oranla yüzde 9'luk artışla 18 milyar 6 milyon 529 bin dolara ulaştı.


"TEKSTİL YAVAŞLADI"


2012 Ocak ayındaki yüzde 2'lik artışın ardından, ihracatını şubatta yüzde 17, martta yüzde 21 oranında artıran Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) dış satımdaki istikrarlı yükselişi nisan ayında yavaşladı ve yüzde 4'lük düşüşle 103 milyon 37 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayı dikkate alındığında ise UTİB'in ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.80 artışla 410 milyon 406 bin dolar oldu; yıllık bazda da yüzde 14 yükselişle 1 milyar 148 milyon 473 bin dolara yükseldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) de nisan ayını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 puanlık kayıpla karşıladı. UHKİB, bu düşüşle 39 milyon 906 bin dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu.

Mamul artarken yaş meyve sebze de düşüş gözlendi. UİB'e bağlı birlikler arasında nisan ayını artışla kapayan tek birlik, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. Nisan ayı ihracatını bir önceki döneme göre yüzde 2 oranında yükselten UMSMİB, 12 milyon 930 bin dolar rakamına ulaştı.

2012 Ocak ayındaki yüzde 9'luk artışın ardından şubatta yüzde 32, martta yüzde 11'lik düşüş yaşayan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ihracatı, nisanda da düşmeye devam etti. İhracat, yüzde 13'lük kayıpla 5 milyon 21 bin dolar oldu.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise, nisan ayında yüzde 55'lik artışla 156 milyon 801 bin dolar olarak gerçekleşti.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.