Hava Durumu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde böcek şoku

İzmir Büyükşehir Belediyesi binasındaki Teftiş Kurulu Başkanı'nın odasında, 'Böcek' olarak bilinen, GSM sim kartlı üçlü priz şeklinde, ortam dinleme cihazı bulundu. Büyükşehir Belediyesi, suç duyurusunda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2014 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2014 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde böcek şoku

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun makam odasının da bulunduğu Konak'taki belediye hizmet binasının 4'üncü katında bulunan Teftiş Kurulu Başkanı Nalan Zitoşvili'nin odasına, geçen hafta tesadüf sonucu dinleme cihazı yerleştirildiği belirlendi. Zitoşvili, dizüstü bilgisayarını şarj etmek için üçlü prize takmasına karşın enerji gelmemesi üzerine, belediyenin teknik servisini çağırdı. Gelen görevli üçlü prizin içini açtığında, normal üçlü prizlerde olmayan eklentilerle karşılaştı. Burada bir mikrofon, GSM sim kartı modülü, enerji depolanmasını sağlayan güç ünitesi bulunduğu görüldü. Bilgi İşlem Teknolojileri Daire Başkanlığı da prizin incelenmesi ardından, dinleme cihazı bulunmasıyla ilgili tutanak tuttu.

Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği, Başkanlık adına, Cumhuriyet Başsavcılığı'na üçlü prizi yerleştirenlerle ilgili suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 'Haberleşme özgürlüğünün ortam dinlemesi yoluyla ihlal edildiği' bildirilirken. faillerinin belirlenip, haklarında idari ve adli işlem yapılması istendi. Üçlü priz içindeki mikrofon ve sim kart, adli soruşturma öncesi herhangi bir delilin yok olmaması için sökülmedi.

BELEDİYEDEKİ PRİZLER KONTROL EDİLDİ

Üçlü priz dinleme cihazının Teftiş Kurulu Başkanı'nın odasında bulunmasından sonra belediye üst düzey yöneticilerin odalarında kullanılan benzer üçlü prizler başta olmak üzere tüm prizler kontrol edilerek böcek arandı.

Belediye yetkilileri dinleme cihazının ne zaman ve nasıl konulduğunu bilemediklerini, adli inceleme sonucunda ortaya çıkabileceğini söyledi. Teftiş Kurulu Başkanı Zitoşvili'nin odasına özellikle mi yerleştirildiği, yoksa üçlü prizin başka bir odadan tesadüfen mi geldiğinin de bilenemeyeceğine değinen yetkililer, cihazın kim veya kimler tarafından yerleştirildiği ve aktif olup olmadığı konusunda da herhangi bir ipucu olmadığını belirtti.

Dinleme cihazını kimlerin koymuş olabileceğiyle ilgili senaryolar belediye kulislerinde konuşulmaya başlandı. Böceğin, 2011 yılı Mayıs ve Kasım aylarında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik polisin ortam dinlemesi için kullandığı cihazlardan biri olabileceği, unutulmuş veya bulunamamış olabileceği ihtimalinin yanı sıra yeni konmuş olması da ihtimaller arasında yer alıyor. Üçlü priz dinleme cihazının çıkar-menfaat grupları, artn iyetli kişiler tarafından yerleştirilmiş olabileceği de öne sürüldü.

Teftiş Kurulu Başkanı'nın odasında bulunması nedeniyle soruşturmayla ilgili bilgi almak amacıyla da yapılmış olabileceği iddialar arasında.

DİNLEME CİHAZI İNTERNETTEN SATIŞTA

Büyükşehir Belediyesi'nde ortaya çıkan GSM sim kartlı üçlü priz dinleme cihazları internet üzerinde piyasada kolaylıkla bulunabiliyor. İnternet sitelerinde tanıtım reklamları bulunan cihazların fiyatları 250- 900 TL arasında değişiyor. Tanıtımlarında ses aktivasyonlu oldukları, 3-4-5'li prizler veya duvara monteli kablosuz prizlerde kullanılabildikleri belirtilen cihazlar, GSM sim kart sayesinde mesafe sınırı tanımadan dinleme yapabilme özelliğiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca üçlü priz içinde olması nedeniyle kesintsiz enerji kaynağı olduğu, fişe takılı olmayan prizlerde şarjın 3-4 gün dayandığı da belirtiliyor.

ÖZEL YETKİLİ SAVCININ İSTEĞİ, MAHKEME KARARIYLA DİNLENMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bazıları isimsiz ihbarlar sonucu şu anda kaldırılan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın isteğiyle ve Özel Yetkili Mahkeme'nin onayıyla teknik takip kararı verildiği 2011 yılı Mayıs ayındaki operasyonla ortaya çıkmıştı. Bu operasyonda rüşvet, ihalelere fesat karıştırma iddialarıyla çok sayıda belediye bürokratı, memur, işadamı ve sendikacı gözaltına alınmış bazıları tutuklanmıştı. Savcının hazırladığı iddianamede, genel sekreter dahil birçok odada gizli kamera ve böcek diye anılan dinleme cihazlarıyla elde edilmiş görüntü ve ses kayıtları da yer almıştı. Aynı yıl Kasım ayında ise operasyonun ikinci dalgası gelmiş, yeni gözaltılar olmuştu. Hazırlanan iddianame, özel yetkili 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı. 18'i tutuklu, toplam 130 sanıkla başlayan davada, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için, çıkar amaçlı suç örgütü lideri olmaktan 397 yıl hapis cezası istendi.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından 2 yıldan bu yana devam eden yargılama, 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı, bu arada tutuklu sanık da kalmadı. Bir kişinin hayatını kaybetmesiyle halen dava 129 sanıkla sürüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.