Hava Durumu

İzmir'de bilanço ağırlaşıyor! Can kaybı yükseldi

Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir'in yanı sıra çevre illerde de hissedilen deprem, büyük panik yaşattı. Bazı evlerin yıkıldığı belirtilirken, çok sayıda bina da hasar gördü. Seferihisar'da tsunami sonrasında sokakları yaklaşık 1 metre deniz suyu bastı. AFAD 1'i boğulma olmak üzere 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 786 kişinin de yaralandığını duyurdu. Yıkılan ve hasar gören 4 binada çalışamalar tamamlandı, 13 binada arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. İzmir Valisi Köşger de, enkaz altından şu ana kadar 70 civarında kişinin kurtarıldığını söyledi. Deprem sonrasında en büyüğünün şiddeti 5,1 olan toplam 244 artçı sarsıntı meydana geldi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2020 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2020 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İzmir'de bilanço ağırlaşıyor! Can kaybı yükseldi

İzmir, İstanbul, Bursa'da hissedilen deprem! FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIIZ...

İzmir ve çevresi bugün saat 14.51'de 6,6'lık depremle sallandı.

Vatandaşlar, panik içerisinde ev ve iş yerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin merkez üssünü Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17,26 kilometre açığı olarak açıkladı.

16,54 kilometre derinlikte oluşan deprem, Seferihisar'ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir'de bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu belirtildi.

BİRÇOK İLDE HİSSEDİLDİ

Deprem İzmir'in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne'de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü, 6,8 olarak açıkladı.

DEPREM KAÇ SANİYE SÜRDÜ?

Depremin 15 saniye sürdüğü belirtiliyor. Depremde can ve mal kaybının olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

80'DEN FAZLA ARTÇI SARSINTI

Deprem sonrasında, büyüklüğü 4'ün üzerinde 16 olmak üzere toplam 80'den fazla artçı sarsıntı yaşandı.

Kuşadası açıklarında ise saat 18.14'te 5,1 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi.

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA

30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51'de Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 16,54 km derininde meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan İzmir ilinin Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 km'dir. Deprem sonrasında, 24'ünün büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere, toplam 244 artçı sarsıntı yaşanmıştır.

SAKOM'dan alınan ilk bilgilere göre 1'i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 20 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İzmir'de 725, Manisa'da 5, Balıkesir'de 2 ve Aydın'da 54 kişi olmak üzere toplam 786 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir'de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 4 binada çalışmalar tamamlanmış olup; 13 binada çalışmalar devam etmektedir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 3.826 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 450 araç görevlendirilmiştir.

Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir.

Deprem sonrasında, tüm Bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; 40 AFAD İl/Birlik müdürlüğünden arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. Ülke genelinde tüm AFAD il ve birlik müdürlükleri teyakkuz haline geçirilmiştir. Ayrıca JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Ankara, Erzurum ve Diyarbakır'dan 3 askerî kargo uçağıyla çevre illerden AFAD ve JAK arama kurtarma personeli ile araç ve ekipmanları bölgeye sevk edilmiştir. Ankara'dan bölgeye giden arama kurtarma ekip ve araçlarını taşıyan uçak 19.30'da İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yapmıştır. Sakarya, Bursa ve Afyon'dan toplam 3 mobil koordinasyon tırı bölgeye yönlendirilmiştir.

Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD tarafından 960 çadır, 4500 battaniye, 3672 yatak, 3000 yastık ve 3000 çarşaf seti; Türk Kızılay tarafından 10 çadır, 18 genel maksat çadırı ve 1431 battaniye sevk edilmiştir. Ayrıca Türk Kızılay tarafından 79 personel, 70 gönüllü, 17 araç, 5 ikram aracı, 5 mobil mutfak ve 83.593 malzeme (ikram ve içecek) bölgeye gönderilmiştir; 17.000 kişiye çorba dağıtımı yapılmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarında görev yapmak üzere 325 personel bölgede görevlendirilmiştir. Psikososyal çalışma grubundan 110 personel 137 araç ile deprem bölgesindeki çalışmalarına başlamıştır. Kızılay halk sağlığı ve psikososyal destek ekipleri tarafından dağıtılmak üzere bölgeye, 114.460 maske ve 5.000 dezenfektan sevk edilmiştir. Güvenlik ve trafik çalışma grubundan 260 çevik kuvvet, 32 trafik personeli olmak üzere 292 personel olay yerine yönlendirilmiştir.

UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 232 araç ve 832 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın illerinde toplam 87 sahada enerji ve 73 sahada ise servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Bölgeye toplam 34 mobil baz istasyonu sevk edilmiştir.

Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3.000.000 TL; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5.000.000 TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir.

Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, tüm çalışma grupları, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.

Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

17 BİNADA ARAMA KURTARMA

Yıkılan ve hasar gören 17 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

170 ARTÇI SARSINTI

AFAD'dan yapılan açıklamada 6,6 büyüklüğündeki depremin sonrasında 4 ve üzerinde 21 olmak üzere 170 artçı deprem meydana geldi

SEFERİHİSAR'DA TSUNAMİ: SOKAKLARI DENİZ SUYU BASTI

Depremin Ege Denizi'nde yarattığı tsunami sonrasında ise Seferihisar Sığacık'ta sokakları yaklaşık 1 metre deniz suyu bastı. Deniz seviyesinin yükselmesi sonucu cadde ve sokaklar su altında kaldı.

BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Şu an için 17 enkazımız var ve enkaz altında vatandaşlarımız var. 17 vatandaşımız hayatını kaybetti, 763 yaralı vatandaşımız var.. 4 bina tamamen çöktü. 1222 arama kurtarma ekibimiz sahada. Bugün itibarıyla ilk etapta jandarmamız eliyle 2 bin kişilik çadırlarımız enkaza yakın yerlerde kurulmuş olacak. Vatandaşlarımız hasarlı binalara kesinlikle girmesinler. 6,6 büyüklüğündeki depremin sonrasında 4 ve üzerinde 21 olmak üzere 114 artçı deprem meydana geldi." açıklamsında bulundu.

İZMİR VALİSİ: 4 BİNA TAMAMEN YIKILDI, 70 KİŞİ KURTARILDI

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 6,6 büyüklüğündeki depremde enkaz altından şu ana kadar 70 civarında kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Vali Köşger şöyle konuştu:

''Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durumda. Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok. Bütün binalara ulaşılmış durumda. 4 bina tamamen yıkıldı. İşinin ehli olmayanlar binaların üzerine çıkmasın. Bütün binalarda canlı ve vefat etmiş vatandaşlarımız da var. İlçelerimizden sıkıntı intikal etmedi, Seferihisar'da kısmi bir tsunami oldu. Orada bir vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var. Enkaz altından şu ana kadar 70 civarında kişi kurtarıldı. Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var."

ŞENTOP'TAN YANLIŞ BİLGİ UYARISI

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, depremin ardından devletin tüm birimlerinin müteyakkız halde olduğunu belirterek, "Devletimiz bütün birimleriyle sahadadır. Provokatif ve kirli bilgilere itibar etmemek, alet olmamak önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İzmir'de 6.6 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını ve bazı binaların yıkıldığını üzüntüyle öğrendiğini bildirerek, "Devletimizin bütün birimleri müteyakkız haldedir ve meseleyi yakından takip etmektedir. İzmirli hemşehrilerimize geçmiş olsun temennilerimi iletiyorum" dedi.

Şentop, şiddetli depremden dolayı can kayıpları haberlerinin de gelmeye başladığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Devletimiz bütün birimleriyle sahadadır. Provokatif ve kirli bilgilere itibar etmemek, alet olmamak önem taşıyor. Resmi makamlarımızın titiz çalışma ve açıklamaları dikkatle takip edilmeli; teyakkuz sürüyor."

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: BORNOVA VE BAYRAKLI'DA 6 BİNANIN YIKILDIĞI İHBARI VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, ''Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı'da 6 binanın yıkıldığı ihbarı geldi. Uşak, Denizli, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla'da binalarda ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir'' açıklamasını yaptı.

''BAZI BİNALARIN YIKILDIĞI İHBARINI ALDIK''

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, ''Buca ve Bayraklı'da bazı binaların yıkıldığı ihbarını aldık'' dedi.

''BORNOVA'DA SIKINTI YOK, BAYRAKLI'DA YIKILAN BİNALAR VAR''

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise, ''Bayraklı tarafında yıkık bina sayısı fazla. 4 katlı binanın yıkıldığını biliyoruz. Yıkılan bina için sahaya çıkıyoruz. Bornova'nın merkezinde sıkıntı yok'' diye konuştu.

BAYRAKLI'DA ARAMA KURTARMA

Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle çöken bir binada arama kurtarma çalışması başlatıldı.

YIKILAN 7 KATLI BİNADAN 4 KİŞİ KURTARILDI

Bayraklı ilçesi Manavkuyu Mahallesi 1593 Sokak'ta yıkılan 7 katlı binanın enkazında, çevre sakinlerinin yanı sıra AFAD ve diğer kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Çalışmalar sonucu enkazdan 4 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılar, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

BAYRAKLI BELEDİYE BAŞKANI: 10'A YAKIN YIKILMIŞ BİNA İHBARI VAR

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ''Şu an hasar gören binalarımız çöken binalarımızdan söz ediliyor. Çok sayıda hasarlı binamız var. 10'a yakın ihbarını aldığımız binamız var. Birçok binamızda çatlama hasar var'' ifadelerini kullandı.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise "Bazı binalarda hasar var ama çökme yok" açıklaması yaptı.

BAKAN KURUM: ENKAZ ALTINDA VATANDAŞLARIMIZ VAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ''Bornova ve Bayraklı'da 5 binanın yıkıldığı bilgisini aldık. Enkaz altında da vatandaşlarımız var. Afet Koordinasyon Merkezi valilik bünyesinde oluşturuldu. Tüm bakanlıklarımız, AFAD'ımız İzmir ve ilçelerine yönlendirilmiş durumda. Tüm ekiplerimizi seferber etme suretiyle vatandaşlarımızın yaralarını hızlı şekilde saracağız. AFAD, Kızılay ve ilgili bakanlıklarımızın ekipleri İzmir'e intikal ediyor. Bölgede arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetleri yürütülüyor'' dedi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SOYER'DEN AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, 20'ye yakın binada yıkım ihbarı olduğunu açıkladı. Soyer ''Ağırlıklı olarak Bornova ve Bayraklı bölgesinde yıkılan binalar var'' dedi.

''AÇIKTA OLAN BALIKÇILARDAN HABER ALINAMIYOR''

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ''Deniz taştı. Büyük bir ihtimalle can kaybı var. Açıkta olan balıkçılar varmış onlardan haber alınamıyor. Denizde balıkta olan balıkçılarımıza ulaşılamıyor'' şeklinde konuştu.

5 MİLYON LİRA ACİL YARDIM

Öte yandan deprem bölgesine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildi.

CAMİLER DEPREMZEDELER İÇİN AÇIK OLACAK

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da, İzmir'de yaşanan deprem nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşların uygun olan camilerde kalabileceğini bildirdi.

Erbaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İzmir'de yaşanan deprem nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşlarımız, arzu etmeleri halinde din görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde diledikleri kadar kalabilirler" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.