Hava Durumu

Kadınlar dikkat! Yumurtalık kanseri sinsice gelişiyor

Ülkemizde her yıl 100 bin kadından 7'si yumurtalık kanseri tanısı alıyor. Çoğunlukla belirti vermeyip başka hastalıklarla sıkça karıştırılabilen yumurtalık kanseri bu nedenle sinsice gelişiyor ve geç fark ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2018 22:26
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2018 22:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kadınlar dikkat! Yumurtalık kanseri sinsice gelişiyor

Yumurtalık kanseri nedir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Operatör Dr. Kağan Kocatepe yumurtalık kanseri hakkında bilgiler verdi.

Yumurtalık kanseri çoğu olguda 50 yaş üzerindeki kadınlarda görülse de her yaşta ortaya çıkabilir. Meme kanseri ve kalın bağırsak kanseri ile birlikte yumurtalık kanseri kalıtsal özelikleri çok güçlü bir kanser türüdür ve ailesinde bu sayılan üç kanser türünden biri olan kadınlar doktorlarına daha düzenli olarak gitmelidirler. Yumurtalık kanseri erken tanısı oldukça zor olan ve ilk tanı konduğunda çoğu durumda ileri evrelere ilerlemiş olan bir kanser türüdür ve bu özelliğiyle maalesef ölüm oranı yüksek kanserler arasında yer almaktadır. Yumurtalık kanserinin belirtileri sindirim sistemi şikayetlerine çok benzediğinden bazı durumlarda ilk şüphelenen kişi bir iç hastalıkları uzmanı olmaktadır. Teşhis çoğu durumda yumurtalıklardan bir veya ikisinde görülen kitle ve ileri olgularda karında görülen sıvı birikimi nedeniyle yapılan jinekolojik operasyon neticesinde konmaktadır. Tedavi için rahim ve yumurtalıkların alınması, çevre dokularda bulunan tümör dokularının çok iyi bir şekilde temizlenmesi ve ameliyat sonrası kemoterapi esastır.

Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?

Doç. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan "Yumurtalık kanserleri; en sık 50-65 yaş arasında karşımıza çıkmaktadır. Bu kanserlerin karşımıza çıkması bağırsak tıkanması veya akciğer çevresi dokusunda sıvı birikimi gibi akut bir şekilde daha önce bir bulgu vermeden çıkabildiği gibi yıllar içerisinde özellikli olmayan veya önemsemediğimiz karın ağrısı, kasık ağrısı, sık idrara çıkma, iştahsızlık veya mide, bağırsak sorunları gibi birtakım şikayetler sonrası da belirti verebilmektedir" dedi.

Yumurtalık kanseri tanısı nasıl konulur?

Hastalığın tanısı ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Çalışkan "Yumurtalık kanseri tanısının konulması mutlaka cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bunun sebebi erken dönemde tanı ile kitlenin tamamen çıkarılma şansı olmaktadır. Erken tanı amacıyla yumurtalık dokusuna biyopsi işlemi içerisindeki kötü huylu dokunun karın içerisine yayılma riskinden dolayı önerilmemektedir. Kanser ameliyatları kapsamlı, uzun süreli ve kişinin genel sağlık durumuyla da ilgili olduğundan akciğer, karaciğere yayılım, aşırı derecede asit veya kişinin performans durumunun kötü olduğu hallerde tanı ve tedavi amaçlı cerrahi yapılmamaktadır. Bu gibi durumlarda kemoterapi işlemi uygun görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Yıllık muayenenin önemi

Doç Dr. Ahmet Çalışkan "Kadınların her yıl mutlaka yaptırması gereken jinekolojik muayenelerinde kötü huylu tümörleri düşündüren herhangi bir görüntü mutlaka cerrahi müdahale ile tanı veya tedavi gerektirmelidir. Kanda artmış olan tümör belirteçleri ile birlikte ilişkili şikayetlerin bulunması mutlaka aklımıza bu tür değişimleri getirmeli ve bir an önce tanı ve tedavi sürecine girilmelidir" dedi.

Doç. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan'a göre; mide şişkinliği, mide ağrısı, gaz problemleri, iştahsızlık, yeme bozuklukları, kilo kaybı ve sık idrara gitme isteği ile belirtilerini gösteren yumurtalık kanseri ilerlemeye başladığı dönemde herhangi bir şikayet oluşturmayabilir. Zamanla büyüdükçe şikayetlerde artış veya yeni sıkıntılar oluşturabilmektedir. Bu da bize en ufak bir şüpheli durumda mutlaka kontrol olmamız gerekliliğini göstermektedir. "Eğer ki bu durumu düşündürecek herhangi bir durum varsa; ultrasonografi veya diğer görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bunun yanında kan tahlilinde; CA125,OVA1 ve ROMA gibi kanser tanısı koymada yardımcı olabilecek belirteçler bulunmaktadır ve bu belirteçler kanser tanısında cerrahinin gerekli olup olamayacağı hakkında da bilgi vermektedir. Cerrahi ise yumurtalık kanserinin gerçek tanısı cerrahi olarak yumurtalıkların alındıktan sonra patolojik incelenmesi sonrası konur. Cerrahi işlem devam ederken patolojiden çıkan sonuca göre operasyonun şekli belirlenir. Eğer sonuç kanser çıkarsa daha geniş kapsamlı bir işlem olan radikal histerektomi denilen işlem uygulanmaktadır" diyerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Çalışkan "Kanser evrelemesini de kanserin ne kadar yayıldığını gösteren bir sistemdir. Genellikle yumurtalık kanserlerinde cerrahi işlem sonrası patolojik değerlendirmelerle beraber yapılmaktadır" dedi.

Yumurtalık kanseri nasıl tedavi edilmektedir?

Doç. Dr. Çalışkan şunları kaydetti: "Çoğu yumurtalık kanserlerinde ilk basamak tedavi kanserli dokunun tamamen ortadan cerrahi olarak kaldırılmasıdır. Cerrahiden sonra planlanacak olan tedavi hastalığın yayılım derecesi, yaş ve diğer tıbbi problemlere göre yapılmaktadır. Bazı durumlarda ameliyat sonrası tedavi gerekmezken bazı durumlarda kemoterapi uygulanmaktadır. Kemoterapi denilen yöntem damar yoluyla uygulanan bir tedavi yöntemi olup kanserli hücreleri yok etmeyi amaçlamaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.