Hava Durumu

Kağıttan para kazanıyorlar

Gaziantep'te üç boyutlu kağıt rölyef kursuna giden ev hanımları, yaptıkları çalışmalarla 300 ila bin 200 lira arasında para kazanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kağıttan para kazanıyorlar
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'nda (GASMEK) çoğunluğu ev hanımlarından oluşan 30 kursiyere üç boyutlu kağıt rölyef kursu veriliyor.

Kretuar bıçağını kullanarak 3 boyutlu kağıttan rölyef tablo yapmasını öğrenen ev hanımları, kursun ardından yaptığı çalışmaları satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

\"\"

Rölyef çalışmaları 300 liradan bin 200 liraya kadar alıcı bulan ev hanımları, öğrendikleri sanatı devam ettirerek, çalışma hayatına katılmak istiyor.

Kursun usta öğreticisi Tülin Varlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 boyutlu rölyef çalışmasının, kağıt kabartmayla yapılan bir sanatsal çalışma olduğunu anımsattı.

Çalışmaların 8 ila 17 kattan oluştuğunu anlatan Varlık, "Katlar, yaptığımız çalışmalara göre farklılık gösteriyor. Kağıtları kabartarak, perspektiflere dikkat ederek bu kağıtlara boyutlar veriyoruz. Kursa daha çok ev hanımları katılıyor. Kurslarımız 3 ay sürüyor. Bir tablonun ortaya çıkması yaklaşık olarak iki hafta ile 1 ay arasında sürüyor. Çünkü bu çalışmalarda kretuar bıçağını kullanmak kolay değil. Ellerini de kestirme riski yaşıyorlar. Bu yüzden itinalı olarak kullandırıyoruz." bilgisini aktardı.

\"\"

Varlık, kağıttan rölyefin ev hanımları tarafından ilgi gördüğünü ifade ederek, kadınların yaptıkları eserleri ya tanıdıklarına ya da internet üzerinden sattıklarını kaydetti. Rölyeflere ilginin çok olduğunu ifade eden Varlık, şunları söyledi:
"Rölyeflerin satış fiyatları 300 liradan başlıyor, 750 liraya kadar gidiyor. Bunlar 35x50 tablolar için geçerli. Daha büyük olanlar farklı. 50X70 olanlar daha pahalı olabiliyor. Bin 200 liraya tablolarını satan kursiyerlerim oldu. Kursiyelerimiz, kursun sonunda para da kazanabiliyor. Ayrıca bizler, burada adeta rehabilitasyon merkezi görevinde de bulunuyoruz. Eşleri ve çocuklarıyla sorunları olanlar, ilaç kullanan kişiler de geliyor. O kursiyerlerin buraya geldikten sonra ilaçları bıraktığına şahitlik ediyoruz. Buraya gelenler, 'Ben de başarabiliyorum, yapabiliyorum' demeye başlıyor."

"Daha çok ticari getirisini düşünüyorum"

Kursiyerlerden Müjgan İlik, kursa 2 hafta önce başladığını belirtti.

\"\"

Eğitimleri tamamladıktan sonra ticari olarak da bu işle meşgul olmayı planladığını aktaran İlik, "Yaptığım kağıt rölyef çalışmalarından oluşan bir iş yeri açmayı düşünüyorum. Evde yapıp, bunları satmak istiyorum. Daha çok ticari getirisini düşünüyorum. Daha önce Gaziantep Üniversitesinde çalışıyordum, oradan emekli oldum. Evde belirli süre sonra sıkılmaya başlıyorsun. Zaten işe başlayınca bayağı kapılıp gidiyorsun." diye konuştu.

Songül Özpalas da kağıt rölyef çalışmasının kendisine huzur verdiğini anlattı.

Kursta psikolojik olarak da çok rahatladığını dile getiren Özpalas, "Yaptığım çalışmayı sevdiğim birisine hediye etmeyi düşünüyorum. Evli kızım için de düşündüğüm bir çalışma var. Kursu o kadar çok sevdim ki 'Başlasın da hemen gideyim' diye düşünüyorum. Burada çok huzur verici bir ortamımız var. Çok severek geldim. Herkese tavsiye ediyorum." dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.