Hava Durumu

Kahvaltı yapan öğrenciler, derslere daha çok katılıyor!

Okul dönemlerinde çocukların yemek alışkanlıklarında pek çok değişim yaşanmakta olduğunu ve çocuklarda beslenme sorunlarının baş gösterdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Çelik,bu sorunlarla karşılaşmamak için ailelerin beslenmede dikkat edeceği noktalara değindi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2019 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2019 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kahvaltı yapan öğrenciler, derslere daha çok katılıyor!

Özel Hayat Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Çelik, okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Beslenmenin, sadece karın doyurmak ya da açlık duygusunu bastırmak olmadığını belirten Dr. Çelik, "Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan tüm öğeleri vücuduna alıp, kullanabilmesidir" dedi.

Okul çağı döneminin; büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu ve besin ögesi gereksinimin yüksek olduğu bir dönem olduğunu belirten Dr. Çelik, "Duygusal gelişim hızının arttığı ve yaşam boyu sürecek davranışların kazanılmaya başlandığı bir dönem olduğuna dikkat çekti. Ayrıca bu dönem çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiği, ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, yetişkin dönemdeki sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir. Bu nedenle aileler okulların açılmasıyla birlikte çocuklarına nasıl bir kahvaltı hazırlayacakları ve beslenme çantasına neler koyacakları konusunda endişe duymaktadırlar" diye konuştu.

ZORLAMA OLMAMALI

Beslenme alışkanlığı kazandırılmak istenen çocuklara, zorla bir şeyler yedirilmemesi gerektiğinin önemine değinen Dr. Uğur Çelik, bununla ilgili şöyle konuştu:

"Öncelikle belirtmeliyiz ki; çocukların beslenme alışkanlıklarını doğru yönde değiştirmek nispeten kolaydır ancak bu durum biraz vakit alabilir. Bu noktada ailenin çocuğa rol model olması oldukça önemlidir. Bir yiyeceği sadece çocuğa yedirmeye çalışmak yanlış bir davranıştır. Çocuk aynı zamanda aile masasında da bu yiyeceklerin herkes tarafından yendiğini görmek ister. Beslenme alışkanlığı kazandırılmak istenilen çocuk asla zorlanmamalıdır. Ona yiyeceği besinlerin sağlayacağı faydalar anlatılmalıdır. Çocuk böylece kendini baskı altında hissetmeyecek ve severek yemek yiyecektir. Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubundaki çbesinlerden yeterli miktarlarda, değişimli ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir."

ÖĞÜNLERDE FINDIK, CEVİZ VE BADEM MUTLAKA OLMALI

Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesinin, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkün olduğuna dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Çelik, "Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır. Çocuğun vitamin ihtiyacını karşılayabilmesi için sebzelerden en az 2-3 çeşit, meyvelerden de 3-4 çeşit tüketmesi önerilir. Okul çağındaki çocuklara özellikle yağlı tohumlar sınıfındaki fındık, ceviz ve badem mutlaka verilmelidir. Bu kuruyemişler çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği gibi gün içerisinde gerekli olan enerji ihtiyaçlarını da karşılar. Balık sezonunun açıldığı şu günlerde de taze balıkların haftada 1-2 kez tüketilmesi gerekir. Yanında bol salata da unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.