Hava Durumu

Kalın: DEAŞ sadece Türkiye'nin meselesi değil...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TSK'nın Fırat'ın doğusunda sürdürdüğü Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin "Tel Abyad ve Resulayn arasındaki alan terör unsurlarından temizlenmiş bulunuyor. PKK/YPG kiliseleri dahi kullanarak bir propaganda oyunu sergilemeye çalışıyor" dedi. Öte yandan Kalın, "Barış Pınarı Harekatı, Kuzey Suriye'de bir terör koridoru hatta bir terör devleti kurmayı hedefleyen amaçları ortadan büyük oranda kaldırmıştır. Terör koridoruna çok ciddi bir darbe vurulmuştur ama teyakkuz halimiz devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2019 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kalın: DEAŞ sadece Türkiye'nin meselesi değil...

Kalın'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

Barış Pınarı Harekatı önemini hala koruyor. Suriye'de gerek siyasi sürecin ilerletilmesi, gerek Anayasa Komisyonu'nun çalışması, seçimlerin yapılması noktasında önümüzde yapılacak çok şey var. Barış Pınarı Harekatı, kuzey Suriye'de terör devleti kurmayı hedefleyen amaçları ortadan kaldırmıştır. Ama teyakkuz halimiz devam etmektedir. Zira teröristlerin hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini biliyoruz, Suriye üzerine oynanan oyunları biliyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunu ifade etmiştir.

Adalet Bakanlığımız uzayan davaların hızlandırılması, vatandaşın yargıya olan güvenin arttırılması noktasında hazırladıkları taslağı kabinede paylaştılar. Milli Savunma Bakanlığımızın sunumları oldu. Dışişleri Bakanımızın da Barış Pınarı Harekatı ve sonrasıyla ilgili bir sunumu oldu. Barış Pınarı Harekatı sadece bizim ve bölgemizi değil dünya siyasetini ilgilendirmesi hasebiyle önemini koruyor.

Sınırda özellikle güneyde YPG terör örgütünün çıkmayı reddettiği bölgede zaman zaman saldırıların olduğunu biliyoruz. Bugün de bir şehidimiz var. El yapımı patlayıcının patlatılması sonucunda bir uzman şehidimiz şehit oldu. Kendisine rahmet ve hepimize baş sağlığı diliyorum.

'Kiliseleri kullanarak tahrik unsuru yapmaya çalışıyorlar'

Terör örgütünün kara propagandasını görüyoruz. Mevzide alan kaybettikçe öfke ve paniğinin arttığını görüyoruz. Burada Batı'yı da hayretimiz bir şekilde izliyoruz. Sivillerin katledildiği, Kürtlerin hedef alındığı, hıristiyan azınlığın TSK'nın veya onların desteklediği birimler tarafından kaçırıldığı yönünde aslı astarı olmayan iddiaların ortaya atıldığını görüyoruz. Bu saldırıların amacı bir karşı mukabeleyi harekete geçirmek. Bu saldırılar neticesinde bizim cevap vermemiz ve 'Bakın Türkler ve onların destekleri Suriye Milli Ordusu hıristiyanları hedef alıyor' diye bir oyun oynamaya çalışıyorlar. Kiliseleri dahi kullanarak yer yer bu atışların yapılarak tahrik unsuru olarak kullanıldığını ifade etmek istiyorum.

'Mülteci meselesi sadece Türkiye'nin meselesi değil'

Terör örgütüyle mücadelemiz devam edecek. Barış Pınarı Harekatı'nın ikinci hedefi mültecilerin gönüllü olarak evlerine dönmesiyle ilgili. Çalışmalar önem arzediyor. Bunun detayları üzerinde çalışıyorlar. Nitekim sayın Cumhurbaşkanımız BM Sekreteri ile yaptığı görüşmede bu konuyu tekrar gündeme getirdi. Mülteci meselesi sadece Türkiye'nin meselesi değil, DEAŞ'la mücadele sadece Türkiye'nin meselesi değildir. Türkiye'ye dönük eleştirileri dile getiren ülkelerin külfet paylaşımına dair ne yapacaklarını anlatmaları isabetli olur.

ABD'nin terör raporu

Rapor bizim tepkimizi çekmeye devam ediyor. Bu raporda PKK terör örgütü zikredilirken YPG/PYD'nin zikredilmemesi. Darbe girişimini yapan FETÖ'nün yer almaması çifte standardı ortaya koyuyor. Bu terör örgütünü PKK'yı kabul ettikten sonra Suriye kolunu desteklemek silah vermek terörü desteklemektir. FETÖ ile ilgili olarak da hiçbir cümle olmaması, mağdur bir dini grup olarak gösterilmesi bu terör örgütünün kimin maşası olduğunu göstermektedir.

PKK/YPG'nin Tel Tamir'deki taciz/saldırıları

Tel Tamir kasabası, bizim harekat alanımızın dışındadır. Burası YPG'nin kontrolü altında olan bir bölgedir. Normalde burada bir çatışma olmaması gerekirken, buraya YPG'nin mevzilenmek, konuşlanmak suretiyle hem bizim askerlerimize hem de Suriye Milli Ordusu'na taciz atışları yaptığını, askerlerimiz ve istihbarat birimlerimiz tespit etmiş bulunuyorlar.

İdlib çatışmasızlık bölgesi

İdlib konusu da Türkiye'nin üzerinde durduğu bir konu olmaya devam ediyor. Çatışmasızlık bölgesi konusunda mutabakat sürüyor. Burada insani bir kriz yaşanmaması, göç dalgası olmaması için sahada aktif bir şekilde faaliyetlerimize devam ediyor. 12 askeri gözlem noktamız olmasa bölgede büyük bir insani kriz olacaktı.,

Rusya ile ortak devriye

22 Ekim Soçi anlaşması çerçevesinde Tel Abyad'ın doğusunda ilk devriye yapıldı. Bu süreçte herhangi bir YPG/PYD paçavrasına rastlanmadı. Üç noktada tünel çalışması yapıldığı tespit edildi. İkinci devriyenin yarın yapılması planlanmakta. Bununla ilgili yetkililer Rus mevkidaşlarıyla temas içerisindeler.

Erdoğan'ın ABD ziyareti

Bu ziyaret talebi bizden gelmemiştir. Olup olmayacağına dair değerlendirmelerimiz devam etmektedir. Bu ziyaretten amacımız Washington'a gitmiş olmak değil, tam tersine ülkemizin çıkarları doğrultusunda somut neticeler elde edebilmektir.

Bülent Arınç'ın açıklamaları

Bülent Bey'in açıklamaları şahsi görüşleridir. KHK'lar durup dururken gündeme alınmış değildir. 251 insanımızı şehit eden bir terör örgütüne karşı hiçbir şey yapmayalım denemezdi. Süreç içerisinde KHK çerçevesinde görevden uzaklaştırılıp mağdur olanlar varsda gereken yapılmıştır. Görevlerine iade edilenler olmuştur."

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Bugün gündeme gelmedi. Çalışma Bakanlığımızın 3600 ek göstergeyle ilgili çalışması devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.