Hava Durumu

Kanlı saldırıyı o örgüt mü yaptı?

Hükümete yakınlığıyla bilinen yazar Abdülkadir Selvi, "Vezneciler'de bombalı araçla yapılan saldırının PKK'nın şehir yapılanması olan TAK eylemi olduğu ortaya çıktı." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 08:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kanlı saldırıyı o örgüt mü yaptı?
İstanbul'daki patlamadan kısa bir süre sonra saldırıya ilişkin bilgiler Ankara'ya ulaşmaya başladı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde saldırıya dair bilinmeyenleri ve hain saldırıyı gerçekleştiren örgütü yazdı.

İşte Selvi'nin o yazısı:

"Bir süredir, 'düşman kardeşler' PKK ile DEAŞ (IŞİD) arasında bir işbölümü söz konusuydu. DEAŞ İstanbul'da, PKK Ankara'da eylem yapıyordu. O nedenle kısa bir süre tereddüt yaşandı. Ancak bu çok uzun sürmedi.İstanbul Vezneciler'de bombalı araçla yapılan saldırının PKK'nın şehir yapılanması olan TAK eylemi olduğu ortaya çıktı.Ankara Merasim Sokak'ta 29, Kızılay'da 38, Diyarbakır Tanışık köyünde 16 vatandaşımızı katlettikleri gibi... Ha DEAŞ ha PKK fark etmiyor. Her ikisi de terör örgütü, her ikisi de insanlarımızı katlediyor.

SALDIRI ÖNCEDEN PLANLANMIŞ

İstanbul Vezneciler'deki saldırının önceden planlandığı anlaşılıyor. Diğer eylemlerde olduğu gibi yine kiralık araç kullanılıyor. Araç işine aracı olduğu iddia edilen şahıslar gözaltına alındı.

İKİ AYRI UZAKTAN KUMANDA SİSTEMİ

Bomba yüklü araç, şehrin en kalabalık yerlerinden biri olan Vezneciler'de yol kenarına park ediliyor. Araç üzerinde yapılan incelemede, bomba düzeneğini harekete geçirmek üzere iki ayrı uzaktan kumanda sistemi tespit edildi. Biri harekete geçmezse, diğeri harekete geçirilsin diye.

CANLI BOMBA SON ANDA VAZGEÇER DİYE EYLEMİ GARANTİYE ALIYORLAR

PKK, canlı bomba saldırıları sırasında terörist son anda vazgeçer ya da tereddüt eder diye, iki ayrı uzaktan kumanda sistemi yerleştirmek suretiyle eylemi garantiye alıyor. Vezneciler'deki saldırıda canlı bomba izine rastlanmadı.

DEAŞ İHTİMALİNİ GERİ PLANA DÜŞÜREN DETAY

Zaten DEAŞ ihtimalinin geri plana düşüp PKK'nın ön plana çıkmasının bir nedeni de buydu. PKK bir süredir çatışma ihtimali olmadığı için riski az ama tesiri büyük olduğu için bomba yüklü araçla eylem yapmayı tercih ediyor.

PKK BU TARZ SALDIRIYI SURİYE'DE DEAŞ'TAN ÖĞRENDİ

Daha çok El Kaide tarzı olan canlı bomba ya da bomba yüklü araçla saldırıyı PKK, Suriye'de DEAŞ'tan (IŞİD) öğrendi. Suriye, terör örgütlerinin canlı hedeflere yönelik terör eğitimi aldıkları bir sahaya dönüştüğü için, örgütler eylem çeşitlerini zenginleştirerek, pratiklerini artırıyorlar.

SURİYE ONLAR İÇİN TERÖR CENNETİ

Bomba yüklü aracın hazırlanması, eylem yerinin belirlenmesi, aracın oraya getirilip park edilmesi ve çevik kuvveti taşıyan servislerin geçiş güzergâhı ve saatlerinin tespit edilmesi, organize bir çalışmanın yapılmasını gerekli kılıyor. Eylemden önce bölgede bir keşif yapılmış.

18 KAMERA GÖRÜNTÜSÜNÜN SON 7 GÜNÜ MERCEK ALTINDA

Önemli olan noktalardan biri ise, servis aracının geçiş anını izleyip, uzaktan kumanda ile aracın patlatılması. İstanbul polisi patlama anından itibaren bu şahıs ya da şahısları tespit etmeye çalışıyor. Bunun için bölgedeki 18 kamera görüntüsünün son 7 günü yakın mercek altına alındı.

Kamera görüntülerinden, araçtaki parmak izinden ve aracı kiralayanların ifadesinden, eylemi gerçekleştirenlerin kimliğine ulaşılacak.

PATLAMANIN ETKİSİNİ ARTIRMAK İÇİN BOMBA YÜKLÜ ARACI GÜBRE VE ÇELİK BİLYELERLE TAKVİYE ETMİŞLER

PKK'nın patlamanın etkisini artırmak için bomba yüklü aracı gübre ile takviye ettiği ortaya çıktı. Bomba gübre ile sıkıştırıldığı takdirde hem patlamanın şiddeti yüksek oluyor hem de gübre patlamadan sonra parlama ve yanma etkisi gösteriyor.

Böylece parça tesiriyle ölmeyenlerin yanarak can vermesi hedefleniyor. İlk bulgular bomba yüklü aracın çelik bilyelerle takviye edildiği yönünde. Çelik bilyeler daha çok can kaybına neden olması için tercih ediliyor.

Şehitlerimiz var. İnsanlarımızı teröre kurban verdik. Acımız büyük. Ancak patlamanın meydana geldiği yerin etrafındaki binalar, patlamanın şiddetini azaltan bir etki görüyor. Otelin boş olması, Şehzadebaşı Camisi'nin kalın sütunları fiziki bir engel işlevini görüyor.

PKK BOMBA DÜZENEĞİNDE TARZ DEĞİŞTİRDİ

Bomba yüklü araçta kullanılan bomba düzeneği de farklı. PKK bir süredir dört uçlu bomba düzeneği kullanmıyor. Tarz değiştirdi. Artık üç uçlu bomba düzeneği hazırlıyorlar. İlk olarak Diyarbakır Sur'da kullandılar. Vezneciler'deki bomba düzeneğinin de üç uçlu olduğu ortaya çıktı.

Türkiye 20 Temmuz 2015 tarihinden bu yana PKK, DEAŞ ve DHKP-C terör örgütleri tarafından bir terör dalgası ile karşı karşıya. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, "49'u canlı bomba ve bombalı araç olmak üzere 85 saldırı engellendi" demişti. Üzerinden 37 gün geçtiği için bu bilginin güncellenmesi gerekiyor."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.