Hava Durumu

Kapalı Çarşı'da kiralar ateş pahası

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nce (UNESCO) Dünya Mirası Listesine aday gösterilen, Osmanlı'nın 600 yıllık mirası Bursa Kapalı Çarşı ve Hanlar bölgesi, tarihi dokusu ve kültürel zenginliğinin yanı sıra alışveriş merkezleriyle yarışan ticari hareketliliği ve 20 bin liraya varan dükkan kiralarıyla dikkati çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2013 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2013 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kapalı Çarşı'da kiralar ateş pahası

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Derneği (BTÇH) Başkanı Bülent Erginal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın, fetihten sonra 14'üncü yüzyıldan itibaren han, bedesten ve hamamlarıyla Osmanlı'nın ilk ticaret merkezi olduğunu söyledi.

Bölgedeki ekonomik hareketliliğin, içerik değiştirmesine rağmen yüzyıllardır sürdüğünü belirten Erginal, bunun, insan özneli geleneksel alışverişin devam etmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Erginal, son yıllarda hızlı göç ve artan ihtiyaçlar paralelinde alışveriş merkezlerinin sayısının giderek arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:"Bu bölge, hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar güzel ve özel bir bölgedir. Dolayısıyla yüzyıllardır bunun devam etmesinin sebebi de özgün yapısıyla meydana çıkmaktadır. İnsan özneli ticaret olduğu için bu hiçbir zaman kaybolmayacaktır ve devam edecektir. Alışveriş merkezleri, modern alışveriş sınıfında faaliyetlerini sürdürüyor. Bizim ticaretimiz ise geleneksel Ahilik kültürünün en iyi yaşandığı, ticaretin yapıldığı bölgedir. Kıyaslama yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak burasının tarihiyle kültürel ve sosyal yaşamıyla kendine has bir havası vardır. Bunu hiçbir şeyle mukayese edemezsiniz."

"Kapalı Çarşı'nın daha değerli olduğunu düşünüyoruz"-

Erginal, Kapalı Çarşı'nın, modern alışveriş merkezlerinden değerli olduğuna inandıklarını anlattı. Çarşı ile alışveriş merkezlerindeki kiraların benzer olduğu bilgisini veren Erginal, şunları kaydetti:"Alışveriş merkezlerinin günlük ziyaretçi sayısı bellidir fakat çarşımızın ziyaretçi sayısı günlük 800 bin ile 1 milyon arasında değişir. Dolayısıyla bu hareketliliğin de bir yerlere yansıması olacaktır. Dükkan kiraları metrekaresine, konumuna göre değişir. Burada çarşı bölgesinden bahsediyoruz, sadece Kapalı Çarşı'yı kastetmiyoruz. Bakırcılar Çarşısı'nın başından başlayıp Gökdere'ye kadar devam eden bu bölgede 3 bin 500 iş yeri var. Her çarşının, her mekanın rakamları da farklıdır. Dolayısıyla Kapalı Çarşı'daki bir dükkanın kirasıyla Kayhan veya Okçular'daki bir dükkanın kirası arasında muhakkak fark vardır. Çarşıda kira ücretleri 300-500 liradan başlayıp 15-20 bin liraya kadar çıkıyor."

-

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.