Hava Durumu

Karayılan MİT ile Öcalan pazarlığını açıkladı

Terör örgütü PKK'nın lideri ve KCK Yürütme Kurulu Başkanı Murat Karayılan, İmralı'da Abdullah Öcalan'la MİT arasında yapılan görüşmelerin detaylarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2013 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2013 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Karayılan MİT ile Öcalan pazarlığını açıkladı

Karayılan, üç aşamalı, "çözüm süreci"nin ikinci aşamasında örgütün silahsızlanması ve Kandil'in lağvedilmesinin istendiğini belirtirken, örgütün silahsızlanması karşılığında yeni anayasanın yapılması, koruculuk ve özel kuvvetler sistemine son verilmesi ve Öcalan'ın da içinde yer aldığı cezaevindekilerin serbest bırakılmasını istedi.

Karayılan, kendisi için, "Süreci anlamamış" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Yalçın Akdoğan'a ise, "Bununla süreci geriye çekmek ya da kendi isteklerini dayatmak istiyorlar" sözleri ile yanıt verdi.

Kürtlere yönelik yayın yapan Newroz TV'ye süreci değerlendiren Karayılan'ın açıklaması Kürt internet sitelerine yansıdı. Karayılan, İmralı'da MİT ile Öcalan arasında yapılan görüşmelerin içeriğiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Karayılan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İmralı'da sürdürülen müzakareler sonucunda Kürt sorununda temel üç aşamayı belirledik. Birincisi ateşkes ilan edip geri çekilmek. Niye çünkü Türk devleti 'Geri çekilmeyinceye kadar kendimizi tehdit altında görüyor ve adım atamıyoruz. Sınır dışına gücünüzü çekerseniz, çözüme ilişkin gerekli adımları atarız' diyor. Geri çekilme tamamlanırsa ikinci aşama başlayacak. Bu aşamanın özellikleri Türk Devleti'nin çözüm karşısındaki görevlerini yerine getirmesidir. Yani anayasada bir reform yapması, koruculuk sistemi ve özel kuvvetleri vb. güçleri bir kenara çekmesi ya da bunları sivilleştirmesi.

Bu savaş güçlerinin ya lağvedilmesi ya da geri çekilmesi gerekiyor. Aynı şekilde yeni bir anayasanın düzenlenmesi gerekiyor. Bunda Türkiye’nin demokratikleştirilmesi, Kürt inkarının kaldırılması ve varlığının kabul edilmesi, Kürt halkının özgürlüklerinin garanti altına alınması, aynı şekilde Türkiye’de yaşayan diğer halkların da, yaşayan farklı etnik ve dini kimliklere özgürlük tanınması gerekiyor. Bunların başarıyla sonuçlanmasından sonra 3. Aşama devreye girer. Buna da normalleşme süreci ve özgürlükler süreci diyebiliriz. Kürt ve Türk toplumunun karşılıklı birbirini affetmesi gerekiyor.

Toplumsal bir barış projesi çerçevesinde kalıcı bir barışın sağlanması lazım. Başta Önder Apo olmak üzere herkesin özgürleşmesi gerekiyor. Hiçbir esirin kalmaması lazım. Bu çerçevede ancak gerillanın silahsızlandırılması gündeme girebilir. Çözümün konsepti böyle ortaya konuldu. Bunu 25 Nisan’da yaptığımız geniş katılımlı bir basın toplantısıyla deklere ettik.

Bizim açıklamamıza karşı AKP’nin danışmanları (Yalçın Akdoğan'a yanıt) bazı şeyleri olumlu bulmasının yanı sıra özellikle benim için 'Karayılan tam süreci anlamamış' diyor. Aslında hareketi kastederek söylüyorlar. 'Normalleşme öncesi silahların bırakılması lazım. Eğer olmazsa normalleşme nasıl başlar' diyorlar. Bununla süreci geriye çekmek yada kendi isteklerini dayatmak istiyorlar. Biz 'En son silahsızlanma' demiyoruz. Normalleşmeye paralel olarak özgürlüklerin gelişmesiyle birlikte sonuca gidebiliriz. "

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.