Hava Durumu

Katalanların sürgündeki lideri Almanya'dan döndü

Katalanların sürgündeki lideri Puigdemont gözaltına alındığı Almanya'dan Belçika'ya geri döndü.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2018 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2018 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Katalanların sürgündeki lideri Almanya'dan döndü

Katalanların sürgündeki lideri Carles Puigdemont, Mart ayında gözaltına alındığı Almanya'dan 'Bağımsızlık Referandumu' sonrası yerleştiği Belçika'ya geri döndü. Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir basın toplantısı düzenleyen Puigdemont, Katalonya'nın bağımsızlığı için Avrupa turlarına devam edeceğini açıkladı. Katalanların eski lideri Puigdemont, "Bu benim son durağım olmayacak, bu benim yolculuğumun sonu değil." dedi. Katalanların şimdiki lideri Quim Torra da basın toplantısında Puigdemont'un yanında yer aldı.

Avrupa'daki yakalama kararı İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından geri çekilen Puigdemont ve beş Katalan siyasetçi eğer İspanya'ya dönerseler tutuklanacaklar.

Tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında neler yaşanmıştı?

Katalonya'nın geçen yıl ekim ayında İspanya'dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, İspanya'da Puigdemont ve diğer ayrılıkçı liderler hakkında "devlete başkaldırma" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Puigdemont, bunun üzerine Belçika'ya kaçmıştı. Aralık ayında çıkartılan Avrupa genelindeki tutuklama kararı geri çekilmiş, ancak 23 Mart'ta İspanyol mahkemesi tarafından yine Avrupa çapında tutuklama kararı çıkartılmıştı.

Bunun üzerine, Puigdemont 25 Mart'ta Almanya-Danimarka sınırı üzerinden ülkeye girmesinin ardından bir benzinlikçide Alman polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Alman makamları kamu fonunu kötüye kullanmaktan Puigdemont'ın İspanya'ya iade edilebileceğine karar verirken isyan suçundan yargılanamayacağına hükmetmişti.

Daha ağır olan devlete başkaldırma suçundan yargılama yolu kapanacağı için İspanya Yüksek Mahkemesi de geçen hafta Carles Puigdemont ve beş Katalan politikacı hakkındaki iade talebini geri çekmiş ve Avrupa çapında geçerli olan yakalama kararını düşürdüğünü duyurmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.