Hava Durumu

Katliam emirlerini Türk hattından vermiş

IŞİD’in Avrupa’da saldırı düzenleyecek militanlarını 2014 yılında seçmeye başladığı ve tek tek kıtaya gönderdiği ortaya çıktı. Hücrenin başındaki Abdelhamid Abaaoud, dinlemeye takılmamak için emirleri bir Türk GSM hattından veriyordu.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 08:29
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 08:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Katliam emirlerini Türk hattından vermiş
Suriye ve Irak’ta toprak kazanımı elde eden IŞİD terör örgütünün Avrupa’da sivilleri hedef alan saldırılarını sanılandan çok daha önce planladığı ortaya çıktı. New YorkTimes (NYT) gazetesinin haberine göre IŞİD, Kasım 2015’te 130 kişinin ölümü ile sonuçlanan Paris saldırılarından neredeyse iki yıl önce katliam yapmak üzere yetiştirdiği militanlarını Avrupa’ya göndermişti. Habere göre, grubun lideri Abdelhamid Abaaoud, Avrupa’daki militanları ile Türkiye sınırında kullandığı bir TürkGSM hattı ile iletişim kuruyordu.

Kod adı ‘Baba’

Milliyet'in Amerikan NYT gazetesinden aktardığı habere göre; Avrupalı istihbarat servislerinin dinleme kayıtları, dava dosyaları ve sorgu transkriptlerine dayanarak IŞİD’in Avrupa’ya gönderdiği hücre hakkında bugüne kadar bilinmeyen detayları içeren kapsamlı bir haber yayınladı. Habere göre IŞİD, 2014 yılının başında Avrupa’da saldırı düzenleyecek militanları özel olarak seçerek saflarına katmaya başladı. Bu militanlar Fransa ya da Belçika pasaportu taşıyan, iyi eğitimli kişilerdi. Seçilen kişilere Rakka’nın 30 dakika dışındaki bir villada bir haftalık özel bir eğitim veriliyor ve bu militanlar Türkiye sınırından tekrar Avrupa’ya geri gönderiliyordu. IŞİD’in özel timinin başında ise Paris saldırısını planlayan ve saldırının ardından Belçika polisinin operasyonunda başkent Brüksel’de öldürülen “Baba” kod adlı Abdelhamid Abaaoud bulunuyordu.

IŞİD’in katliam gerçekleştirmesi amacıyla Avrupa’ya gönderdiği ilk militan İbrahim Boudina oldu. Boudina’nın bindiği taksi, 3 Ocak 2014’te Yunanistan’ın Türkiye sınırına yakın bir bölgede polis tarafından durduruldu. 23 yaşındaki Fransa vatandaşının üzerinde 1500 euro ve Fransızca “Allah adına nasıl bomba yapılır” başlıklı bir belge bulunsa da hakkında arama emri olmadığı için Yunan polisi tarafından serbest bırakıldı. Ancak buna rağmen Yunan polisinin uyarısı üzerine Fransız polisi tarafından izlemeye alındı. Boudina’nın annesi, Suriye’den “oğlunun göreve gönderildiğini” belirten bir telefon alması üzerine ise 11 Şubat 2014’te Paris’teki evinin yakınlarından gözaltına alındı. Evinde bomba yapımında kullanılan bir madde bulunsa da Fransız polisi bu olayı münferit bir vaka olarak değerlendirdi.

Türk hatta çağrı

Ancak IŞİD, 2014’ten 2015’in başına dek Boudina gibi eğitilmiş militanlarını Avrupa’ya göndermeye devam etti. Her iki ya da üç ayda bir, bir ya da iki militan Avrupa’ya gönderiliyordu. Avrupa’ya girmeyi başaranların sayısı 21’e ulaşsa da bu kişilerin büyük kısmı İspanya, Belçika, Fransa, Yunanistan, Türkiye ve Lübnan’da yakalandı. Planları, Yahudi iş yerleri, polis karakolları ve karnavallara saldırı düzenlemekti. Başarılı olan militanlardan biri Mayıs 2014’te Belçika’da Yahudi Müzesi’nde 4 kişiyi öldüren Mehdi Nemmouche’tu. Ancak o dönemde Belçika savcılığı, Nemmouche’un ‘tek başına’ saldırıyı düzenlediğini açıklamıştı. Emrin Rakka’daki Abaaoud’dan geldiği bilinmiyordu.

Habere göre Abaaoud, Avrupalı yetkililerin Suriye’den yapılan aramaları izlediğini fark etmişti. Bu nedenle bir Türk GSM operatörüne ait bir numara kullanıyor ve emirleri kapsama alanına giren Türkiye sınırına yakın bölgeden veriyordu. Militanlar başarılı oldukları adımları bildirmek için Abaaoud’un Türk hattına çağrı bırakıyordu.

Paris saldırısının mimarı

Fas kökenli Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud, Paris saldırısını bizzat yürürlüğe koyabilmek için 2015’te Avrupa’ya geri döndü. Avrupa istihbaratı onu Rakka’da zannederken, Belçika’da olduğu ortaya çıktı. 18 Kasım’da Brüksel’de düzenlenen operasyonda öldürüldü.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.