Hava Durumu

Kıdem tazminatında neler değişecek?

Kıdem tazminatı için fon kurulmasını öngören yeni düzenleme için çalışmalarda sona gelindi. İşçi ve işveren temsilcilerinden görüş alınacak. Kıdem tazminatı fona dönüşürse ne değişecek? İşte kıdem tazminatında merak edilenler...

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2017 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2017 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kıdem tazminatında neler değişecek?

Kıdem tazminatında fon tartışmaları yeniden gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni sistem için çalışmalarını son aşamaya getirdi. Hazırlanan taslak düzenleme Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra, işçi ve işveren temsilcilerine de götürülecek. Peki kıdem tazminatı fona dönüşürse neler değişecek? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemenin ayrıntıları...

Yeni sistem nasıl olacak?

NTV'nin edindiği bilgilere göre, kıdem tazmiatından daha fazla çalışanın hak kaybı olmadan yararlanabilmesi için çalışanlar adına bireysel hesap açılan bir fon kurulacak.

Mevcut çalışanlar etkilenecek mi?

Kıdem tazminatı fonuna mevcut çalışanların katılımı zorunlu olmayacak. Fon kurulduğunda çalışıyor olanlar fona istemeleri halinde dahil olacak.

İşe yeni girenler için durum ne?

Evet, işe yeni girenler için kıdem tazminatı fonu zorunlu olacak.

Devlet fona katkı yapacak mı?

Fona önceki taslaklardan farklı olarak devletin de katkı sunması üstünde duruluyor. Taslak düzenleme Bakanlar Kurulu'nda kabul görüp nihai hale gelirse, bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi kıdem tazminatı fonuna da devlet desteği olabilecek.

Fonda kalma süresi önemli mi?

Çalışanlar, fonda kaldıkları süreye göre daha fazla tazminat alabilecek.

Fondan çıkılabilecek mi?

Kıdem tazminatı fonundan emeklilik ve yasal bekleme süresi dışında, evlilik, ölüm, konut satın alma gibi hallerde çıkılabilecek.

Ancak çalışan örneğin evlilik gibi kıdem tazminatına fondan almaya hak kazandığı hallerde,, tazminatı almayıp fonda kalmayı sürdürürse ilave tazminat alabilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.