Hava Durumu

Kılıçdaroğlu neden 'kontrollü darbe'dediğini anlattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi hakkında neden 'kontrollü darbe' dediğini Gazete Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'ya anlattı

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2017 08:55
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2017 08:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kılıçdaroğlu neden 'kontrollü darbe'dediğini anlattı

CHP Lideri'ne, "kontrollü darbe" sözüne son günlerde kendisine destek veren kesimlerden de gelen eleştirileri anımsattım, "Hata yaptığınızı düşünüyor musunuz?" diye sordum.

Kesin ifadeyle "Hayır" dedi...

15 Temmuz'un FETÖ tarafından yapıldığı konusunda tereddüdünün bulunmadığını belirtip "kontrollü darbe" sözünün gerekçelerini sıraladı:

"1- Parlamentoda Darbeyi Araştırma Komisyonu'nun gerçek anlamda işlev yapmasına neden engel oldular? 2- Adil Öksüz olayındaki karanlık noktalar bugüne kadar aydınlatılmamıştır. 3- (Pilot Binbaşı) O.K. MİT'e gitti, MİT Müsteşarı'nın kaçırılacağını söyledi. Bu kamuoyuna eksik yansıtıldı. O.K. savcıda verdiği ifadede darbe yapılabileceğini söyledi, bu ifade neden kamuoyundan gizlendi? 4- Sayın Cumhurbaşkanı, 16 Temmuz günü İstanbul'da 3 ayrı yerde 3 uçağın kendisini beklediğini söylüyor. 3 ayrı yerde uçak beklesin diye talimat ne zaman verildi? Buna benzer onlarca karanlık nokta sayabilirim."

ORG. AKAR'IN YANITI

"Genelkurmay Başkanı Org. Akar'ın komisyona yanıtını tatmin edici buldunuz mu?" sorumuza yanıtı şöyle oldu:

"O.K., ifadeyi Genelkurmay'da vermedi, MİT'te verdi. O.K., MİT'te darbe yapılabileceğini söylüyor, ama MİT Genelkurmay'a bunu söylemiyor. Bu da karanlık noktalardan birisi. Darbeyle ilgili mademki bilgi aldı Cumhurbaşkanı, Başbakan'a niye kimse bilgi vermiyor? Ne MİT Müsteşarı, ne Genelkurmay Başkanı, ne Cumhurbaşkanı, kimse Başbakan'a bilgi vermiyor, neden? Bu soruların cevabını 248 şehidin hakkını korumak için bulmak zorundayız. Kaldı ki, kontrollü, kontrolsüz diye tanımlanmasının çok daha ötesinde bu soruların cevabını bekliyoruz. Bir deyime takılıp o deyim üzerinden insanların yargılanmasını asla doğru bulmuyorum."

FETÖ soruşturmasını yürüten Ankara'daki savcının görevden alınması ile savcıların iddianamelerinin Adalet Bakanlığı denetimine tabi tutulmasını da sorularının arasına ekledi.

OHAL KOMİSYONU

OHAL Komisyonu'nun kuruluşunun geciktirildiğine, üye olarak bürokratların atandığına vurgu yapıp devam etti:

"Bugün de müsteşar, genel müdür olan bürokratlar incelemiyor mu? OHAL kararnamelerindeki etkin rolü devlette hangi kurum üstleniyor? O etkin kurum, bu komisyona ne bilgisi verecek ki? Komisyonun kurulma nedeni AİHM'ye başvuruyu geciktirmek."

TALİMATIN NEDENİ

Parti teşkilatına "Seçim olacakmış gibi çalışın" talimatının gerisinde, "İki ay arayla STK'ları ziyaret edin" talimatının bulunduğunu söyledi.

"Erken seçim beklentiniz var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Seçimin erkene alınması, parlamento kararıyla oluyor. Üzülerek ifade edeyim, AKP'nin parlamento grubunun özgür iradesi yok, egemen kişiden alınan talimata göre irade şekillendiği için o bir kişinin erken seçime karar verip vermediğini bilmiyoruz. Kendisine uygun koşulları yakalayamazsa seçimler normal dönemde olacaktır."

TBMM BAŞKANI'NIN UYUM MEKTUBU

Anayasa'nın, "6 ay içinde çıkarılmasını zorunlu kıldığı" uyum yasalarını görüşmek üzere TBMM Başkanı'nın 8 Haziran günü partilerin grup başkanvekillerini bir mektupla toplantıya davet ettiğini açıkladı. Konuyu yarın (çarşamba) partisinin MYK'sında masaya yatıracaklarını, kararlarını buna göre vereceklerini de bildirdi.

KATAR SORUNU

Suudi Arabistan öncülüğündeki 8 ülkenin, Katar'la ilişki kesme kararı konusunda da CHP Lideri şunları söyledi:

"Türkiye pozisyonunu yanlış noktada ve yanlış yerde koydu. Uygar dünyada, nasıl kaybettiyse Ortadoğu'da da kaybetme sürecine girdi. İhvan'ın demokrasiden yana hiçbir zaman tavır takınmadığını, dini kullanarak geniş kitleleri etkilemeye çalıştığını dünya biliyordu. Ama Türkiye'de iktidar olanlar İhvan'dan yana tavır koydular, o kadar ki İhvan'ın dört parmağını Türkiye'ye getirdiler. İslam dünyası da bundan rahatsız. Rahatsızlığını bu son hareket ortaya koydu."

Bu aşamada Türkiye'nin Katar'a neden askeri birlik yolladığını sorup ekledi:

"Avrupa'yı karşımıza aldığımız gibi geniş bir İslam dünyasını da karşımıza aldık."

Almanya ile yaşanan İncirlik krizinin de aşılması gerektiğini söyledi.

"IŞİD'e karşı mücadelede biz, Batı dünyasını yanımızda görmek istiyorsak, bunlara her türlü kolaylığı sağlamamız lazım" dedi.

PKK konusunda Almanya'nın, Türkiye'nin yanında olan tavrını anımsattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.