Hava Durumu

'Kimse Yok Mu'dan Meclis'te kavgaya

TBMM'deki anayasa teklifi görüşmeleri sırasında, Anayasa'da yapılan değişikliklerden çok vekillerin kavgalarını konuştuk. En çok da 19 Ocak gecesi, havada uçuşan saçlarla, Genel Kurul salonunda yankılanan çığlıklarla, öncekilerden çok farklı olan kadın vekiller kavgasını...

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2017 06:43
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2017 06:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Kimse Yok Mu'dan Meclis'te kavgaya

Önce yaşananları hatırlayalım: Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, kendisini kürsüdeki mikrofona kelepçelemişti. Kendisine söz hakkı verilmemesini, MHP'nin tavrını protesto ettiğini söylüyordu. TBMM idare amirleri Nazlıaka'yı ikna edemeyince AK Partili kadın milletvekilleri harekete geçti. Bağımsız vekilin etrafı, mikrofonu yerinden sökmeye çalışan AK Partili kadınlarla çevrildi birden.

Bunun üzerine HDP'li bazı kadın milletvekilleri de kalabalığın olduğu yere toplandı. Kürsünün yakınındaki ikinci halkada ise tartışan bir grup kadın vardı. CHP'li kadınlardan Nazlıaka'ya desteğe gelen tek isim olan Şafak Pavey de ikinci halkanın hemen arkasındaydı.

10 GÜN RAPOR ALDI

Gazeteciler, bir çığlıkla hareketlendi. İkinci halkada yaşanan arbede sonucunda CHP milletvekili Şafak Pavey sırtüstü yere düşmüştü ve kol protezi yerinden ayrılmıştı. TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, yediği tekme nedeniyle TBMM revirine götürülmüştü. AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç de gittiği hastaneden boyunlukla ve 10 günlük raporla çıkmıştı.

Basın locasından çekilen görüntü biraz büyütülerek tekrar tekrar izlenince havada uçuşan saçların, yumrukların sahibinin AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç olduğu anlaşıldı. Enç, 4 HDP'li kadın milletvekilinin çevresini sardığını, kendisini savunmak için öyle davrandığını belirterek, "Şiddet değil, nefsi müdafaaya girer" dedi.

İLK GERİLİM DEĞİL

Kadın vekiller kavgası, Enç'in TBMM Genel Kurulu'nda isminin karıştığı ilk gerilimli olay değildi. Bir hafta önce, 12 Ocak akşamı, bir AK Parti milletvekilini ısırdığı iddiaedilen CHP'li Eren Erdem'i kastederek, "Köpekler giremez" pankartı açan AK Partili milletvekilleri arasında Enç de vardı.

Keza 13 Aralık 2016 tarihinde bütçe görüşülürken, Enç HDP milletvekili Sibel Yiğitalp'in üzerine yürümüştü ve onları ayırmaya çalışan erkek milletvekilleri, bir süre sonra ayırmaktan vazgeçip kendi aralarında kavgaya tutuşunca, Genel Kurul'da büyük gerilim yaşanmıştı.

Fotoğraf arşivimizde Enç'in 17 Aralık 2014 günü, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşülürken çekilmiş fotoğrafları da var. Bu kez TBMM kürsüsüne bir döviz asan CHP'li Ali Özgündüz'ün üzerine yürüyordu. Enç'i başta o dönemin Grup Başkanvekili Mahir Ünal olmak üzere AK Partili milletvekilleri zor sakinleştirmişti.

19 Ocak'ta yaşanan kavga, Enç ile Aylin Nazlıaka'nın Genel Kurul'daki ilk karşılaşması değildi. 13 Ağustos 2014 günü Nazlıaka, AK Partililere "Şeytan diyor ki, çıkart şu ayakkabıyı, fırlat" diye seslenmişti. Çıkan tartışmanın tutanaklara yansıyan bölümünde Enç'in isminin karşısına Nazlıaka'ya hitaben "Botokstan görünmüyor gözlerin" sözleri yazıyordu.

CHP'DEN FETÖ İDDİASI

Anayasa görüşmelerinde yaşanan kavgadan sonra CHP'liler Enç'in "geçmişindeki FETÖ bağlantısını saklamak için TBMM'de kendisini bu kadar gösterdiğini" iddia etti. CHP'liler, bu iddialarını desteklemek için Enç'in FETÖ gerekçesiyle kapatılan 'Kimse Yok mu Derneği'ne üye olduğunu beyan ettiği TBMM Albümü'nün ilgili sayfasını paylaştılar. Ayrıca Enç'in 2012'de attığı şu tweet'ler de CHP'lilerce sosyal medyada dağıtıldı: "Türkçe olimpiyatları 10. yılında. Tüm Antalya Statta. Akdeniz akşamlarında insanlık için el ele dünya Türkçe şarkı söylüyor. Barış sevgi ve diyaloğun dili Türkçe her yerde... karşılık beklemeden bu yolda hizmet edenlere selam olsun..."

Enç'in, CHP'lilerin FETÖ/PDY'ye yakınlık iddiasına yanıtı da şöyle oldu: "2010 yılındaki referandum öncesinde Melahat Ergüney (Kimse Yok mu Derneği'ne) üye yapma konusunda bana teklifte bulundu. Ben de üye oldum. Bu derneğin tek bir toplantısına ve organizasyonlarına katılmadım, 17-25 Aralık operasyonundan sonra dernek üyeliğinden istifa ettim. Demokratik ve hukuk Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bağlıyım. FETÖ ile hiçbir bağım olmadı. Kız kardeşimin eşinin ağabeyi dışında, birinci derece bir tek yakınımın dahi FETÖ ile ilişkisi yoktur. Bana yakıştırılacak en son sıfattır..."

FETÖ'cü mü değil mi tartışması bir tarafa, şurası açık bir gerçek. TBMM'de her dönem en kavgacılar olarak sivrilenler hep erkek vekiller olurdu. Enç, belli ki TBMM'nin 26 döneminde erkeklerin tekelini kıran kadın vekil olarak hatırlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.